ReviewsGamingPC&Consoles

Stray, un suflu de aer proaspăt într-o mare de jocuri… meh (review)

Pe mine m-a prins deja atmosfera de concediu și m-am apucat de joacă, dar nu puteam să vă las baltă; în special nu acum, când am primit un joc pe care-l așteptam de mult. Și la fel cum spune proverbul, toate drumurile duc… acasă, iar astăzi mă întorc la origini și vorbesc iarăși despre gaming. Da-nainte de toate, cei care ne urmăresc și pe zonait.ro se poate să fi observat că al nostru Carol nu mai activează nici pe-acolo, nici pe-aici. Stați liniștiți, este bine-mersi, doar că drumul lui profesional l-a condus într-o altă direcție, așa că avem un nou coleg, Tudor.

Nu promit nimic, dar poate o să-l legăm într-o zi de scaun și-l eliberăm doar după ce prezintă un video. Până atunci, să revenim la oile… ăăă, pisicile noastre, pentru că astăzi va povestesc despre Stray, un joc pe care-l așteptam încă de la evenimentul PlayStation Showcase în care am făcut cunoștință cu noua generație de console de la Sony.

Poveste și mecanică

Evenimentul de prezentare al lui PlayStation 5 a fost fenomenal și țin minte și-acum cât de încântat eram în fața ecranului cu fiecare trailer nou pe care-l vedeam. Iar printre titlurile prezentate în acel episod de PlayStation Showcase, unul mi-a sărit în ochi în mod special. Adică da, God of War Ragnarok are șanse să devină jocul anului instantaneu și nici să nu mai vorbim și de alte titluri d-astea powerhouse pe care le așteptăm cu toții. Dar RPG-uri, shootere și FIFE am tot jucat, așa că orice mi se pare că îmi poate oferi o experiență nouă este bine-venit. Și aici regăsim și Stray, un joc în care intri în pielea unei pisici maidaneze.

Aventura ta începe în momentul în care o plimbare alături de gang-ul de pisici ia o turnură horror și ajungi să cazi într-o gaură imensă. Rănit și dezorientat, auzi mieunatul prietenilor tăi și brusc, ceea ce era o simplă aventură prin cartier devine o luptă pentru supraviețuire. Situația se complică și mai mult atunci când pleci în căutarea unei căi de evadare și te trezești într-un oraș subteran populat de roboți. După ce umanitatea a găsit o cale de a se anihila singură, tot ce a lăsat în urmă sunt așezări în care ultimii oameni de pe planetă s-au adăpostit înainte de inevitabilul sfârșit. Ăsta da scenariu de Love, Death and Robots!

Ghidat de curiozitatea specifică pisicilor, vei descoperi orașul în timp ce urmezi niște panouri luminoase pe care un roboțel le-a plasat strategic. Odată ajuns la destinație, vei face cunoștință cu B-12, iar aici vreau să luăm o pauză de la narațiune pentru că trebuie să acord merite echipei care s-a ocupat de joc. Relația dintre sacul de purici și roboțelul zburător este extrem de plăcută, având o dinamică aparte: nu ești vreo abominație de pisică hibrid care vorbește și cacă lasere din fund, întrucât partea asta de comunicare și interacțiune cu lumea din jur este ocupată de companionul tău.

Stray face o treabă excelentă în a te pune în pielea unui animal și a te pune în fața provocărilor pe care le întâmpină o pisică într-o zi normală. Și se vede cu ochiul liber că dezvoltatorii au studiat mult chestiunea, întrucât animațiile sunt extrem de naturale și chiar te fac să experimentezi fluiditatea mișcărilor unei feline. Controalele sunt și ele bune, deși necesită puțină adaptare, iar pentru cei care vor să joace pe PC, un controller este mai mult decât recomandat.

O chestie care m-a deranjat puțin pe la început este modul în care sari. Nu poți să te-apuci să țopăi pe unde vrei –  fiecare mișcare este calculată și se activează doar în momentul în care apeși tasta. Știu cum sună și nu vă pot condamna dacă aveți impresia că jocul încearcă să limiteze libertatea de explorare a jucătorilor, dar hear me out here. Pisicile sunt extrem de precise atunci când vorbim despre navigat prin și peste obiecte, astfel mi se pare extrem de natural modul în care fiecare săritură este executată pixel-perfect de animalul pe care-l controlezi.

Stray game
Utilizarea unui controller este recomandată

Senzația de imersivitate este accentuată și de micile pisicării pe care le poți face: poți opri să bei apă din bălți, îți ascuți ghearele pe covoare și lemne, poți dărâma obiecte ușoare precum căni goale și cutii, dar ești limitat fizic în fața unor obiecte mai grele. Îmi place în mod special modul în care poți dărâma obiecte fără niciun motiv aparent și faptul că ai un buton care are un scop extrem de important: mieunatul. O mecanică pe care o vei folosi destul de mult de-a lungul jocului și care te ajută și-n explorare, și-n situații în care vrei să creezi o diversiune, dar și când îți vine să-l apeși random… și vei face asta des. Iar chestia și mai tare este că butonul de mieunat funcționează și-n cinematice.

