Știri ITPCTECH

Sunteți pregătiți pentru ULTRARAM?

Ca RAM, dar ULTRA

De fiecare dată când apare o nouă tehnologie de memorie, parcă nu reușesc să stârnesc același entuziasm prin public pe care îl simt eu pentru progresul științei. Tehnologia de față pare că încearcă să remedieze asta pe cont propriu, purtând numele ULTRARAM!

Nu MRAM, nu DRAM, nu RRAM, ci ULTRARAM! De parcă ar zbiera la tine despre cât de tare este. Și ce este? O nouă tehnologie de memorie născocită la Universitatea Lancaster, din Marea Britanie, ce promite să ofere avantajele DRAM-ului de zi cu zi în ceea ce privește viteza, dar fără a fi volatilă. Nu doar asta, dar consumul de energie este aproape neglijabil în comparație cu memoria pe care o folosim acum. Asta pe hârtie, pentru că o tehnologie de memorie nu intră în producție cât ai zice pește.

Acest ULTRARAM se folosește de o proprietate numită tunelare resonantă, ce implică ceva mecanică cuantică, și este construit folosind o varietate de componente chimice a căror integrare într-un proces existent de producție nu va fi tocmai simplu. Rezultatul este un tip de memorie ce își poate schimba starea prin aplicarea unui curent foarte mic, de cam 1% din ce folosim acum la RAM, și care își poate păstra această stare când curentul este îndepărtat. Ca urmare, ar putea fi folosit și pentru stocare.

Creatorii acestui nou tip de memorie sunt încrezători în posibilitatea ca ULTRARAM să ajungă pe piață în următorul deceniu. Dar chiar dacă asta se va întâmpla, va mai dura măcar atât până ce va fi integrat în aplicații uzuale. Nu de alta, dar avem deja 3D Xpoint, ce este excepțional la stocare, dar deocamdată tot costă o mână și trei picioare, așa că nu prea este la toate colțurile.

[The Register]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button