PCȘtiri ITTECH

Suportul pentru Windows XP s-a încheiat, fie-i țărâna ușoară

Windows XP este, probabil, cea mai iubită versiune de Windows, motiv pentru care bătrânul sistem de operare este încă folosit astăzi pe unele PC-uri, deși nu aproape la fel de mult ca în perioada sa de glorie. Acestea fiind spuse, suportul extins s-a încheiat în cele din urmă pentru ultima versiune suportată de Windows, bazată pe Windows XP.

Este vorba de Windows Embedded POSReady 2009. Proiectat pentru dispozitive de tip point-of-sale, nu este același sistem pe care majoritatea utilizatorilor îl amintește, fiind lansat înainte de Vista, Windows 7, Windows 8 / 8.1 și Windows 10. Cu toate acestea, are la bază nucleul lui Windows XP.

După cum a subliniat TechRepublic, sprijinul extins pentru acest sistem de operare s-a încheiat marțea trecută, care pune oficial capăt familiei de produse Windows NT 5.1. În mod impresionant, Windows XP a rulat timp de 17 ani, 7 luni și 16 zile.

XP s-a bucurat de cea mai lungă durată de viață a oricărui sistem de operare Windows. Este posibil ca Windows 10 să ajungă să-l depășească, acum că Microsoft s-a decis să nu mai lanseze noi variante la fiecare câțiva ani. Dar are un drum foarte lung de parcurs.

Cât despre XP Home și Professional? Suportul pentru acestea s-a încheiat din aprilie 2014. Cu toate acestea, există încă unele mașini care se agață de bătrânul sistemul de operare. Potrivit lui StatCounter, Windows XP reprezintă 1,74% din toate calculatoarele care rulează Windows, ceea ce îl plasează în fața lui Vista.

Dacă extindeți domeniul de aplicare pentru a include toate sistemele de operare desktop și nu doar Windows, Netmarketshare oferă lui Windows XP o cotă de 3,72% din toate desktop-urile din lume.

RIP, Windows XP.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button