TelefoaneReviews

Sony Xperia 1 IV – atunci când dorința bate rațiunea (review)

A sosit și momentul ăsta în cele din urmă. Acesta este așadar Sony Xperia 1 IV, the latest and the greatest, cel mai bun Xperia de la Xperia încoace. Întrebarea mea este asta: are el ce-i trebuie pentru a se lua la trântă cu iPhone 13 și Galaxy S22? Și nu doar cu astea, ci și cu Oppo Find X5, One Plus 10 Pro, sau Xiaomi 12, pentru că vezi tu, între timp au mai apărut și alții. Revenind însă la iPhone 13 și la S22, și nu de oricare ci la 13 Pro Max și la S22 Ultra, în teorie și pe hârtie… le și bate. Dar este așa și-n realitate?! Și chiar dacă le-ar bate și în practică, ești sigur că vrei un astfel de telefon? Veți vedea că este o întrebare bună. Păi să vedem!

Design și construcție

Încă de când l-am pe Sony Xperia 1 IV scos din cutie… l-am simțit! Nenumărate amintiri kicked în iar memoria senzorială m-a năvălit și ea. Un dreptunghi simplu și plat mi-a gâdilat palmele. Este pătrățos, masculin, simplu, parcă tăiat dintr-un singur bloc de sticlă, plat pe față, plat pe spate. La croială și la feeling este la fel ca cel de anul trecut, și că cel dinaintea aceluia și rewind 5-10 ani urmă, la fel ca cele pe care le-am avut eu pe atunci.

Desigur, finisajul este cu totul altul, dar ceea ce se păstrează este sobrietatea designului, și este poate, așa cum era și pe atunci, prea sobru pentru gusturile multora. Doar că modelul de anul asta, spre deosebire de precedentul și de cele dinaintea lui, renunta la finisajul glossy în favoarea unui foarte simplu spate negru mat care nici măcar amprente nu adună și căruia nu ai ce să-i reproșezi… cu excepția faptului că unora le-ar putea părea well… plictisitor și tern. Conservatorii se vor bucura că atât față cât și spatele sunt plate și zdravăn legate între ele printr-o solidă ramă din aluminiu, iar marginile foarte drepte ale acestui ansamblu oferă ceva grip în plus, dar și o senzație de pătrățos, ușor taioasă. Sony Xperia 1 IV nu doar pare făcut ca un tanc, așa și este.

Sony Xperia 1 IV review

Dacă anul trecut avea Gorrila Glass Victus doar pe față, pe ecran, acum și spatele are aceeași protecție la impact și zgârieturi. Ce aș remarca încă de la început este forma alungită, este un 21/9 perfect, fix formatul cinematografic standard și la cât e de robust va zic sincer că l-am simțit mai puțin greu în mână decât m-aș fi așteptat/iar inuitia nu m-a înșelat: are doar 185 de grame și este IP68, adică rezistent la apă până la o adâncime de 1.5m timp de jumătate de oră, dar IP65 rezistent la praf… și nu prea înțeleg de ce, deși probabil vom descoperi și asta.

Ok, deci din punct de vedere al robustetii construcției, Sony Xperia 1 IV nu este cu nimic mai prejos decât competitorii mult mai bine vânduți, și nici nu e că și cum Sony ar fi vreun brand obscur din China când vine vorba despre pedigree și prestigiu. Încă o chestie pe care am observat-o încă de la început a fost senzorul lateral de amprenta conținut în butonul de power. Aaaa, asta este o chestie de gust, love or hate. Oricum de mișcat se mișcă excelent. Suprafață butonului și implicit a senzorului este acum mai mare, iar deblocarea este extrem de rapidă și de precisă, nu sunt probleme aici.

