După nenumărate benzi desenate, filme și jocuri video care l-au avut în centrul atenției pe unul dintre cei mai cunoscuți super eroi din universul Marvel, avem parte de unul dintre cele mai bune jocuri din această franciză.
Marvel’s Spider-Man este noul titlu exclusiv pentru Playstation 4, dezvoltat de către Insomniac Games, studioul care s-a ocupat și de Ratchet & Clank, Spyro the Dragon și Sunset Overdrive.
Jocul are data de lansare pe 7 septembrie.
Poveste Spider-Man
Probabil povestea originii lui Spider-Man este cea mai uzată și folosită în marea majoritate a filmelor, așa că am fost mai mult decât ușurată atunci când am aflat că Insomniac a decis să sară peste această etapă din viața lui Peter Parker. Noul joc abordează povestea din alt unghi: Spider-Man nu mai este un adolescent, acum știe să-și folosească abilitățile și deja are un istoric destul de bogat cu majoritatea răufăcătorilor din benzile desenate. De această dată însă, inamicii săi își unesc forțele pentru a pune stăpânire pe orașul New York și pentru a se răzbuna pe Omul Păianjen. Și aici pot să-i menționez pe Shocker, Rhino, Vulture, Mister Negative și lista continuă.
Vei avea parte de câteva surprize plăcute pe parcursul aventurii: pe lângă câteva cameo-uri de la personaje cunoscute din acest univers, Mary Jane Watson preia un rol ceva mai important în poveste și este pusă în valoare așa cum poate nu s-a mai întâmplat până acum. De la femeia neajutorată care întotdeauna este salvată de Peter, de această dată este pusă în evidență ca o parteneră a lui Spider-Man, unde vei putea să intri în pielea ei pentru câteva misiuni.
Atât dialogul, cât și povestea sunt bine construite și în ciuda faptului că poate știi că supereroii nu mor, tot te ține în suspans la fiecare pas.
Gameplay Spider-Man
În ceea ce privește gameplay-ul, Insomniac s-a gândit la toate:
Plimbatul pe pânză poate părea un pic dificil la început sau cel puțin până te prinzi de mecanica în sine – și deja ajungi la alt nivel când înveți să faci scamatorii în aer pentru puncte în plus de experiență.
Spider-Man este un open world RPG în toată regula: fiecare luptă sau misiune îndeplinită îți aduce puncte de experiență cu care crești în nivel și deblochezi atât skill-uri, cât și abilități. În plus, vei putea debloca și costume diferite pe care le poți schimba oricând, oriunde, după bunul plac.
Dacă e ceva ce am început cu adevărat să apreciez din ce în ce mai tare în ultima vreme, este lipsa loading screen-ului (sau parțial cel puțin). Chiar în momentul în care credeam că jocul ăsta nu are fast travel, au implementat o metodă foarte simplă prin care să explici loading screen-ul până ajungi în cealaltă parte a hărții: Spider-man merge cu metroul, care orice alt cetățean de rând. Cu toate acestea, îți sugerez să explorezi orașul sărind de pe o clădire pe alta: ai o satisfacție mult mai mare decât să faci fast travel de la o misiune la alta.
Atunci când ești în combat, vei avea un întreg arsenal de gadget-uri la dispoziție cu care să-ți înfrunți adversarii și asta în funcție de stilul personal de joc. Dacă nu vrei să faci prea multă gălăgie, poți oricând să alegi calea stealth, sau poți să te arunci cu capul înainte și să improvizezi pe loc planul de atac.
Însă nu vei petrece tot timpul doar în pielea lui Spider-Man – vei avea câteva misiuni dedicate exclusiv lui Peter, însă din nefericire nu vei putea să te schimbi după bunul plac. Cât despre ciclul zi/noapte, acesta nu este dinamic, ci se schimbă în funcție de ce misiuni abordezi, însă după terminarea jocului vei putea să modifici acest aspect din setări.
Nu poți să nu remarci detaliile fine care fac jocul ăsta atât de bun: pietonii se vor feri din calea ta sau îți vor face selfie-uri și poze, sau îți vor trimite mesaje pe social media, unde ai pagina ta personală pe care o poți verifica din meniu. Constant ești conectat la rețeaua poliției și poți afla în orice moment ce infracțiune are loc în zona în care te afli, asta dacă vrei să salvezi ziua.
După terminarea campaniei este o întreagă lume care se deschide în fața ta, plină de misiuni secundare, infractori și provocări la tot pasul care să te mai țină în joc o bună perioadă de timp.
Grafica și design Spider-Man
Am rămas uimită de fidelitatea cu care a fost recreat New York-ul (sau cel puțin Manhattan), de la Central Park, până în Times Square. Dacă în alte jocuri am putut să explorez Egiptul Antic sau Londra secolului trecut, acum vei putea explora străzile din China Town sau să vizitezi Central Park fără să zbori 10 ore până acolo.
Pe lângă cele mai importante obiective turistice care sunt recreate cât mai autentic în joc, vei putea să te cațări în vârful Empire State Building și să admiri orașul de la înălțime sau să vizitezi Avengers Tower. Nicio clădire nu e prea înaltă pentru Spider-Man, iar vestea bună este că nu pierzi din viață indiferent de înălțimea de la care sari.
Încă nu am apucat să testez modul Photo al jocului, dat fiind că acesta se va lansa abia pe 7 septembrie, însă foarte probabil că voi căuta cele mai faine cadre pe care să le folosesc ca desktop background.
Dialogul și animația curg neîntrerupt și rămâi destul de surprins de cât de bine arată – Știu că au tot circulat zvonuri că grafica nu va fi la fel de bună ca în prezentarea de la E3, însă țin să le contrazic vehement.
Concluzie
În concluzie, fie că ești fan sau nu al seriei, merită încercat – Sunt foarte sigură că noul Spider-Man va intra în competiția pentru Game of the Year de anul acesta.
Marvel’s Spider-Man este unul dintre cele mai așteptate titluri și își merită pe deplin laudele – Insomniac poate că nu a inventat focul sau roata sau apa caldă, dar cu siguranță știu să se folosească de ele.