TECHTech&IT

SUA nu mai are Net Neutrality

Mai țineți minte toată acea zarvă cu Net Neutrality? Prin care companiile de telecomunicații din SUA pot să facă în mare parte ce vor cu traficul de internet, oferind acces prioritar la rețea la serviciile proprii sau celor care cotizează cu o taxa suplimentară, lăsând restul internetului să se miște ca un melc anemic? Eh, procesul pentru înlăturarea normelor care ar preveni așa ceva au fost eliminate în mod oficial.

După multă speranță a expirat timpul prin care senatul, sau cine mai știe cine altă entitate guvernamentală a SUA, putea să anuleze decizia Comisiei Federale de Comunicații de a elimina neutralitatea internetului, iar noul regulament a intrat în efect. Mai există o șansă ca Congresul să se opună, dacă se va strânge vreodată suficient sprijin pentru propunerea de-a reveni la regulamentul vechi, iar statele individuale au început să ia măsuri pentru a se asigura că internetul va rămâne liber măcar la nivel local.

Ce înseamnă asta pentru noi? Nu prea mult, din moment ce spre deosebire de SUA, în România și Europa în general chiar există competiție pe partea de internet. Spre doar să nu le vină idei companiilor locale după inevitabilele abuzuri perfect legale pe care le vor comite companiile din SUA. Și nu e de parcă ar fi o teamă nefondată că vor fi abuzuri, înainte de stabilirea acestor reguli providerul de internet Comcast a fost prins limitând accesul la Netflix în timp ce era negociată o taxă pe care Netflix urma să o plătească.

Efectele eliminării normelor de neutralitate nu se vor vedea instantaneu, dar probabil veți vedea mulți americani plângându-se și mai mult despre cât de groaznic poate să meargă internetul.

Această măsură de distruge conceptul de Net Neutrality, alături de îndesarea DRM-ului în HTML5, și acea gogomănie cu filtru de copyright discutată acum în Europa, sunt semne clare că viitorul internetului nu va fi unul fericit. Poate că nu mai e atât de ridicolă acea idee de-a descărca internetul și a-l stoca pe dischete. Măcar ar fi mai convenabil ca ce urmează, dacă planurile de mai sus merg mai departe.

[The Verge]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button