Dar abordarea mai modernă este că senzorul de amprentă să fie sub ecran, asta este tendința, deși sunt destui și cei care îl preferă pe lateral la degetul mare. Mergând mai departe pe ramă, mai găsim niște chestii… hai să le zicem atipice. Deasupra butonului plat de power și deblocare, se găsește butonul de volum, care apropo, este dublat și de un cursor digital direct pe ecran, iar sub el se găsește încă un buton striat care este declanșatorul camerei. Și asta este tot o trăsătură un pic old school, dar e mișto, iar mie-mi place. Butonul asta face ceva foarte fain, care amintește de camerele foto dedicate: este un declanșator în doi pași.

Sony Xperia 1 IV review

Apăsarea lui până la jumătate face focusul, apoi poți să declanșezi, adică este un sistem parcă dedicat fotografilor și videografilor. Iar funcția în sine merge tot că pe camerele dedicate: ai atât face detection cât și detecție pe ochi, foarte tare chestie. Și astea nu sunt singurele trăsături good old school. Ai card micro SD, adică pe lângă cei 256GB  stocare internă mai poți adăuga și un card micro-SD cel puțin la fel de mare, și ai… jack de cășți, da frățioare bătrânul și mult-iubitul jack de 3.5mm, care să-ti pună în valoare căștile tale ale mai bune. Astea două din urmă, cardul micro-sd și jackul de căști sunt caracteristici pe care nu le mai întâlnești pe vreun flagship astăzi, dar ce spuneam? Sony sunt conservatori… și nu doar în privința asta; se simte inclusiv din designul general al telefonului, un de nu există notch, nu există punch hole, pentru că ecranul are margini negre atât jos cât și sus, iar cea de sus ascunde nu dar camera frontală, ci și un led de notificări. Nici asta nu cred că am văzut prea des în ultima vreme.

Sony Xperia 1 IV review

Și tot unlike any other phone, camera frontală de pe Sony Xperia 1 IV nu este nici în margine, nici pi sientru, ci undeva la mijlocul distanței, deci câș. Deci există sus un breton… nu deranjant de lat, care ascunde toate acestea. Sunt multe astfel de caracteristici de modă veche pe telefon, dar ambalate cumva sobru și oarecum modern, dar e clar că Sony ține la tradiție.  Tot pe stil vechi este și stripul de camere de pe spate, care nu e plită, nu e aragaz, ghici Sony ce este? Camerele sunt aliniate vertical, și modulul ăsta îmi aduce aminte tot de vremurile în care glumele despre plite și aragaze nici nu se născuseră încă.

Iar ecranul lung este flancat de două difuzoare stereo care se aud… foarte bine! Iată deci un telefon care da clasă iPhone-ului meu 12 Pro Max cu care le-am cam comparat pe toate până acum. Sunetul are ceva de spațialitate artificial umflată, dar este clar, bassul este bun, mă rog atât cât poate fi el de bun pe un telefon, și e masterful. Nu se aude exagerat de tare, dar nici nu mi-aș fi dorit asta. În schimb este clar, bine spatiat, definiția este bună, deci din punctul asta de vedere cele două difuzoare își fac foarte bine treaba.

Display

Și acum ajungem la ecran, care nu este foarte diferit de cel de anul trecut, dar pe hârtie cel puțîn, dă clasa tuturor competitorilor, măcar din punct de vedere al rezoluției. Sony au pus aici un OLED de 3840 cu 1644 de pixeli, un 4K fără câțiva pixeli, și asta din cauză că ecranul nu este 16/9 ci 21/9. Dar, și asta este un dar important, în multe situații rulează sub această rezoluție, la 2560 cu 1096. Hai să discutăm un pic chestia asta.

Sony Xperia 1 IV review

Deci din punct de vedere al rezoluției este peste competiție, peste S22 Ultra, cât despre 13 Pro Max nici nu mai vorbim, la fel și din punct de vedere al densității, firește, este mai mic decât acelea la doar 6.5 inch, iar asta îl face să fie și unul dintre cele mai sharp din câte am văzut eu până acum. Se mai adaugă și faptul că displayul este 10 bit, adică la un miliard de culori și nuanțe. Dar este mai puțin luminos decât ceea ce oferă competitorii, deși Sony pretinde că este peste cel de anul trecut.

