MOREPCReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

SUPER atacul NVIDIA continuă: MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X TRIO și MSI GeForce RTX 2060 SUPER Gaming X (REVIEW)

Pe data de 2 iulie NVIDIA a trecut la un atac necruțător asupra inamicului tradițional, vârful ofensivei fiind format din cele două cip-uri grafice noi, îmbunătițite, versiunile RTX 2060 SUPER și RTX 2070 SUPER. Evident, ZonaIT a fost în prima linie și v-am prezentat comportamentul ambelor soluții grafice noi a celor de la NVIDIA. Dar știți cum e: fiind plăci de referință, pentru noi aceste plăci erau ca un examen la teorie. Pentru că practica ne-a lăsat cu un semn de întrebare, și anume: cum vor arăta implementările partenerilor? Cât de extreme, sau din contră, cât de suple vor fi aceste variante Custom, în viziunea fiecărui producător în parte? Ei bine, iată, taiwanezii de la MSI nu au stat cu mâinile în sân prea mult, și la 3 săptămâni de la lansarea ”pe hârtie” vă putem arăta și câteva din soluțiile cele mai frumoase bazate pe noile cip-uri SUPER.

Super!

MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X TRIO și MSI GeForce RTX 2060 SUPER Gaming X

Primele plăci video RTX Custom, față în față cu referințele.
Primele plăci video RTX Custom, față în față cu referințele.

Dacă soluția bazată pe 2060 SUPER este destul de apropiată ca și dimensiuni de modelul de referință, varianta 2070 SUPER a celor de la MSI este pur și simplu o bestie. Un gigant. Verificați de două ori ce carcase aveți, să fiți siguri că încape fără probleme.

MSI GeForce RTX 2060 SUPER Gaming X: supriza de astăzi!

MSI GeForce RTX 2060 SUPER Gaming X: Silențioasă, rece, performantă.
MSI GeForce RTX 2060 SUPER Gaming X: Silențioasă, rece, performantă.

Evident, inginerii taiwanezi merg pe cărarea pe care au bătătorit-o foarte bine, și anume, dacă tot au un sistem de răcire extrem de bine pus la punct – TWIN FROZR 7, de ce nu l-ar fi folosit și pe micuța placă RTX 2060 SUPER Gaming X, nu? Cele două ventilatoare de 9cm TORX 3.0, patentate de MSI, cu protuberanțe pe palele celor două ventilatoare, creează un airflow foarte mare, în același timp rămânând foarte silențioase.

Ca orice model ce poartă semnătura Zero FROZR, și aceste ventilatoare se vor opri când cip-ul grafic ajunge sub 60C. Când temperaturile urcă, din nou, peste 60C, ventilatoarele pornesc din nou. Precum motoarele mașinilor noi, la semafoare :).

MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X TRIO

La polul opus, avem colosul cu trei ventilatoare, MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X TRIO. Modelul de referință NVIDIA RTX 2070 SUPER nu era nici el un micuț, avea totuși 27cm și peste 1kg. Dar acele specificații pălesc când vezi în față varianta de top a celor de la MSI! Placa are o lungime impresionantă de 33cm și cântărește numai puțin de 1,5kg, aici nu mai e de glumă.

MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X TRIO: colosul din PC-ul dvs, nu din Rodos.
MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X TRIO: colosul din PC-ul dvs, nu din Rodos.

Totul este la superlativ: plecând de la PCB-ul Custom, la alimentarea supradimensionată (8 + 2 faze pentru GPU + memorii), ce permite și overclocking (deși sincer nu văd de ce ați face asta, din moment ce oferă suficientă putere brută și cu setările default. adică overclocking-ul din fabrică).

PCB custom build, etaj de alimentare imprecabil, 8+2 (GPU+MEM)
PCB custom build, etaj de alimentare imprecabil, 8+2 (GPU+MEM)

Pentru ca NVIDIA GPU Boost 4.0 să ajungă la asemenea frecvențe, precum cea pe care o puteți vedea în captura din jocul Forza Horizon 4, tot efortul producătorului este necesar: un radiator impresionant, un sistem de heatpipe-uri bine pus la punct (peste acestea evident, existășiunGPUplate, nu e Direct Contact precum se încăpățânau de  exemplu inginerii ASUS până nu demult.

