Steam ia de la săraci și dă la bogați?

Două incidente au avut loc recent ce implică Valve și serviciul de distribuție Steam care au cam supărat o parte din industria jocurilor video.
În primă fază, Valve a dezvăluit implementarea unui sistem progresiv de taxare pentru cota sa parte din orice joc vândut pe Steam. În mod normal, Valve preia 30% din venit indiferent cât costă jocul, cine îl publică, sau cât de popular este. Asta se schimbă de acum înainte, deoarece jocurile care a generat peste 10 milioane de dolari în venit vor fi taxate doar cu 25% pentru vânzările efectuate după atingerea pragului, iar cele care au trecut de 50 de milioane de dolari vor fi taxate cu doar 20%. Această taxă progresivă va fi cu siguranță pe placul marilor companii, care vor avea astfel motive mai bune să rămână pe Steam, multe dintre ele fiind obsedate de câțiva ani cu crearea propriului serviciu de DRM și distribuție digitală. Jocurile Activision au început să părăsească platforma, cele Electronic Arts și-au luat tălpășița de mult, Bethesda dă semne că va urma, iar Ubisoft tot are Uplay. O cotă parte mai mare din vânzări i-ar putea convinge pe câțiva dintre ei să se întoarcă.
Dar anunțul nu a prea fost pe placul dezvoltatorilor mai mici, care consideră că o astfel de reducere a taxei ar fi fost mai benefică pentru ei, din moment ce vând mai puține exemplare și nu le-ar strica mai mulți bani pentru a rămâne pe linia de plutire. Totuși, această schimbare va fi benefică și pentru studiourile de dimensiuni medii, care pot vinde 200 de mii de exemplare pe Steam, sau măcar 150 de mii de exemplare, plus niște DLC, ceva ce îi va încadra în baremul de 10 milioane de dolari.
Wow @GreyAlien wasn't kidding. In October @steam_games did something that killed traffic to loads of indie games. Here's mine. Look at that baseline drop to 0. Hmm. pic.twitter.com/8lOnOtT3Fn
— Simon Roth (@SimoRoth) December 2, 2018
Problema care a supărat și mai mult dezvoltatorii mici este însă legată de algoritmul de propagare a jocurilor pe paginile principale ale platformei. Simplu spus, din octombrie ceva pare a fi stricat, pentru că unii dezvoltatori raportează o scădere de până la 90% a traficului generat către jocuri de pe pagina principală, iar vânzările au scăzut cu până la 40% în aceeași perioadă. Valve nu a oferit informații despre ce face algoritmul său, dacă este vorba de o eroare, dacă este intenționat, dacă este un accident, sau dacă este un ARG plin cu indicii criptice menit să prevestească lansarea lui Half-Life 3.
[PC Gamer, Ars Technica]