CommunityTech&IT

Stan Lee, unul dintre fondatorii Marvel, a incetat din viata la 95 de ani

Stan Lee, co-fondator al binecunoscutei companii Marvel Comics si creator al unor benzi desenate precum Spider Man sau Fantastic Four, a incetat din viata ieri, 12 noiembrie

Marvel Comics a confirmat oficial decesul lui Stan Lee dupa ce acesta a fost dus de urgenta la spital de la resedinta sa din Hollywood Hills. Nefericitul final a survenit dupa ce Lee a luptat mai bine de un an cu pneumonia si de asemenea cu mai multe afectiuni ale vederii.

Nascut pe 22 decembrie 1922 in New York City, Stan Lee a fost implicat in mai multe proiecte de film si teatru inainte de a face trecerea catre benzile desenate. Prima lui experienta in acest domeniu a venit in 1939, ca asistent la Timely Comics, unde a debutat sub pseudonimul Stan Lee in numarul 3 din Captain America. Pana in anii ’50, Timely Comics s-au transformat in Atlas Comics, iar Lee a creat mai multe povesti in genurile SF, horror si de dragoste.

La sfarsitul anilor ’50, publisherul Martin Goodman l-a insarcinat Lee sa creeze o echipa de super-eroi ca raspuns la popularitatea DC Comics din acea perioada. Lee a colaborat cu Jack Kirby pentru a crea Fantastic Four, o serie cu inspiratie in munca lui Kirby de la DC, Challengers of the Unknown. Lee a creat personaje imperfecte, afectate de probleme reale cu care cititorii se puteau identifica, iar acesta a fost ingredientul cheie pentru succesul rasunator al primului numar Fantastic Four, aparut in 1961.

Lee a continuat sa foloseasca tema super-eroilor imperfecti si a aplicat-o noilor sale echipe si personaje, lucrand din nou cu Kirby la X-Men, Hulk, Thor si Iron Man – acestia din urma au fost adusi laolalta mai tarziu, formand seria Avengers. In continuare, Lee a lucrat cu Bill Everett la Daredevil si mai apoi a gasit cel mai mare succes al carierei sale alaturi de artistul Steve Ditko, cu Spider-Man.

Lee si-a continuat dominatia ca scriitor la Marvel pana in 1972, cand a preluat rolul de editor si a incetat sa scrie la seriile lunare. De acolo, a a devenit o figura emblematica a industriei benzilor desenate, participand la conventii si interactionand cu fanii de pretutindeni. In 2010, a pus bazele Fundatiei Stan Lee, care se axeaza pe alfabetizare, educatie si arte, pentru a imbunatati accesul oamenilor la resursele de alfabetizare.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button