Telefoane

Sunt telefoanele cu ecran flexibil viitorul?

Filmele SF au tendința să prezică direcția în care va merge tehnologia din anii următori. Motivul nu ar fi vreunul mistic, asta ar submina complet ideea SF-ului, ci simpla creativitate umană. Vedem o problemă și ne imaginăm o rezolvare.

Vedem o nevoie și ne imaginăm ceva care să satisfacă acea nevoie. Vrem să citim cele mai recente știri, cele mai recente mesaje sau chiar cărți, fără nevoia de-a căra după noi ziarul, biblioteca sau poștașul? Pentru asta am făcut tableta care putea fi văzută de foarte multe decenii în Star Trek. Dar o tabletă este și ea cam mare. Parcă nu este pe cât de portabilă am dori. Așa că ce facem? Apelăm iar la viziunea filmelor SF și dăm de ecrane flexibile, ca cele văzute în Red Mars.

Acel gen de ecran era complet SF pe vremea când filmul și-a făcut apariția, dar acum aproape că este un produs finit. Tehnologia OLED este aproape de nivelul la care ne permite să avem panouri OLED care pot fi îndoite în fel și chip, păstrându-și funcționalitatea, oferind un grad de calitate și performanță superior tehnologiei principale anterioare. Nu de alta, dar nu cred că ar dori prea multă lume o tabletă flexibilă cu ecran e-paper care face afișează o imagine nouă la fiecare secundă.

În acest moment încă nu avem un dispozitiv, fie că este tabletă sau telefon, cu un ecran flexibil. Există prototipuri, există proiecte și promisiuni. Microsoft a fost printre primele companii care să dea semne că încearcă să facă așa ceva, cu un dispozitiv numit Courier.

https://youtu.be/GlpftPSuXe4

La acea vreme nu părea de parcă ar avea un ecran flexibil, ci doar că tableta putea fi îndoită. La fel ca alte promisiuni făcute de Microsoft în acea eră, ca un Kinect funcțional, Milo și că și-a învățat lecțiile după Vista așa că Windows 7 va fi începutul unei serii de sisteme de operare categoric excelente la fiecare capitol, era o minciună. Courier nu s-a materializat vreodată. La acea vreme iPad încă nu a fost lansat, așa că publicul încă nu știa că vrea o tabletă mai mult decât ambii rinichi.

Primele lucruri care chiar păreau a fi telefoane și tablete cu ecrane flexibile au fost prezentate de Samsung, la CES 2013.

Acestea erau de două tipuri: minciuni făcute în CGI pentru o reclamă și dispozitive care nu păreau a fi practice. Ecranul era cu adevărat flexibil, dar numai ecranul. Dispozitivele în sine aveau nevoie de o bază destul de solidă, mare și nu tocmai elegantă. Era o cutie. Ce e drept, viziunea conceptului de la Red Mars era tot o cutie, dar măcar aceasta conținea ecranul. După trei ani de zile, Samsung nu a implementat aceste concepte în produse efective, deși erau semen că anul viitor se va schimba paradigma. ”Părea„ fiind cuvântul corect, pentru că deocamdată Samsung este preocupat cu bombe artizanale.

Așa că derulăm iar ceasul și ajungem în anul curent. În urmă cu câteva luni, Lenovo a dat semne că vrea intre pe acest segment prezentând o serie de dispozitive care sunt ceva mai aproape de a fi produse finite.

https://www.youtube.com/watch?v=jlIv7FZw73Q

Produsele Lenovo sunt mult mai puțin SF ca cele de la Samsung, pentru că par de parcă au rezolvat una din problemele esențiale ale acestei tehnologii. Și anume, ecranul este flexibil, dar ce faci cu electronicele și bateria? Simplu! Le pui în unități multiple, separate, care pot fi poziționate în așa fel încât să dea impresia că ecranul ar fi curbat. Practic este doar îndoit în mai multe locuri, cât să dea impresia unei curbe continue. Conceptul este încă la început, dar funcționează. Iar pe măsură ce componentele devin mai mici și mai eficiente, se pot separa în unități din ce în ce mai mici, așa că acea curbură va începe să semene cu brățara metalică a unui ceas, cu un ecran deasupra ei. Va mai dura ceva timp până când vom avea asta, în cazul telefoanelor, dar la combinații de tablete/telefoane soluția pare ceva mai elegantă, aceeași promisă de Microsoft cu ani în urmă. Un dispozitiv pliabil, transformându-se fie într-un telefon, fie într-o tabletă, în funcție de nevoia utilizatorului.

506026-lenovo-folio-flexible-tablet-prototype

Acest gen de dispozitiv pare realizabil. Cu siguranță mult mai realizabil ca celelalte exemple, fiindcă nu trebuie să separi componentele în unități mici, ci doar în două unități mari cu o balama între ele. Așa cum avem deja laptop-uri care în loc de un ecran și o tastatură au două ecrane, precum Acer Iconia, putem adapta tehnologia și pentru a face o tabletă pliabilă cu două ecrane. De fapt, nici măcar două ecrane, este un singur ecran, același ecran, unul flexibil, împărțit de ambele unități.

Tehnologia este aproape gata. Poate peste doi ani vom începe să vedem astfel de produse pe piață. Asta înseamnă că ecranele flexibile vor fi viitorul? Da. Categoric da. OLED va înlocui totul în următorii ani, la fel cum LCD a înlocuit CRT. Iar din moment ce una din proprietățile cele mai mari ale OLED este flexibilitatea sa, dezvoltatorii vor profita de asta pentru a crea dispozitive noi. Nu de alta, dar sunt nevoiți să facă asta. Sunt obligați să inoveze pentru că piața tabletelor este într-un picaj mai aprig ca un asteroid pregătit să dea nas în nas cu un diplodocus confuz. Iar atunci când le arăți membrii publicului o tabletă care poate fi împăturită ca o carte, chiar dacă nu face nimic mai mult decât cea pe care o au deja, și nu au motiv să o schimbe, poți fi sigur că vor dori una.

Telefoanele vor urma, iar la un moment dispozitive ca cel despre care mințea Microsoft sau cel propus de Lenovo vor combina telefonul și tableta până la punctul la care va înceta să mai fie o distincție între cele două. Cine știe, am putea ajunge la lucruri ridicole, ca ecrane triple, sau pur și simplu o bază mică și elegantă din care poți scoate un ecran, după cum mințea Lenovo în clipul de mai sus.

Așa că nu vă stresați despre viitor. Ecranele flexibile sunt pe drum. Prima generație va costa cât o casă. A doua cât un rinichi. A treia cât o mașină, de la a patra poate chiar v-ați putea permite și voi un astfel de dispozitiv, iar de la a cincea și a șasea tehnologie va ajunge la genul de dispozitive ieftine care le găsești pe toate drumurile pe la noi. Cine știe, câteva dintre acestea poate chiar nu vor fi groaznice.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button