Știri IT

Sute de milioane de parole si mailuri au fost obiectul unui cadou online

Sursa este apropiata agentiei de presa Reuters, aceasta relatand ca un numar impresionant de cateva sute de milioane de parole si mail-uri asociate acestora au fost obiectul unei tranzactii in lumea criminala din Rusia.

Cele 273,3 milioane de conturi provin de la o multitudine de servicii de mesagerie digitala, precum mail.ru. Nici companii precum Google, Yahoo sau Microsoft nu au fost scutite, conturi de mail cu terminatii .gmail si .yahoo fiind incluse printre cele 272,3 de milioane de conturi facute cadou. 

Se pare ca un tanar hacker de origine rusa s-ar fi laudat online cum ca ar fi strans 1,17 miliarde de conturi de mail cu parole asociate si ca este gata sa le imparta online. Numarul se pare ca este totusi mult mai mic de atat, existand foarte multe duplicate.

Dupa eliminarea acestora se pare ca toate datele duc la aproape 57 milioane de mailuri asociate cu serviciul Mail.ru, parte enorma din totalul de 64 de milioane de utilizatori activi de la sfarsitul anului trecut, dar pe langa asta se pare ca hacker-ul a prins si o serie de conturi a unor servicii populare de mail din China si Germania, impreuna cu zeci de milioane de adrese ale Gmail, Microsoft si Yahoo.

Tanarul a cerut o suma de bani simbolica aceste adrese, de doar 50 de ruble (mai putin de un dolar), dar a fost dispus sa predea informatiile cand cercetatorii Hold Security au oferit sa posteze comentarii favorabile despre el pe formuruile folosite de hackeri. Alex Holden, fondatorul companiei de securitate a declarat ca este politica companiei sa refuze sa plateasca pentru date furate.

Este o poveste interesanta, dar nu se stie exact cate mailuri au fost compromise si cum, multe detalii fiind inca incerte. Colectionarul, noua porecla a tanarului hacker, nespunand daca a mai dat sau nu bucati din pachetele sale de date.

[Reuters]

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button