PC

Succesorul lui Zen va sosi la începutul anului viitor

Procesoarele Ryzen cu 8 nuclee sunt acum pe piață, iar cele cu 4 și 6 nuclee ar trebui să sosească pe parcursul următoarelor luni. Dar există deja o întrebare la care unii se tot gândesc: „Când vine Zen 2?”.

Un răspuns pare să fi răsărit pe coridoarele întunecate ale internetului. Vorba prin industrie sugerează că AMD pregătește următoarea generație de procesoare Zen pentru începutul anului 2018, iar platforma se va numi Pinnacle Ridge, ceea ce înseamnă că va veni cu plăci de bază noi, care foarte probabil vor fi compatibile cu cele existente.

Mai rămâne totuși o întrebare importantă. Ce exact va face AMD cu Zen 2 pentru a spori performanța? Asta nu vă pot spune cu siguranță. Speculații ar fi destule, multe dintre ele legate mai mult de ce poate face GlobalFoundries pentru arhitectură. O scădere la procesul de fabricație de 7 nanometri este posibilă, dar poate nu tocmai pentru generația următoare. Însă o rafinare a procesului de 14 nanometri n-ar strica, procesoarele curente Zen având tendința să atingă o limită energetică simțitoare atunci când sunt aproape de 4GHz.

Nu sunt alte informații disponibile deocamdată, dar nici nu prea este grabă. La urma urmei, am tot tânjit după Zen patru ani de zile, așa că încă un an de așteptat pentru Zen 2 sau Zen + nu este tocmai mult. Nu când chiar avem parte de câteva procesoare noi pe parcursul următoarelor luni.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button