MORE

SRI este acuzat că vrea să spioneze populația folosind fonduri europene

Serviciul Român de Informații a reușit recent să obțină finanțare prin fonduri europene pentru un proiect numit SII ANALYTICS. Scopul acestuia este cel de a extinde serviciile de guvernare electronică, dar anumite detalii au ridicat suspiciunea că se încearcă realizarea unei structuri moderne de urmărire și spionaj a populației, folosind fonduri europene.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Asociația pentru Tehnologie și Internet, ActiveWatch și Centrul de Resurse Juridice au creat o scrisoare deschisă, destinată reprezentanților români și europeni, prin care semnalează neregularități ale anumitor porțiuni din caietul de sarcini al proiectului SII ANALYTICS, precum și faptul că este realizat de SRI, o agenție de spionaj care nu se ocupă în mod normal cu construirea unei rețele care să faciliteze guvernarea electronică.

Porțiunile din caietul de sarcini care ridică semne de întrebare includ lucruri precum achiziția de software și hardware menit pentru recunoaștere facială și interceptare de informații. Acest proiect, în valoare de 25 de milioane de euro, nu ar fi în concordanță cu termenii de finanțare, deoarece facilitează spionarea asupra populației,  o încălcare a drepturilor europene la viața privată.

Puteți găsi toate detaliile aferente în documentele publice, precum și în semnalările făcute de organizațiile numite mai sus.

Caietul de sarcini îl găsiți aici.

Analiza caietului de sarcini este disponibilă aici.

Iar scrisoarea publică poate fi citită aici.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button