PCTECHTech&IT

Suportul pentru Windows XP s-a încheiat, fie-i țărâna ușoară

Windows XP este, probabil, cea mai iubită versiune de Windows, motiv pentru care bătrânul sistem de operare este încă folosit astăzi pe unele PC-uri, deși nu aproape la fel de mult ca în perioada sa de glorie. Acestea fiind spuse, suportul extins s-a încheiat în cele din urmă pentru ultima versiune suportată de Windows, bazată pe Windows XP.

Este vorba de Windows Embedded POSReady 2009. Proiectat pentru dispozitive de tip point-of-sale, nu este același sistem pe care majoritatea utilizatorilor îl amintește, fiind lansat înainte de Vista, Windows 7, Windows 8 / 8.1 și Windows 10. Cu toate acestea, are la bază nucleul lui Windows XP.

După cum a subliniat TechRepublic, sprijinul extins pentru acest sistem de operare s-a încheiat marțea trecută, care pune oficial capăt familiei de produse Windows NT 5.1. În mod impresionant, Windows XP a rulat timp de 17 ani, 7 luni și 16 zile.

XP s-a bucurat de cea mai lungă durată de viață a oricărui sistem de operare Windows. Este posibil ca Windows 10 să ajungă să-l depășească, acum că Microsoft s-a decis să nu mai lanseze noi variante la fiecare câțiva ani. Dar are un drum foarte lung de parcurs.

Cât despre XP Home și Professional? Suportul pentru acestea s-a încheiat din aprilie 2014. Cu toate acestea, există încă unele mașini care se agață de bătrânul sistemul de operare. Potrivit lui StatCounter, Windows XP reprezintă 1,74% din toate calculatoarele care rulează Windows, ceea ce îl plasează în fața lui Vista.

Dacă extindeți domeniul de aplicare pentru a include toate sistemele de operare desktop și nu doar Windows, Netmarketshare oferă lui Windows XP o cotă de 3,72% din toate desktop-urile din lume.

RIP, Windows XP.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button