MORE

SpaceX lanseaza si recupereaza racheta Falcon 9

In urma cu doar trei ore, SpaceX a reusit ceva ce cu ani in urma parea a fi doar o plasmuire SF, lansarea unei rachete de aprovizionare catre Statia Spatiala Internationala si apoi recuperarea sa in nici 10 minute.

Compania infiintata de Elon Musk a primit de la NASA sarcina de-a trimite o incarcatura catre SSI cu provizii necesare pentru continua functionare a statiei. SpaceX a folosit un modul Dragon de docare si transport pentru a indeplini contractul, alaturi de o racheta Falcon 9.

Aceasta racheta, in loc sa fie recuperata din ocean cum se intampla la mai toate misiunile de acest fel, a fost in stare sa aterizeze de una singura inapoi la baza, complet intacta, fara sa pice sau sa explodeze. Aceasta racheta poate fi acum analizata si chiar refolosita, dupa ce i se fac reparatiile de rigoare. Este o reusita foarte impresionanta, care ajuta la cimentarea ideii ca toate misiunile spatiale vor decurge in acest fel.

Modulul Dragon se afla acum in drum spre Statia Spatiala Internationala, urmand sa docheze pe parcursul urmatoarelor zile, dupa care va fi recuperat si el atunci cand aterizeaza inapoi in ocean. Singura componenta din aceasta misiune care nu este la fel de usor de recuperat este stadiul intermediar. Dupa ce racheta Falcon 9 este detasata, modulul Dragon este propulsat mai departe de un alt stagiu pentru care SpaceX are de gand sa formuleze un plan de recuperare similar cu cel pentru racheta principala.

Puteti vedea mai jos o transmisie in direct de la eveniment, toata operatiunea, din momentul lansarii pana la activarea panourilor solare de pe Dragon, avand o durata de putin peste 10 minute. Si la fel ca orice lucru realizat in ultimele saptamani, contine o referinta obligatorie la Pokemon Go.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button