MORE

Uniunea Europeana urmeaza sa impoziteze link-uri!

Planurile europene de a crea asa-numita „taxa fragmentara”, care este numit mai oficial ca „drepturi conexe” (si este, de fapt, doar despre crearea unui impozit pe Google) nu sunt tocmai sanatoase!

Conceptul de baza este faptul ca unele ziare de moda veche sunt atat de lenesa si nu au reusit deloc sa se adapteze internetului – astfel comportandu-se ca niste tanci rasfatati care dau vina pe Google pentru propriile esecuri – incat doresc sa impoziteze orice agregator (de exemplu, Google), care includ linkuri la articolele lor printr-un fragment si care nu plateste pentru privilegiul de a trimite acelor editori trafic.

In termeni mai simpli, ceea ce doreste acest grup este sa se perceapa o taxa ori de cate ori un link catre o sursa este distribuit catre public. 

Dupa cum va amintiti, Germania insista pentru un astfel de lucru de multi, multi ani, iar Austria de asemenea exploreaza acest concept. Dar, probabil, cea mai mare atentie a primit-o miscarea din Spania, care nu numai ca a inclus o taxa fragmentara, dar a facut-o obligatorie. Astfel ca, chiar daca ai fi vrut ca Google News sa includa un link catre tine gratuit, nu vei putea obtine asta. Ca raspuns, Google a luat optiunea nucleara si a Inchis Google News In Spania. Un studiu a aratat ca aceasta lege a facut, de fapt, mai mult rau editorilor spanioli, dar UE insista, in mod ridicol.

Asa cum s-a discutat cu un an In urma, unii membri ai Comisiei UE sunt pentru crearea unei taxe fragmentare la nivelul UE, si pe cat de ridicola si contraproductiva ar fi, Comisia este pe cale sa ia o decizie, iar consultarea publica cu privire la problema este pe cale sa se inchida (se termina mâine). Din fericire, multe, multe grupuri diferite au instituit sisteme frumoase si usor de inteles pentru a raspunde consultarii – lucru pe care ar trebui sa il faci. Aici sunt doar cateva optiuni: propria platforma de consultare Comisiei UE (acesta este murdara, plina de buguri, si enervanta, dar este varianta oficiala).

Site-ul FixCopyright.eu are un „ghid de raspuns” foarte bine facut, care va ajuta sa treceti prin consultare si explica detaliile din spatele multora dintre intrebarile din cadrul consultarii. SaveTheLink.org din OpenMedia are un formular de inscriere simplu, care adauga doar numele tau la o scrisoare. Grupul In Allied pentru Startups are o alta scrisoare de semnat „Opriti taxa link-ului”.

Exista, de asemenea, o buna discutie detaliata a motivului pentru care acesta taxa fragmentara este solutia gresita de la Remy Chavannes, avocat pe drepturi europene de copyright. Iata doar un … um … fragment (pentru care nu am platit):

De fapt, exista foarte putine indicatii ca provocarile cu care se confrunta, In prezent, editorii de presa sunt din cauza lipsei de drepturi de proprietate intelectuala suficient de extinse. Si, In cazul In care drepturile de proprietate intelectuala insuficiente nu sunt o parte importanta a problemei, cresterea acestora este putin probabil sa fie o parte importanta a solutiei. In cadrul unei conferinte recente din Amsterdam, vorbitori de la editori, mediul academic, politic, societatea civila, si sectorul de internet au fost de acord aproape in totalitate ca un drept conex pentru editori n-ar rezolva nimic, In cel mai bun caz. Ar parea mai fructuoasa investigarea altor moduri In care pozitia si perspectivele editorilor de jurnalism de calitate pot fi crescute, de ex prin subventii, facilitati fiscale, adaptarea partiala a fondurilor publice de radiodifuziune, sau alte masuri care sa reflecte valoarea semnificativa de a avea o presa puternica, libera, si independenta, intr-o societate democratica.

Punerea In aplicare a unui drept conex ar aduce incertitudini semnificative, costuri, si riscuri, nu doar pentru autori si editori, dar, de asemenea, si grupului eclectic de platforme, intermediari, si alti furnizori de servicii care joaca un rol In facilitarea publicarii, descoperirea, si consumul continutului de presa . La scara mai larga, platformele existente vor fi stimulate sa reduca sau sa elimine caracteristici ale serviciilor care ar putea declansa noul drept conex. Noii intrati pe piata sunt susceptibili de a fi descurajati, In special noii intrati care doresc, In mod special, sa ofere o piata pentru identificarea si consumarea continutului de presa. In functie de domeniul de aplicare al oricarui drept conex, s-ar putea, de asemenea, sa aiba un impact negativ asupra furnizorilor de retele sociale, precum si asupra furnizorilor de acces, caching, si servicii de hosting. Cresterea costurilor, complexitatii, si incertitudinii pentru o categorie atat de larga de furnizori de servicii ameninta fluxul liber de informatii si de investitii In – si disponibilitate a – servicii digitale inovatoare, precum si perspectivele comerciale pentru editori si autori.

Sunt lucruri bune, si va indemn sa cititi totul – si sa raspundeti la consultare inainte ca Comisia UE sa distruga link-ul.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button