Sony Xperia 1 IV review

Și acum hai să lămurim treaba cu rezoluția mișcorată. De fapt foarte puține chestii merg la rezoluția nativă a ecranului: una din ele este redarea a ceea ce ai filmat tu în 4K pe Sony Xperia 1 IV, dar asta nu se aplică și la ceea ce rulezi din alte surse video. Da, la Netflix mă gândesc, dar ajungem imediat și acolo. Mai are și niște moduri de imagine, și anume un creator’s mode care își propune să redea imaginea cât mai aproape de intențiile creatorului, cam că la televizoare, și un mod standard, mai luminos și mai vibrant, dar și aici ai un switch care să facă ecranul să treacă automat pe creator mode atunci când întâlnește un anume tip de conținut, filme, clipuri etc.

Dar, revenind la Netflix, pentru că de aici am pornit, lipsesc două lucruri esențiale pentru Sony Xperia 1 IV să fie the ultimate phone pentru vizionat filme. Chiar dacă formatul 21/9 îl avantajează, este genial să vezi filmul pe tot ecranul telefonului fără margini negre și fără zoom, și chiar dacă rezoluția să este mai mare decât a oricărui competitor, filmele 4K de pe Netflix nu par să ruleze 4K pe telefon, deci rezoluția este miscorata la reperele despre care vorbeam mai înainte, și… nu are Dolby Vision.

Sony Xperia 1 IV review

Desigur, este HDR 10, are acel Creator Mode, dar nu, nu mi s-a părut că ar redă filmele de pe acest serviciu de streaming sau de pe Prime mai bine decât un iPhone 13 Pro Max. Cât despre refresh rate, da, este la 120Hz, și merge super în 120Hz, fără șmecherii gen refresh rate adaptiv sau alte astfel de șoricării menite să economisească bateria, dar și aici there’s a catch: la video playback sau alte chestii care presupun 60 merge în 60. Ok, nu-i o drama, cele câteva jocuri care suportă nativ high frame rate vor merge la 120fps, și mai are un gimmick, poți forță 120 inclusiv pentru jocurile care nu suportă asta. Iar dacă chiar vrei să exagerezi, în Game Enhancer ai chiar o opțiune de a urca la 240Hz, chestie pe care Sony o numește blur reduction și care face un soi de interpolare că refreshul să pară și mai rapid și să elimine orice urmă de blur.

Răcire îndoielnică

Japonezii par să ofere multe, multe chestii… pe care cel puțin deocamdată nu le-a cerut nimeni. Dar aici apare și una dintre cele mai mari probleme ale lui Sony Xperia 1 IV. Se încinge frățioare, și se încinge serios. Atât de tare încât până și ecranul întră intr-un soi de throttle și coboară automat refreshul la 60Hz. Ok, dacă în timpul ăsta te joci, vei putea continuă să te joci, dar telefonului îi va lua ceva timp să se răcească. Hopa, deci ce se întâmplă? Este subțire, este foarte compact, are un ecran super rapid și un procesor la fel de rapid și mai ales de fierbinte, și am simțit că începe să se încălzească până și atunci când își face câte un update.

Da, este un Snapdragon 8 Gen 1 pe un telefon de 6.5 și cu un management termic… mediocru. După 10-15 minute de joacă telefonul se încinge iar performanță procesorului și a chipului grafic… se înjumătățește! Ok, n-o să moară nimeni din asta, dar c’mon, am văzut telefoane chinezești cu mult mai ieftine care nu nu se încălzesc atât de repede și de tare cât să-și injumatatească performanța.

