Reviews

SSD NVMe Lexar NM620 1TB – perfect pentru home use, la un preț mai mic decât piața (review)

SSD-urile NVMe au devenit din ce în ce mai comune în ultimul an, până în punctul în care îți poți lua chiar acum un SSD rapid NVMe de 500-512GB cu puțin peste 170 de lei. Tocmai de asta, tot mai mulți useri gravitează către așa ceva, grație vitezelor mult superioare SSD-urilor SATA, iar oferta este cât se poate de variată. Astăzi vom vorbi despre un SSD Lexar NM620 1TB, care promite o viteză bună pentru un preț accesibil. Haideți să vedem dacă este așa.

Performanță

La ce ești atent dacă vrei un SSD echilibrat? Zic eu că principalul indicator ar trebui să fie raportul preț-performanță, pentru că astea sunt cele mai importante aspecte. Vrei viteze bune, care să îți deschidă aplicațiile și sistemul de operare rapid, dar performanța de top vine la un preț pe măsură. Astfel, și costul trebuie să fie unul în mințile lui, iar cu atât de multe variante de la atât de mulți producători, să găsești pretendentul perfect poate părea aproape imposibil.

Lexar NM620 1TB (5)

Well, astăzi sunt aici ca să te ajut cu asta, pentru că Lexar NM620 costă cam 340 de lei în medie, și reprezintă o ofertă cât se poate de interesantă. Voi începe cu performanța, și din capul locului producătorul se laudă că SSD-ul ăsta are un controller proprietar, dezvoltat in-house de Lexar. Asta s-ar traduce în niște viteze bune, iar numerele de pe cutie promit 3.500MB/s la citire și nu cu mult mai puțin la scriere, niște valori bune care dau peste nas performanțelor în lumea reală al lui Samsung 980 de exemplu.

Lexar NM620

Și ce să vezi, Lexar nu minte. Ba chiar am râs când am văzut că NM620 a reușit să obțină fix viteza de citire promisă de producător, și nici cu cele de scriere nu mi-e rușine. Am repetat testul de câteva ori, pentru că am vrut să mă asigur că nu a fost vreun one-off, dar nu. Performanța și temperaturile s-au păstrat consistente pe parcursul mai multor benchmark-uri, deci nu am ce comenta aici.

Lexar NM620

În continuare, testul PCMARK 10 pentru drive-uri a scos un scor respectabil de 1.824 de puncte, valoare care se bate de la egal la egal sau chiar câștigă în unele cazuri contra modele precum Crucial P3 sau WD Green SN350 care costă o idee mai mult. Și fix ăsta este appeal-ul acestui SSD: performanțe bune pentru segmentul său, la un preț o idee mai mic decât competitorii.

Lexar NM620 se va descurca perfect și pe post de drive pentru sistemul de operare sau pentru jocuri. Am testat câteva titluri populare de azi, cum ar fi Forza Horizon 5, CS2 și World of Warcraft, iar rezultatele au fost exact așa cum m-am așteptat. Nu te aștepta la viteze de deschidere a aplicațiilor similare cu ce ți-ar oferi un SSD PCIe 4, dar diferențele nu sunt atât de mari pe cât ai crede. Patru secunde aici, cinci acolo, și dacă nu le ai side-by-side există toate șansele să nu îți dai seama.

Lexar NM620 (2)

Totuși, de menționat aici este că Lexar NM620 nu este potrivit pentru mărirea capacității de stocare din PlayStation 5. Am încercat pe pielea mea experimentul, deși știu că Sony cer un SSD PCIe 4 și viteze de minim 5.500 MB/s scriere și citire, specificații pe care modelul de azi nu le întrunește. Previzibil, consola a afișat imediat un mesaj de eroare și a refuzat să pornească până când nu am scos SSD-ul cu totul.

Dar nu toată lumea este în căutare de un SSD pentru joacă, unii vor doar să își facă viața mai ușoară la muncă. Pentru ei am instalat ATTO Disk Benchmark, un test mai amănunțit de viteze de transfer care este gândit să simuleze un workload tradițional. Zis și făcut, am rulat testul de două ori: prima dată cu o dimensiune a fișierului de 256MB, a doua oară cu un fișier de 8GB, ca să vedem cum se comportă și atunci când intră în joc dimensiuni mai considerabile.

Și, așa cum m-am așteptat, Lexar NM620 s-a descurcat foarte bine în ambele teste, cu valori care depășesc rivalii de la Samsung și Crucial din segmentul ăsta de preț. Not bad!

Alte specificații și impresii

În rest, mai merită menționat faptul că Lexar NM620 este un SSD în format M.2 2280, deci nu va încăpea în slot-urile 2260 sau în 2242 încă și mai mici din unele laptop-uri. Pentru orice PC desktop este ok însă, și se va potrivi și în multe laptopuri serioase de lucru sau de gaming, dar nu în toate.

În plus, și garanția oferită este una foarte bună. Lexar pun la bătaie cinci ani de garanție pentru NM620, o valoare care rivalizează cu oferta celorlalți producători de pe piață, deci nu am de ce să mă plâng. Este și destul de rezistent la șocuri, astfel dacă îl scapi pe jos din oarecare motive, datele de pe el ar trebui să rămână intacte. Folosește chip-uri NAND flash 3D TLC, nu cel mai modern și mai fiabil standard dar pentru home use este mai mult decât suficient. Instalarea se face simplu și ușor, și ai nevoie de maxim o șurubelniță dacă placa ta de bază nu are un sistem de quick release.

Concluzie

În final, merită sau nu să îți iei un Lexar NM620? Ei bine, din partea mea răspunsul este unul pozitiv, în special dacă ne uităm la raportul preț-performanță. În varianta de 1TB, cea testată de mine, Lexar NM620 este cu vreo 50 de lei mai ieftin decât rivalul de la Samsung, modelul 980, totul în timp ce performanțele sunt marginal mai bune.

Lexar NM620 1TB (5)

Garanția este ce trebuie, și nu m-am lovit de probleme de stabilitate sau mai știu eu ce pe tot parcursul testelor. Astfel, la banii pe care îi cere, zic eu că este o ofertă cât se poate de tentantă. Găsești produsele companiei aici și aici.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button