GAMING

Stephanie Lenz – Mamica eroina a youtuberilor de pretutindeni

Faceti cunostinta cu Stephanie Lenz, un nume pe care nu-l vei uita prea repede, mai ales daca esti youtuber, aceasta stabilind un precedent periculos pentru toate entitatile care dicteaza cum functioneaza legea drepturilor de autor pe Youtube.

Prieten indirect al youtuberilor si echivalentul ciumei bubonice pentru Universal, dar si pentru alte companii care impart 3rd party match-uri si copyright strike-uri pe Youtube, Stephanie Lenz a reusit imposibilul: sa puna cu botul pe labe o ditai compania precum Universal, toate astea din cauza unui clip pe Youtube.

Daca asta suna ciudat, ei bine, povestea ei este cu atat mai interesanta, mai ales daca luam in calcul cine a fost oponentul sau armata de avocati de care dispune, avocati care se pare ca nu au putut face absolut nimic intr-o sala de judecata.

Doamna Lenz, in luna februarie, 2007, a uploadat pe Youtube un video in care fiul proaspetei mamici invata nu numai sa mearga, dar si sa danseze, toate astea pe melodia lui Prince, „Let’s go crazy”. Pana aici nimic iesit din comun, nu? Copil mic care danseaza pentru prima oara in viata, muzica, clip urcat pe Youtube, toate bune si frumoase, nu?

Din nefericire, Universal, compania care detine drepturile pentru albumul lui Price, The Revolution, a considerat absolut normal sa taie de la radacina clipul, de doar 29 de secunde, sa ii ofere mamicii un copyright strike, citand, in mod oficial, pentru ca pe Youtube cand faci o afirmatie legata de drepturile de autor, o faci in mod oficial, ca acel video nu intra in categoria drepturilor „Fair Use”. Cu toate ca melodia artistului se pare ca nu era atat de usor de distins, iar clipul se incadra cu usurinta in parametrii „Fair use”.

Drept urmare, mamica infuriata, a facut ceea ce face orice american cu sange navalnic in vine cand este nedreptatit: a dat in judecata Universal si a cerut si niste daune, dupa ce a demonstrat ca respectivul clip nu incalca legea.

Cu toate ca in ianuarie 2013, Stephanie a inregistrat o victorie, judecatoarea Jeremy Fogel dictand ca detinatorii drepturilor de autor trebuie sa considere si Fair Use atunci cand impart copyright strikes si claim-uri pe Youtube.

Stephanie a avut totusi ceva ajutor in aceasta victorie, companii precum Twitter si Google sustinand cauza, cu toate ca Google a avut ceva ponoase de tras din cauza sistemului automatizat de copyright, totusi se pare ca inca sustin gandirea rationala. (toata aceasta nebunie legata de Google si robotii responsabili pentru managerierea drepturilor de autor plecand de la procesul intentat de Viacom in urma cu ceva timp, acesta fiind precursorul multor probleme actuale)

Ce inseamna asta daca esti Youtuber? Ei bine, de acum incolo, conform legii federale, atunci cand cineva iti tranteste pe un clip un copyright claim sau copyright strike, compania in cauza care face asta trebuie sa ia in considerare si ceea ce se  numeste fair use, dreptul la critica si mai ales, dreptul de a folosi o melodie sau un clip intr-o alta maniera decat cea de a castiga in mod direct bani de pe urma ei.

Pe de alta parte, nu vedem acest lucru sa se intample prea curand, pentru ca dupa cum stim, chiar daca uploadezi un clip de trei secunde, dintr-un film, pentru a puncta o anumita emotie, acel clip apartine companiei X si nu trebuie pervertit in fel si chip de un neghiob pe internet. Iar legile americane trebuiesc respectate pana si pe teritoriul Europei, pentru ca Digital Millennium Copyright Act este doar o bucata de hartie menajera folosita de companii precum Universal.

[Reuters]

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close