Sony Xperia 1 IV review

Sony nu par să aibă un sistem grozav de management termic și resimți din plin cât de fierbinte poate deveni procesorul asta. În schimb par să fi mers pe o soluție software destul de stângace. Adică ai atât game enhance-rul acela în setări care îți permite să ajustezi diverși parametrii de performanță și consum, dublat și de un meniu drop down de unde mai poți controla diverse chestii așa încât să mai ții în frâu temperatura.. De fapt că să fi sincer cu voi, mi-a intrat în throttle inclusiv în timp ce filmăm diversele setări din aplicația de cameră. Mai bine decât să fi făcut o grămadă de artificii software din setări, mai bine făceau dracului o răcire bună.

Sony Xperia 1 IV review

Încă ceva m-a dezamgait și m-a cam lăsat cu gura căscată: Sony nu te lasă să instalezi benchmark-uri!!! Deci nu cred. Am încercat să punem și noi un Geekbench, un Antutu, una alta, nu merge nici din Google Play, nici instalat apk-ul, nici din vreun magazin terț. Sunt absolut sigur că dacă ne-am fi bătut capul am fi reușit, am reușit noi altele și mai grele, dar vă zic sincer că mi s-a făcut lehamite.

Motorizare și software

Și pentru că tot vorbim despre performanță și consum, să spunem și că Sony parcă au știut ceva, dat fiind că bateria a crescut la 5000mAh față de 4500 cât era pe modelul de anul trecut. Doar că nici la Sony nu mai există încărcător în pachet, iar încărcarea rapidă… e la 30W. Aici nu am mare lucru ce să comentez, cam tot pe acolo se învârt și Apple și Samsung. Din punct de vedere al experienței de utlizare și al interfeței, well, Xperia 1 IV vine cu Android 12, cu o interfață destul de simplă și de… era să zic rudimentară, la care s-au adăugat niște chestii Sony: o interfață mulți-fereastră, practic două șiruri de aplicații suprapuse, posibilitatea de a deschide aplicații în split screen, side sense, un buton virtual în laterala dreaptă a ecranului care deschide un meniu cu shortcut-uri și câteva servicii Sony gen Music Pro care nu mă interesează absolut deloc.

 

Camere foto

Și acum hai să trecem la ultima dar nu cea din urmă chestie la care producătorul ar trebui să strălucească, și anume camerele de pe Sony Xperia 1 IV. Aplicația default este așa numită Photo Pro care era și pe Xperia Pro I. Iar aici ai mai multe funcții și capabilități: un selector de zoom, unul de aspect, adică 4/3 sau 16/9, blitz, bokeh, balans de alb și dacă treci peste acea eticheta numită Basic, dai peste… încă un meniu avansat că la camerele dedicate, cu moduri de fotografiere, auto, program, expunere manuală, ai chiar și posibilitatea de memorare a modurilor și setarilor, fix că la camerele dedicate. Bineînțeles că nu lipsește nici acel Cinema Pro pe care l-am remarcat și pe Xperia Pro I, unde ai o puzderie de controale și setări: de la rezoluție și framerate și până la shutterspeed, iso și balans de alb.

Sony Xperia 1 IV review

Sunt remarcabile și acele Looks, adică profilurile gen Venice, monochrome sau filmarea în format cinematografic 21/9. Și mai ai încă o nebuneală: rack focus, adică posibilitatea de schimbă focusul de pe un punct pe altul al imaginii, și de a seta inclusiv punctele și intervalul în care se produce trecerea. Și stai așa, dacă ți se pare că este deja prea mult, încă nu v-am zis tot: pe video nu există doar acel cinema pro, ci și un video pro, care este cumva aplicația dedicată videografilor.

Au introdus și un nou mod wide dynamic range, care nu este chiar un HDR, ci combină mai multe multe cadre pentru a obține mai mult contrast, umbre mai detaliate și highlighturi mai puțin explodate. Dar atenție, în acest mod nu mai beneficiezi de stabilizare, așa că ia-ți și-un trepied cu ține dacă ai de gând s-o faci pe videograful. Ah, și am uitat să va zic: în cinema pro poți filma inclusiv flat, adică poți face color grading după aia, în Video Pro în schimb ai mai multă liberatate când vine vorba despre aspect ratio și alte astfel de setări șiii… da, ai streaming direct din aplicație!

