PC

Sunet de calitate cu boxe Wharfedale și amplificator Cambridge Audio în bugete excelente

Audiofilia este o boala grea, ce presupune un tratament extrem de scump, si cel mai adesea necompensat. Cunosc personal oameni care au bagat mii, daca nu chiar – Doamne fereste – zeci de mii de euro in scule HiFi, si inca le simt anxietatea legata de un sunet, o frecventa, un instrument, redate incorect sau deranjant.

Le multumim sincer prietenilor nostri de la AVstore care ne-au pus la dispozitie ambele seturi de boxe Diamond de la Wharfedale, precum si amplificatorul Cambridge Audio Topaz AM10.

Pentru noi, toti ceilalti, nu impatimiti ci doar pasionati, exista in piata si solutii audio de buget, ce ofera probabil 10-20% mai putina calitate la un pret insa de 10-20 de ori mai mic.

Bine, poate ca am exagerat. Am testat doua perechi de boxe Wharfedale, unele mai mici si mai ieftine, celelalte mai mari si nu cu mult mai scumpe, dar ambele excelente din punct de vedere al calitatii audio si al constructiei premium.

Evident le-am imperecheat cu doua solutii de amplificare, una hiperieftina dar ergonomica si frumos construita, o alta mai clasica si consacrata. Oricum, indiferent de configuratie, ne-am situat intre 1500 si 3000 de lei, cu rezultate absolut spectaculoase.

Wharfedale e o marca britanica de traditie in industria boxelor, adica fac boxe din… 1932! Vom testa astazi modelele Diamond 220 si 225 – ultima generatie de boxe de raft din lunga serie Diamond, ale carei inceputuri se intorc tocmai in 1982.

La acel moment scopul declarat al companiei a fost acela de a aduce performanta la un pret accesibil. La nivelul constructiei se diferentiaza de celalalte boxe Diamond din seriile mai vechi prin mutarea portului de bas reflex in partea de jos, astfel inlaturandu-se problemele legate de pozitionarea boxelor aproape de pereti sau in colturile camerei.

Ambele modele pastreaza filozofia de sunet a marcii, caracterizandu-se printr-un vibe cald si placut, fara exagerari, care impresioneaza la o prima auditie. Categoric, ne-au placut mai mult 225, desi modelul galonat, incarcat de premii din partea publicatiilor de specialitate, este 220. Dar 225, prin marimea lor efectiva si a difuzorului de 16.5cm se incadreaza si performeaza mai bine intr-o sufragerie de dimensiuni normale. Nu ne-au atras atentia prin ceva anume, si poate tocmai asta este punctul lor forte: echilibrul intre bas, medii si inalte, ce-ti creaza placerea de a asculta muzica in ansamblul sau, fara a scoate in evidenta sau a ascunde anumite instrumente, fara stridente la capetele joaselor si inaltelor.

La acest nivel de pret, adica 1200 de lei pentru 220 si 1700 pentru 225, ne aflam insa pe taramul compromisurilor, iar aceast sunet echilibrat si placut are ca minus rezolutia.

Se simte o oarecare neclaritate a vocilor si instrumentelor, ceva ce iti da o usoara senzatie ca boxele ar fi ascunse dupa o perdea. Pe de alta parte, compromisul in cazul altor perechi de boxe, la acelasi pret, este ca sunetul ceva mai clar si mai prezent vine la pachet cu stridente pe partea de inalte, ceea nu e cazul la Wharfedale.

Am sesizat la boxele de fata si o usoara exagerarea a mid-basului, zona in jurul frecventei de 100-120Hz, care ingroasa un pic vocile si da acea senzatie de neclaritate pe inregistrarile foarte bune, dar care compenseaza si se potriveste perfect cu marea majoritatea inregistrarilor obisnuite, in format mp3, care au un sunet ceva mai strident. 220 sunt ceva mai mici, iar difuzorul de bas si medii de doar 13cm le face potrivite mai degraba in camere mici, sau ca boxe de PC, ascultate de la distanta mica.

Intr-o camera mai mare, desi pastreaza feelingul sonor al seriei, se simte lipsa basului si se simte ca sunetul vine din niste incinte minione. Mai credem ca acest sunet micut va putea fi mai greu compensat chiar si in conjunctie cu un subwoofer, de aceea le recomandam pentru camere de dimensiuni reduse ascultate de aproape in fata unui PC.

Am imperecheat aceste boxe, mai ales pe cele mai mari, cu un amplificator produs de Cambridge Audio Topaz AM10 de 2x35W RMS pe 8 Ohmi.

La un pret usor peste 1300 de lei, ofera o multime de conexiuni pe standard RCA, printre care si o intrare Phono pentru pick-up. Asadar boxele Wharfedale Diamond 225 plus amplificator ne duce undeva la un buget cu putin peste 3000 de lei, ceea ce poate parea mult, dar chiar nu este pentru acest setup si pentru calitatea auditiei.

La celalalt pol de pret, am facut un test cu un amplificator minuscul… la propriu. Drok Mini plus Wharfedale Diamond 220.

Boxele Wharfdale + Cambridge Amp 13

Ampul este produs de o companie mica ce construieste diverse scule electronice, cum ar fi multimetre, stabilizatoare de voltaj, convertoare de curent si recent amplificatoare de sunet.

Mini este un amplificator Bluetooth cu are o putere totala de 2×30 de watti pe 4Ohmi si 2×15 pe 8 Ohmi. Pe langa amplificarea pentru boxe, are si amplificator pentru casti cu o putere de 2 x 105mW, adica este capabil sa amplifice fara probleme castile high end. Este o solutie ieftina la care puteti lega o pereche de boxe nu foarte scumpa. Amplificatorul are integrat un modul Bluetooth 4.0, care ne permite sa ascultam muzica de pe orice dispozitiv bluetooth.

Aceasta solutie este o alternativa la boxele portabile, care ne ofera posibilitatea de a conecta ce boxe dorim, asadar putem avea o calitata superioara in comporatie cu cele mai multe boxe portabile de pe piata. DROK Mini poate fi utilizat in multe moduri, avand la dispozitie o intrare USB si una auxiliara.

In modul USB puteti folosi amplificatorul fara a mai fi necesara o placa de sunet, aceasta avand un DAC incorporat.

La pachet am primit si un transformator necesar pentru alimentare, de 12V, daca doriti sa amplificati doar castile, nu este necesara alimentarea pe 12V, cea pe USB fiind suficienta si recomandata de catre producator. Putem spune ca Diamond 220 se potrivesc cu amplificatorul, si cam acesta ar fi si maximul pe care il putem conecta. Orice, peste ele, ar depasi scopul amplificatorului, acela de a motoriza un sistem de buget care sa ofere o calitate decenta.

Amplificatorul are un pret de doar 30 de euro, si are dimensiuni reduse, asadar poate fi transportat cu usurinta. Carcasa este din aluminiu, chiar daca este greu de crezut la un asemenea pret.

Per total, aceasta configuratie ne plaseaza in jurul unui buget de 1400 de lei, adica sub jumatate din varianta descrisa anterior.

Pentru Drok mini multumim colegului Mihai. Este jucaria lui personala.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button