MORE

Super-faza la IFA cu 5 ani in urma, si cum istoria se repeta…

IFA de anul acesta mi-a adus aminte de una dintre cele mai tari faze pe care le-am trait ca jurnalist de tech. Cu cinci ani in urma filmam la aceeasi uriasa expozitie de tehnologie care este IFA, si intr-o pauza, am pornit intr-o plimbare cu coleg de la o alta publicatie spre zonele mai putin aglomerate ale targului, adica mai…marginase, mai putin vizitate, unde, intr-un hangar urias se inghesuiau mii de firme mai mici de tech, nu la fel de „stralucitoare” ca „vedetele” din „downtown” IFA, dar toate in cautarea loviturii care sa le aduca „fame and fortune”. Buuun. La un moment dat, ne-am oprit stupefiati in fata unei stive de televizoare, in varful careia trona un ditamai LCD-ul…”batut in pietre pretioase”. La propriu. TV-ul cu pricina, acoperit de pietre stralucitoare Swarowski „gen”, stralucea orbitor in luminile expozitiei, acoperit tot, mai putin ecranul, intr-o…crusta de solzi „pretiosi”, o raie kitsch-oasa care ascundea privirii intregul corp al bietului televizor.

Am inceput sa radem in gura mare si sa-i tragem cu glume de autobaza, iar colegul meu a zis ca nu se lasa pana nu schimba doua vorbe cu producatorul respectivei hidosenii, un nume obscur dar cu sonoritate „internationala”. Apare un domn, si incepe sa ne explice intr-o engleza aproximativa cum respectivul TV este „his pride and joy” si ca…au comenzi in draci. Fiindu-mi oarecum jena de aberatiile pe care omul le insira cu mandrie despre produs, am incercat sa deviez oarecum discutia spre ce alte chestii mai fabricau oamenii, etc. Dar el, nimic! O tinea langa cu atrocitatea aia, cu oroarea la care nu te puteai uita, dar la soare da, si da-i, si da-i…pana cand colegul il intreaba „Where are you from?” si tipul raspunde sigur pe el…”Romania!”. WTF?!!!! Daca in clipa aia mi-ar fi cazut acoperisul in cap, probabil ca as fi fost mai putin incurcat! Iar colegul meu face imprudenta de a zice in romaneste: „Si noi!”.

Acum, ca ne-am regasit de „conationali” m-am gandit ca putem discuta „pe romaneste”: „Prietene, cine dracu’…” si cred ca intelegeti ce urmeaza. El se mira, se jigneste un pic, si-mi zice: „Se vinde ca painea calda. Nu avem noi destule cat sa onoram comenzile!”. „Unde?” zic eu. „Peste tot!” imi raspunde ferm „Romania la greu, Asia, Europa, peste tot!”. Deci, firma era una straina care producea „ororile”, printre alte locuri si intr-o fabrica din Romania, care mergea foarte bine. Baietii nu lucrau sub brand propriu ci produceau „hidoseniile” pentru o multime de marci, unele dintre ele destul de cunoscute, dar nu de prim rang.

Indepartandu-ne de stand, eu si colegul ne-am impartasit opinia ca totusi, hei, e vreo „moda” trecatoare, ca bling-bling-ul de genul asta are cativa „fani” care au existat si vor exista intotdeauna, si ca un astfel de „produs” ramane unul „de nisa” etc. Bla, bla, bla. Si sarim cinci ani peste timp, adica in anul de gratie 2014AD, la IFA Berlin 2014. Si stiti ce? Ne-am inselat! Si eu si colegul meu! Cristalele de pe dispozitive „were there to stay”, si s-au mutat in „downtown”, in centrul targului! Mai multe companii de prima mana, au anuntat anul acesta la IFA device-uri de toate felurile „incrustate” cu Swarowski (sau ce dracu’ or fi alea)! Ca si in cazul romanilor din 2009, nici in cazul „greilor” din 2014, nu dau nume in acest articol! Veti sti care sunt! De la distanta!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button