TECHPCRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Standardul DDR5 a fost finalizat

Și este rapid

Dacă încă nu ați făcut saltul la DDR4, fiindcă insistați să mai rămâneți la un Haswell sau la un i7 2600K pentru o vreme, atunci nu mai aveți mult până ce veți putea ocoli această memorie cu totul.

JEDEC, grupul ce se ocupă cu definirea standardelor pentru memorie, anunță că DDR5 a fost finalizat, iar specificațiile sale sunt acum disponibile. Asta înseamnă că producătorii de memorie se pot apuca să experimenteze și să pună la punct lanțul de producție pentru o nouă generație de RAM.

Și ce aduce DDR5 față de predecesorul său? Eficiență mai bună, funcționând pe 1.1v în varianta standard și 1.05v în varianta sa low power, pentru telefoane și toate cele. Aduce capacitate mai mare, fiind capabil să atingă o densitate de 64Gb per chip de memorie și 128GB per plăcuță, iar lățimea de bandă a fost dublată. Avem acum parte de 6.4Gb/s ca un minim.

În cazul în care ați uitat, DDR4 a început de la 1.6, iar acum se află ca standard la 3.2, fără să trecem la overclock. Cu timpul, DDR5 ar trebui să ofere lățime de bandă suficientă cât să astâmpere poftele oricărui PC. Probabil. Rămâne de văzut cum va rezolva AMD cu Infinity Fabric al lor, ce ar trebui să funcționeze la o viteză aproape dublă pentru a se folosi din plin de memorie.

Cât despre latențe, vă puteți aștepta să fie mai mari, dar nu foarte mari, din moment ce DDR5 include câteva îmbunătățiri la acest capitol. Două plăcuțe de memorie se vor comporta, la nivel de logică, precum patru canale de memorie, așa că pot fi adresate în paralel, reducând din latență.

Vă puteți aștepta ca memoria DDR5 să fie implementată abia de anul viitor, pe segmentul de servere, iar ceva mai târziu să ajungă pe telefoane, iar apoi pe PC. Prețul cu siguranță nu va fi mic, precum s-a întâmplat în cazul lui DDR4.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button