 

Serios, deci poți face un live cu telefonul asta direct pe YouTube din aplicația de camera dacă îți înregistrezi contul, și desigur, dacă telefonul nu ia foc. Și fii atent ce combinație: au bătut palmă cu YouTube, că indiferent de starea sau nivelul canalului tău sau de numărul de abonați, să poți face stream direct pe YouTube și să poți seta direct din aplicație calitatea video, tipul de rețea folosit, ce să mai, un PC de streaming la purtător. Am să mă gândesc foarte serios la Xperia 1 IV din această perspectiva. Dar marea șmecherie la modelul asta sunt camerele însele.

Partea de telefoto de pe Sony Xperia 1 IV a fost updatată așa încât să fie capabilă de zoom optic de la 85mm la 125. Are stabilizare optică și două lentile de magnificare și este net superioară precedentei versiuni. Pleacă de la 85 cu f2.3 și ajunge la 125 cu f2.8 și ai inclusiv autofocus pe ochi și object tracking, adică posibilitatea de a păstra un obiect în focus în timp ce-l urmărești în mișcare. Pentru un telefon este fabulos. Și partea și mai mișto este că poți face zoom între aceste valori așa cum o faci pe o cameră cu un obiectiv zoom clasic, adică poți folosi acum orice focală intremediara fără vreun aport digital. Da, din punctul ăsta de vedere Sony Xperia 1 IV este un powerhouse, iar ceilalți nici măcar nu se apropie de soluția celor de la Sony.

Sony Xperia 1 IV review

Există o simetrie de rezoluție între senzorii celor 3 camere de pe Sony Xperia 1 IV, toți sunt de 12MP. Camera principaă are deci un senzor… firește Sony, IMX 557 cu o lentilă de 24mm f1.7 stabilizată optic. Ultrawide-ul este un IMX 563 cu 16mm și f2.2, iar ansamblul este completat de o camera de profunzime și de un senzor infraroșu pentru balansul de alb. Dus este și senzorul de 8MP al camerei frontale de anul trecut, înlocuit fiind acum de unul de 12MP și o lentilă de 20mm f2.0, și camera asta fiind stabilizată optic. Toate camerele, inclusiv cea de selfie, sunt capabile de filmare 4K, dar cele de pe spate merg mai sus în framerate, până la 120FPS.

Sony Xperia 1 IV review

Și focusul asta, alegera termenului este deliberată, pe fotografie și videografie, vlogging și creare de conținut, este întărit de cea mai completă și mai capabilă gamă de accesorii: există un așa numit grip, am și eu un model mai vechi pe care îl folosesc la A7, un mâner pe care ai butoane fizice. Înregistrare, zoom, declanșator foto, lock, etc, dar și un monitor dedicat de vlogging care acum suportă inclusiv waveform și false color. Este telefonul orchestra, sau mai bine zis telefonul echipa de filmare.

Sony Xperia 1 IV review

Accesoriile sunt perfect compatibile nu doar cu Xperia 1 IV ci și cu Xperia Pro și Pro I firește. Și totuși… am multe de comentat la capitolul camere. Pe hârtie pare de departe cel mai potent telefon construit vreodată, cel puțîn pentru segmentul foto-video, în practică însă nu-mi place cum face bokeh, arată artificial, meniurile sunt supra-încărcate  și pe alocuri greoi de utilizat, mai apare zgomot de imagine pe unde nu te aștepți, dar astea cu siguranță sunt chestii care țin de implementare. Unice într-adevăr și extraordinare sunt acele focale intermediare pe lentilă de zoom care arată într-un mare fel și pe care nu le vei vedea pe niciun telefon care emuleaza digital chestia asta.