Sistem de heat-pipe-uri impresionant.
Sistem de heat-pipe-uri impresionant.

Și pentru că randarea de mai sus nu este foarte elocventă pentru a vă putea ecxplica cât de generos este radiatorul (înălțimea lamelelor), iată o poză din lateral:

Acum că zilele SLI-ului au apus, nu ne mai facem griji de grosimea plăcii video.
Acum că zilele SLI-ului au apus, nu ne mai facem griji de grosimea plăcii video.

Acum înțelegem de ce cântarește acest monstru 1,5kg.

Performanțe, zgomot, temperaturi

Din punct de vedere al performanțelor, ambele modele au fost cu puțiiin peste modelele de referință. Dar iată mai jos ce se întâmplă când avem 26C în cameră și avem plăcile instalate într-o carcasă foarte bine ventilată (Phanteks Enthoo Evolv X, cu fața dată jos, pentru a avea airflow maxim). În full load, micuța MSI RTX 2060 SUPER Gaming X este cu 11C mai rece decât modelul de referință. Nu mi-a venit să cred. Vă spun, am făcut testele de 2 ori, deoarece părea mare diferența. Ei bine, se pare că la modelul de 2060 referință nu făcea față sistemul de răcire precum la fratele său mai mare, 2070 SUPER. Aici în mod ironic, sau nu, modelul de referință a reușit să se mențină mai rece. Să nu vă închipuiți că modelul de referință ar fi fost mai gălăgios. Deloc, toate cele patru plăci video se situează în zona ”nu le vom auzi niciodată în carcasă”, adică fără probleme la acest capitol (sub 40dB).

MSI RTX 2060 SUPER Gaming X este rece...foarte rece. În full load. temperatura ambientală cameră: 26C.
MSI RTX 2060 SUPER Gaming X este rece…foarte rece. În full load. temperatura ambientală cameră: 26C.

Evident, placa mai mare e mai fierbinte și pentru că Boost-ul NVIDIA GPU Boost 4.0 permite plăcilor MSI să urce la frecvențe foarte mari (boost-ul apropiat de 2000 MHz după cum se poate vedea în imaginea de mai jos), datorită construcției robuste a etajului de alimentare și al sistemului de răcire pe măsură.

NVIDIA GPU Boost 4.0 în acțiune: 1995MHz frecvența plăcii video în jocuri, în Full load.
NVIDIA GPU Boost 4.0 în acțiune: 1995MHz frecvența plăcii video în jocuri, în Full load.

Dar iată și plăcile puse față în față cu surorile lor, modelele de referință.

Cu toate setările pe Ultra sau pe alocuri, precum în Forza Horizon 4, în FullHD avem un gameplay fluent, chiar și în Metro Exodus sau mai noul Total War Three Kingdoms, foarte pretențios la grafică (unități pe hartă sau obiecte/poligoane pe modul campaign)

Ținând setările pe Ultra, observăm că ambele plăci sunt ideale și în 2K, dar aici li se cam termină combustibilul. Pentru 4K vă vom recomanda alte modele, în curând. 🙂

Concluzie

Cu MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X, inginerii de la MSI a reușit să creeze un GeForce RTX 2060 Super incredibil de rece și silențios. 10C diferență față de modelul de referință nu este ușor de trecut cu vederea, dimpotrivă, și asta ținând placa video sub 40dB. Este prima placă non-reference pe care o văd și vă mărturisesc, mi-a plăcut la maxim. Mă aștept ca prețul ei să fie aprox 2200-2300 Lei, deci nu va fi foarte ieftină, dar în zona asta este clar că iese în față din mulțimea de RTX-uri 2060 Super care vor intra în curând în România și care deja sunt listate pe site-urile de specialitate autohtone.

În ceea ce privește modelul de vârf pe chipset-ul RTX 2070 SUPER – MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X TRIO: este silențioasă, puternică. Mă așteptam să o văd mai rece decât referința, n-a fost să fie. Însă nu dezamăgește. Să fim serioși, 64C nu e rău în full-load, cred că sunteți de acord. Cu o condiție: să aveți o carcasă aerisită, demnă de acest monstru. Pentru că merită. Și ia priviți, ce frumos strălucește în întuneric!

În încheiere, o imagine de ansamblu cu cele 4 plăci testate, pentru a ilustra dimensiunile modelului MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X TRIO.

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button