Dar dacă pisica este personajul principal, lumea jocului nu s-ar simți la fel de bine dacă nu ar fi populată de roboții prietenoși pe care îi întâlnești încă de pe la începutul poveștii. Aceștia sunt ultima fărâmă de civilizație lăsată în urmă de oamenii care obișnuiau să populeze orașul, astfel că împrumută extrem de multe trăsături de la aceștia. Roboții au dezvoltat simțul estetic și sunt îmbrăcați în haine vechi pe care le-au găsit, am văzut chiar și roboți călugări care se roagă în ceea ce pare a fi o religie creată de AI-ul acestora și chiar și comercianți și artiști cu care poți interacționa. Și pentru a duce toată treaba mai departe, ecranele care servesc drept fețele roboților exprimă emoții, astfel vei vedea un zâmbet atunci când te mângâi de picioarele acestora.

Stray NPC
NPC-urile contribuie la atmosfera aparte a jocului

Dar ce joc ar fi fost asta fără un soi de antagonist? Și nu, nu este vorba despre roboți malefici care vor să distrugă planeta, ci mai de grabă aș descrie creaturile astea că pe niște headcrabs din Half-Life cu LED-uri în fund. Atât s-a putut 😀 Iar dacă nu par periculoși, asta este pentru că nu prea sunt. În sensul în care inamicii ăștia există mai mult pentru poveste și nu-ți vor sta în cale foarte mult, însă secvențele în care fugi de ei sunt dinamice și aduc un plus gameplay-ului. În plus, vei putea folosi mieunatul pentru a le atrage atenția, astfel putând să-ți creezi rute de scăpare din locurile infestate.

Aspect și cerințe tehnice

Vizual, Stray este foarte satisfăcător. Majoritatea timpului îl vei petrece în zone întunecate, aduse la viață de neoane. Asta îi oferă orașului un aer cyberpunkish și cum asta e la modă acum, sunt sigur că va atrage ceva fani. Din punct de vedere tehnic, texturile sunt curate, chiar dacă unele margini sunt cam ascuțite, iar optimizarea este bună, spre foarte bună. Pe PC am rulat pe un Ryzen 7 5800X și RTX 3080 la setări Ultra și rezoluție 1440p, iar placa video nici măcar nu transpiră cu jocul în blană.

Pe PlayStation 5, situația este cam la fel: duce în 4K la 60FPS fără prea mari dificultăți și cred că un mod de 120FPS nu ar fi deloc un scenariu ireal. Nici partea audio nu este rea, iar masterizarea sunetului este foarte bine făcută. Fiecare sursă poate fi identificată cu ușurință, muzică cântată de robotul cântăcios răsună frumos, iar mieunatul pisicii se probagă foarte realist printre aleile strâmte din orașul subteran. Și cu o dimensiune de sub 10GB, Stray se află la fundul clasamentului în topul jocurilor noi lansate, iar asta este de bine.

Verdict și concluzii

Una peste alta, jocul ăsta a reușit să puncteze cam peste tot unde trebuia s-o facă. Reușește să te absoarbă în lumea lui, imită foarte bine comportamentul unei pisici și chiar te face să te bucuri de avantajele unui personaj mic într-un mediu înconjurător foarte mare. Gameplay-ul este fluid și plăcut, sună și arată bine, iar de la un joc de 25 de euro nu prea ai așteptările astea. Și fix ăsta este atuul cel mai mare al lui Stray. Oferă o experiență neașteptat de bună și este original, într-o mare de jocuri care încearcă să fie atât de serioase și deschise încât devin plictisitoare. Și da, poate că nu e chiar open-world și unele secvențe te fac să te simți tras de coadă de colo-colo, dar este ok și cu o durata cuprinsă între 6 și 10 ore, în funcție de cât de mult explorezi, cred că-și merită banii cu vârf și-ndesat.

Iar acum, că tot mi-ați cerut de ceva timp, o să acord și note. Și avem după cum urmează. Pentru poveste, îi dau un 7. Nu este nimic groundbreaking, însă are destulă profunzime încât să te facă să investești și emoții, nu doar timp. Gameplay-ul este on point, astfel un 9 mi se pare destul de meritat. Vizual și auditiv, chiar dacă foarte bine executat, are niște lacune și se văd anumite limitări; cu toate astea, rău nu este, iar un 7 cred că este corect în această situație. Astfel, nota finală pentru Stray este 7.7 și cred că merită să îi acordați o șansă, mai ales dacă vreți să jucați ceva care se simte nou și diferit.

Stray gameplay

Iată c-am dat-o gata și pe asta. Mi-era dor să mai vorbesc și despre gaming și jocuri noi apărute după rafala de hardware pe care am avut-o în ultima vreme, iar pe măsură ce ne apropiem de finalul anului voi încerca să va țin la curent cu cele mai tari apariții. Până atunci, vreau să aud și părerea voastră: ați apucat să jucați Stray? Cum vi se pare ideea din spatele jocului?  Acum o să va rog să mă scuzați, dar chiar m-a prins jocul asta și-o să revin la ale mele, așa că până dată viitoare, spor la joacă!

NOTĂ: puteți urmări recenzia jocului și pe canalul nostru de YouTube PlayGround – Avem un COLEG NOU și vorbim despre CEL MAI TARE JOC al momentului!

Poveste - 7
Gameplay - 9
Grafica si Sunet - 7

7.7

Jocul ăsta a reușit să puncteze cam peste tot unde trebuia s-o facă. Reușește să te absoarbă în lumea lui, gameplay-ul este fluid și plăcut, sună și arată bine, oferind o experiență neașteptat de bună.

User Rating: 4.48 ( 3 votes)

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button