PCȘtiri ITTECH

SSD-urile NVMe pe PCI-E 4.0 vor fi foarte rapide

Phison a prezentat la CES 2019 o mică mostră din viitorul soluțiilor de stocare de tipul NVMe conectate la o magistrală PCI-E 4.0. 

Prototipul prezentat la CES a fost capabil să obțină viteze de peste 4000MB/s la citire și peste 4200MB/s la scriere, folosind un adaptor de la PCI-E 3.0 16X la PCI-E 4.0 8X. De ce? Pentru că încă nu sunt pe piață plăci de bază sau procesoare care să folosească acest nou standard. Totuși, această improvizație oferă o aproximare destul de bună pentru ceea ce vom vedea atunci când produse efective care folosesc controller-ul proiectat de Phison ajung pe piață. În cazul în care nu știți, Phison se ocupă cu producția de controllere pentru o mare parte din piața SSD-urilor, așa că acest prototip va avea unde să fie implementat atunci când este finalizat.

Pentru ceva context, cele mai rapide SSD-uri NVMe contemporane folosesc o conexiune PCI-E 3.0 4X și pot atinge până la 3500MB/s la operațiuni secvențiale. Da, știu, saltul la noul standard nu dublează viteza, dar pentru asta ne-ar trebui memorie mai rapidă, nu doar un controller mai vrednic. Deși, se prevestește un viitor foarte strălucit pentru 3D XPoint, deși Intel are propria tehnologie de control și probabil nu se va folosi de cea făcută de Phison.

Controller-ul este construit folosind două nuclee ARM, alte două nuclee CO-X proprii, suport deplin pentru lățimea de bandă oferită de PCI-E 4.0 4X (echivalentul a PCI-E 3.0 8X), are o interfață de 800 MT/s pentru memorie NAND, 1600 Mb/s DDR4, cu suportă memorie de stocare 3D de tipul TLC și QLC.

Acest controller ar trebui să ajungă în produse efective pe la toamnă.

[PCPer]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button