CommunityȘtiri IT

Stan Lee, unul dintre fondatorii Marvel, a incetat din viata la 95 de ani

Stan Lee, co-fondator al binecunoscutei companii Marvel Comics si creator al unor benzi desenate precum Spider Man sau Fantastic Four, a incetat din viata ieri, 12 noiembrie

Marvel Comics a confirmat oficial decesul lui Stan Lee dupa ce acesta a fost dus de urgenta la spital de la resedinta sa din Hollywood Hills. Nefericitul final a survenit dupa ce Lee a luptat mai bine de un an cu pneumonia si de asemenea cu mai multe afectiuni ale vederii.

Nascut pe 22 decembrie 1922 in New York City, Stan Lee a fost implicat in mai multe proiecte de film si teatru inainte de a face trecerea catre benzile desenate. Prima lui experienta in acest domeniu a venit in 1939, ca asistent la Timely Comics, unde a debutat sub pseudonimul Stan Lee in numarul 3 din Captain America. Pana in anii ’50, Timely Comics s-au transformat in Atlas Comics, iar Lee a creat mai multe povesti in genurile SF, horror si de dragoste.

La sfarsitul anilor ’50, publisherul Martin Goodman l-a insarcinat Lee sa creeze o echipa de super-eroi ca raspuns la popularitatea DC Comics din acea perioada. Lee a colaborat cu Jack Kirby pentru a crea Fantastic Four, o serie cu inspiratie in munca lui Kirby de la DC, Challengers of the Unknown. Lee a creat personaje imperfecte, afectate de probleme reale cu care cititorii se puteau identifica, iar acesta a fost ingredientul cheie pentru succesul rasunator al primului numar Fantastic Four, aparut in 1961.

Lee a continuat sa foloseasca tema super-eroilor imperfecti si a aplicat-o noilor sale echipe si personaje, lucrand din nou cu Kirby la X-Men, Hulk, Thor si Iron Man – acestia din urma au fost adusi laolalta mai tarziu, formand seria Avengers. In continuare, Lee a lucrat cu Bill Everett la Daredevil si mai apoi a gasit cel mai mare succes al carierei sale alaturi de artistul Steve Ditko, cu Spider-Man.

Lee si-a continuat dominatia ca scriitor la Marvel pana in 1972, cand a preluat rolul de editor si a incetat sa scrie la seriile lunare. De acolo, a a devenit o figura emblematica a industriei benzilor desenate, participand la conventii si interactionand cu fanii de pretutindeni. In 2010, a pus bazele Fundatiei Stan Lee, care se axeaza pe alfabetizare, educatie si arte, pentru a imbunatati accesul oamenilor la resursele de alfabetizare.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button