Dar când vine vorba despre chestiile de bază, poze și filmări, n-aș zice că Sony Xperia 1 IV m-a dat pe spate prin comparație cu ce obțîn pe un iPhone 13 Pro Max sau pe un S22 Ultra. În mod paradoxal impresionate mi s-au părut pozele făcute în lumina mai slabă, deși telefonul asta nici măcar nu are un night mode dedicat. Sony zice că n-au avut nevoie de așa ceva, și totuși pozele de noapte arată realist, adică noaptea este noapte, iar modul în care este captată și redată puțină lumina din cadru este uimitor. Intervalul dinamic este excelent, detaliile sunt din abundență, dar cred că ceea ce mi-a plăcut mie cel mai mult este naturalețea culorilor.

S-ar putea că ele să nu fie pe gustul tuturor, ne-am învățat de pe alte telefoane cu tonuri exgarat vibrante, aproape electrice, un fel de fast food pentru ochi, culori nenaturale și foarte săturate, pentru că așa i se dictează AI-ului să le facă. Dar Sony, la fel ca la TV-uri, a ales varianta cea mai naturală și mai fidelă, și au tot respectul meu pentru asta. Nu știu însă dacă această „corectitudine” a imaginii și vinde. Iar adevărul este că Xperia 1 IV nu-i ușor de vândut.

Sony Xperia 1 IV – Preț și concluzie

La noi va fi disponibilă doar versiunea asta, cu 12GB RAM și 256GB stocare și va fi… 6600 de lei. Wow! Ok, este mai puțin decât Xperia Pro I, care este în jur de 8000-8500 de lei, dar în principiu împărtășește multe dintre caracteristicile aceluia. Hai să ne conecntram însă pe cel de față. Costă fix cât un Galaxy S22 Ultra în aceeași configurație, adică 12GB cu 256GB, sau cât un iPhone 13 Pro Max. Și nu este o decizie usora. Telefonul are incontestabil caracteristici extraordinare pe care nu le mai găsești nicăieri în altă parte, mai ales pe zona asta de foto video, DAR: toate bunătățile astea care îl fac potent și atrăgător pentru unii sunt și cele care probabil îi vor îndepărta pe alții. Cu alte cuvinte este un telefon de nișă, și toate aceste bunătăți de pe filmare și fotografiere ii vor excită doar pe cei care îl cumpără exact în acest scop.

Sony Xperia 1 IV review

Și încă o observație, mi s-a părut că Sony Xperia 1 IV per ansamblu este greoi și că pe alocuri se scarpină cu mâna stângă la urechea dreapta, iar mai grav este că se încălzește îngrijorător în niște condiții în care eu zic că n-ar trebui să se întâmple asta. În contimuare mi se pare, apropro de ce spuneam în intro, că Sony se complică la niște chestii, cum este oferta asta de diferentiatori și funcții, și le neglijează pe altele.  Și eu că mulți alții, îmi doresc din tot sufletul că Xperia nu doar să supraviețuiască, îmi doresc să le și facă zile grele lu’ Samsung și Apple, dar la fel că acum ani de zile, Sony par să-și fi păstrat metehnele: telefoane scumpe și cu anumite… caracteristici care nu întotdeauna sunt în pas cu vremurile. Iar încăpățânarea asta a lor de a nu merge cu turmă, la fel că atunci, s-ar putea să-i coste și acum.

Sony Xperia 1 IV review

Lumea vrea telefoane simple, eficiente, ochioase, cu mult beautify și filtre, extrem de ușor de înțeles și de utilizat, cu notch sau pill din ăla la fel cum văd și la alții, și mai ales ieftine. Și nu este prima oară când raționalii japonezi se lovesc de deciziile emoționale ale cumpărătorilor. Prețul și modă sunt tiranii acestui ev, iar dacă Sony nu va înțelege asta, telefoanele lor vor avea soarta atâtor și atâtor dispăruți, care au murit cu dreptatea în mână.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button