Tech&ITTECH

SUA dorește limitarea producției de chip-uri bazate pe tehnologia de 14nm în China

O bună parte din capacitățile de producție pentru chip-urile utilizate în dispozitivele electronice (de la automobile la telefoane mobile) sunt localizate în China. Tehnologiile de fabricare sunt însă dezvoltate în principal în SUA și Europa, lucru de care americanii se folosesc pentru a limita accesul Chinei la tehnologii de ultimă generație. Primul pas pe care americanii l-au făcut a fost să nu mai furnizeze companiei Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), cel mai mare fabricant de acest tip din China, uneltele extrem de avansate utilizate pentru fabricarea procesoarelor cu tehnologie de 10nm. Această măsură a fost implementată în 2020 și a dus la proteste vehemente din partea diplomaților chinezi. Pe „lista neagră” au fost adăugați și alți aproximativ 60 de fabricanți de chip-uri din China, pe motiv că facilitează transferul tehnologiei americane către armate ce pot amenința SUA și aliații săi.

Dar Statele Unite nu intenționează să se oprească aici în războiul comercial al chip-urilor. Conform agenției Reuters, administrația Biden ia acum în considerare limitarea exportului către SMIC de unelte avansate de litografie pentru tehnologia de 14 nm, limitând astfel și mai mult opțiunile pentru fabrica chinezească. Acest potențial pas vine ca urmare a faptului că SMIC a început să se concentreze pe dezvoltarea de soluții multi-chiplet pe tehnologia de 14 nm, fapt ce ar duce la depășirea limitărilor legate de puterea de procesare ale procesoarelor bazate pe acest tip de nod. Dacă adăugăm aici și planurile privind lărgirea capacității de producție a companiei chineze, devine evident de ce americanii sunt îngrijorați.

Deși nu există încă nicio informație oficială în acest sens, se pare că Departamentul de Comerț al Statelor Unite monitorizează îndeaproape evoluția situației și este deja pregătită să ia măsurile pe care le consideră potrivite. Acest război comercial riscă să afecteze producția și așa insuficientă de chip-uri, dar pe fondul încetinirii creșterii economiei globale, efectele restricțiilor ar putea să nu fie resimțite atât de puternic.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button