GamingPC&Consoles

Square Enix sunt implicați în a doua cea mai importantă achiziție din industria jocurilor video în 2022

Industria jocurilor video trece printr-o perioadă de schimbare destul de importantă, iar achizițiile de sute de milioane de dolari au devenit ceva la ordinea zilei. Cea mai recentă mutare a fost anunțată de Embracer Group din Suedia, compania mamă a celor de la Gearbox, Saber Interactive și THQ Nordic. Aceștia au cumpărat trei studiouri importante de la Square Enix, în poate a doua cea mai importantă mutare a anului 2022: Crystal Dynamics, Square Enix Montreal și Eidos-Montreal.

Alături de cele trei studiouri, Embracer Group deține acum și drepturile unorproprietăți intelectuale populare, printre care regăsim Tomb Raider, Deus Ex, Thief sau Legacy of Kain. În total, achiziția valorează 300 de milioane de dolari și include drepturile a peste 50 de titluri și francize și peste 1.100 de angajați.

Ce se va întâmpla cu Square Enix și fostele sale studiouri?

Achiziția a fost anunțată și de către cei de la Square Enix, însă compania japoneză pare că vrea să se îndepărteze de zona jocurilor video, explorând alte domenii. În comunicatul de presă trimis de către reprezentanții companiei se vorbește destul de mult despre modul în care această tranzacție le va permite să lanseze un nou business prin intermediul căruia să investească în blockchain, AI și cloud. Cât despre jocuri, se pare că publisher-ul va continua să lanseze titluri din francize precum Just Cause, Outriders și Life is Strange.

Însă achiziția acesta înseamnă că Square Enix își va pierde identitatea destul de pozitivă pe care și-a clădit-o de-a lungul anilor. Direcția aleasă de aceștia nu va fi privită cu ochi buni de comunitate, iar investițiile în domeniul blockchain vor fi cu siguranță criticate de fanii unor francize semnate de compania japoneză. Părerea mea este că o să auzim din ce în ce mai rar acest nume.

Shadow-of-the-tomb-raider

Cât despre Crystal Dynamics, Square Enix Montreal și Eidos-Montreal; ei bine, acestea se alătură unui grup care tocmai a devenit mult mai influent. Alături de nume precum Gearbox și THQ Nordic, cei de la Embracer și-au îmbogățit enorm catalogul de jocuri AAA și au atins niște numere spectaculoase: peste 14.000 de angajați, 10.000 de game devs și 124 de studiouri proprii. În acest fel, grupul suedez a devenit una dintre cele mai mari surse de jocuri mari din întreaga industrie.

2022 este un an important care va schimba fața industriei de jocuri video

Anul ăsta a început cu achiziția de 68.7 miliarde de dolari a grupului Activision Blizzard, care i-a făcut pe cei de la Microsoft cei mai importanți jucători din domeniu. Însă acest trend nu este nou, mai ales că aceeași companie a pus mâna și pe Bethesda și proprietățile sale în 2020. Asta a dus la nașterea unui efect de bulgare de zăpadă, întrucât companiile concurente s-au văzut nevoite să facă mișcări în această direcție. Sony a cumpărat Bungie, alături de alte câteva studiouri și a început să investească în portarea celor mai populare jocuri exclusive pe PC.

Acum vedem ridicarea unui alt gigant în lumea jocurilor video, iar lupta pare că începe să devină din ce în ce mai strânsă. Și în condițiile în care vorbim și despre o posibilă achiziție a celor de la Ubisoft, sunt sigur că 2022 ne mai găzduiește câteva astfel de surprize. Iar toate aceste mișcări vor schimba radical fața gaming-ului așa cum îl știm.

Mișcarea asta este benefică întrucât companiile au început să înțeleagă nevoile clienților, iar după o perioadă destul de lungă de jocuri neterminate și dezamăgiri la care nu ne-am fi așteptat, cred că suntem martorii unui shift de perspectivă prin care jocurile vor deveni din ce în ce mai calitative, într-o piață din ce în ce mai competitivă în care un număr din ce în ce mai mic de jucători încearcă să se impună și să ajungă pe poziția de „cel mai bun”.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button