Gaming

Steam Game Ban – o noua tactica anti-consumator marca Valve?

Sistemul de „corectie” Steam VAC (Valve AntiCheat) nu este tocmai stralucit, avand hibe si probleme, de cele mai multe ori jucatorii fiind nevoiti sa acceseze butonul de report pentru a indeparta un „indeziderabil” dintr-un joc, de cele mai multe ori cu o componenta multiplayer. Asta face Steam Game Ban o veste buna si o veste proasta in egala masura, un fel de echivalent al Content ID-ului de pe Youtube… pe Steam.

Multi dintre noi ne-am confruntat cu cheateri, elemente toxice si trolli intr-un joc online. Nu este nimic nou si acest gen de comportament este tot timpul amendat si hulit de comunitatea jocului. Dar indiferet ca dorim sau nu, totusi acesti indivizi nocivi pentru joc sunt si motivul pentru care jucatorii lasa un anumit titlu in urma, jocul in sine pierzand comunitatea construita cu efort si mai ales bani. Lucru care unui producator de jocuri nu are cum sa ii convina.

Aici intervine Steam Game Ban. Practic acesta da posibilitatea unui dezvoltator de jocuri sa taie accesul la un anumit joc pentru un utilizator Steam. Asta daca acesta nu se comformeaza cu regulile jocului, foloseste cheat-uri sau exploituri sau pur si simplu ataca verbal sau sub alte forme ati jucatori. (dar avand in vedere ca in ultima vreme sa hartuiesti pe cineva pe internet este egal cu faptul ca ai vorbit pe limba persoanei in cauza, acesta poate capata un sens extrem de generalist, mai ales daca persona respectiva are un profil de Tumblr cu multe „pronume”)

Ideea este buna! Din pacate sistemul este extrem de usor de abuzat, mai ales daca producatorului nu ii convine ceva la tine. Nu aruncam vina in curtea publisherilor mari, cu toate ca si acolo sunt probleme, ci ne uitam atent la comunitatea de dezvoltatori indie care de cele mai multe ori, din lipsa de experienta, pot folosi aceasta unealta pentru a cenzura o opinie sau sa gatuie un critic care si-a permis sa ii amendeze intr-un articol in sectiunea de Review al jocului. Iar acesta este doar un exemplu.

In momentul in care oferi prea multa putere dezvoltatorilor, lucruri bune nu se intampla. Asta este clar. Atat critici cunoscuti, precum Jim Sterling sau TotalBiscuit s-au lovit de „cenzura” dezvoltatorilor indie, dar cu acest nou sistem de Steam Game Ban acestia pot pur si simplu sa taie accesul la joc criticului. Este dreptul lor sa faca asta. Dar din pacate in acest moment nu exista un set de reguli dupa care acestia sa se ghideze, cel putin public, iar Valve nu sunt cea mai stralucita companie cand vine vorba de micro-management, in ultima luna avand din ce in ce mai mult PR negativ, intai cu modurile platite si capsulele ENFU, iar acum Steam Game Ban.

In momentul in care achizitionezi un joc, conform legii Europene, acesta este propietatea ta, nu a producatorului, iar daca Valve tine tot inainte, pe plan mondial, cu aceasta noua gaselnita este foarte probabil sa se gaseasca in fata Parlamentului European dand cu subsemnatul si explicand de ce utilizatorii au fost pagubiti. Intelegem limitarea accesului la componenta multiplayer. Ceea ce nu intelegem este cum poti sa retragi accesul la un joc unui utilizator, atunci cand acesta a platit o suma de bani pentru el. Este ca si cum ti-ai cumpara un televizor, l-ai folosi doua zile, dupa care ai postat pe site-ul producatorului o recenzie negativa, doar ca acesta sa vina la tine sa il ia inapoi pentru ca i-ai ranit sentimentele 🙂

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button