Sony revoluționează senzorul camerelor foto

Sony tocmai a anunțat o evoluție revoluționară în lumea senzorilor de imagine de cameră: a creat un senzor CMOS de 1,46 megapixeli cu iluminare laterală, care are un declanșator global. Acesta este primul senzor CMOS de peste 1MP care are atât o iluminare laterală, cât și un declanșator global.
Iluminarea laterală (Backside illumination – BSI) este un design al senzorului de imagine care folosește aranjamentul elementelor imagistice pentru a mări cantitatea de lumină capturată, ceea ce duce la o performanță îmbunătățită în condiții de luminozitate scăzută. În timp ce acest tip de design a fost folosit anterior pentru lucruri precum camerele astro și camerele de securitate, acesta a devenit o tehnologie proeminentă în camerele de fotografiat destinate consumatorilor.
În 2015, modelul a7R II al Sony a devenit primul aparat de fotografiat cu senzor cu iluminare laterală cu cadru complet de 35 mm. Anul trecut, modelul Nikon D850 a devenit primul senzor BSI de 45 megapixeli.
La acești senzori CMOS BSI pixelii dintr-o fotografie nu sunt capturați în același timp, ci sunt capturați prin scanarea foarte rapidă a scenei, rând cu rând. În timp ce acest lucru poate produce rezultate identice în majoritatea cazurilor, acesta fenomen cauzează distorsiuni atunci când camera sau subiectele se mișcă rapid în timpul expunerii.
Senzorul nou dezvoltat de Sony este un senzor BSI care are o funcție globală de declanșare, permițând ca fiecare pixel din cadru să fie capturat exact în același timp. Iată un extras din explicația tehnică a companiei cu privire la designul său revoluționar:
Noul senzor Sony este dotat cu convertoare A / D compacte noi, dezvoltate recent, amplasate sub fiecare pixel. Aceste convertoare A / D convertesc instantaneu semnalul analogic de la toți pixelii expuși simultan în paralel cu un semnal digital pentru a-l depozita temporar în memoria digitală. Această arhitectură elimină distorsiunea planului focal datorită schimbării timpului de citire, făcând posibilă furnizarea unei funcții de declanșare globală.
Pentru a realiza conversia paralelă A / D pentru toți pixelii, Sony a dezvoltat o tehnologie care permite includerea a aproximativ trei milioane de conexiuni Cu-Cu (cupru-cupru) într-un singur senzor. Conexiunea Cu-Cu asigură continuitatea electrică între pixel și substratul logic, asigurând în același timp spațiu pentru implementarea a 1,46 milioane convertoare A / D, același număr ca și megapixelii efectivi, precum și memoria digitală.
Iată o fotografie de probă pe care Sony a făcut-o cu noul senzor (observați cum lamele ventilatorului de rotație nu prezintă nici o distorsiune):
Nu există încă niciun zvon despre când sau dacă vom vedea acest design al senzorului CMOS într-o cameră destinată consumatorilor, dar este clar că Sony intenționează să își mențină poziția de lider în domeniu.