Sony PS-HX500 – Un pick-up ce iti converteste discul de vinil in format digital
Ce este Sony PS-HX500? La prima vedere un pick-up desprins parca din cataloagele vremurilor in care vinilul era in voga. Cum deosebesti o moda trecatoare de un trend serios? Atunci cand vezi aparand pe piata scule serioase, precum Sony PS-HX-500. Adica exista o masa critica de utilizatori care sa determine o companie serioasa precum Sony sa se intrebuinteze pentru a veni in intampinarea cererii.
Vinilul a revenit la moda, pe de-o parte pentru calitatea incontestabila a sunetului, mai cald, mai organic, pe de alta parte are acel farmec retro deosebit de cautat de o anumita categorie de public. Iar aceste doua motivatii nu se exclud.
DESIGN si CONSTRUCTIE: Sony PS-HX500 este un pick-up elegant, cu un design clasic, minimalist, aparent fragil, dar c’mon este un pick-up, nu vreun portabil de carat pe la petreceri.
Constructia si materialele sunt de buna calitate, iar pick-up-ul este usor de asamblat, direct din cutie. Are transmisie pe curea, nu direct drive, si in ciuda faptului ca unii utilizatori mai comenteaza la acest mecanism, noua nu ni s-a parut a fi vreo problema. Este drept ca pick-up-ul a venit oarecum preasamblat, adica bratul, contragreutatea, doza si separat au venit platanul, capacul si balamalele. Oricum, a fost piece of cake sa-l punem cap la cap, treaba de cateva minute. Toate elementele s-au asezat perfect, cat se poate de intuitiv, fara a avea nevoie de manualul inclus in pachet.
CONECTICA si SETUP: Sony PS-HX500 poate fi conectat atat direct pe o pereche de boxe active via LINE, fie printr-un amplificator cu optiune PHONO, varianta recomandabila, dar nu obligatorie.
In partea din spate exista doua mufe RCA, stanga-dreapta, un comutator PHONO-LINE, mufa de alimentare si ultima, dar nu cea din urma, conexiunea USB, despre care vom vorbi ceva mai la vale. Am de decis sa nu ne asumam nici un fel de riscuri in ceea ce priveste setup-ul: am folosit doua boxe active Dynaudio Focus 110A si cabluri Tellurium de cea mai buna calitate. Rezultatul a fost unul… absolut impresionant!
Sony PS-HX500 se descurca minunat din punct de vedere al calitatii redarii!
Nu vom intra in detalii legate de doze, ac etc. Pe acestea le puteti gasi pe site-ul producatorului. In configuratia pusa la cale de noi si descrisa mai sus, sunetul a fost absolut superb! Este drept ca am redat pe el un album Dire Straits proaspat scos din tipla pentru aceasta ocazie, iar sunetul a avut tot ceea ce-si poate dori un audiofil: dinamica, atac, claritate, separatie, amplitudine, prezenta. Am inteles inca odata de ce vinilul a revenit in forta pe piata, readucand acea senzatie de aici si acum, acele mici imperfectiuni caracteristice analogului in care este resimtita forta sau lejeritatea apasarii unei corzi pe chitara, respiratia din voce sau intensitatea bataii pedalei de pe toba mare.
Conexiunea USB ar trebui sa fie cireasa de pe tortul Sony PS-HX500.
Mai pe scurt, iti poti inregistra muzica preferata, direct de pe vinil in format digital, fie DSD, fie PCM pana la 192 de kilohertzi/24 biti. Poti folosi fie programele ce vin la pachet cu pick-up-ul, adica un Sound Forge sau un recorder software Hi-Res dezvoltat de producator, sau orice alt soft audio ce poate coda semnalul primit pe conexiunea USB a unui laptop. Noi am folosit un Adobe Audition cu setari maximizate, pe un MacBook Pro, iar rezultatul a fost impresionant din punct de vedere al calitatii inregistrarii. Programul a recunoscut cu usurinta pick-up-ul, iar restul a fost floare la ureche. Mai departe iti poti comprima inregistrarea asa cum doresti, in formate variate, de la cele mai comprimate, gen MP3, pana la cele mai pretentioase, precum cele descrise mai devreme.
Dar voi vrea sa-mi inregistrez eu insumi muzica preferata?
Aceasta este o intrebare legitima, in ciuda faptului ca pare usor absurda. Pe discul Dire Straits proaspat achizitionat exista un sticker cu un serial number, care iti ofera acces direct la varianta digitala a respectivului disc, pe care o poti descarca pe un device personal, fie el telefon, tableta sau laptop. Ce am vrut sa spun cu asta este faptul ca aceste inregistrari in formate digitale de buna calitate exista deja „la un click distanta”, pentru a folosi un cliseu, iar asta ridica un semn de intrebare asupra utilitatii acestui port. Este el doar un gimmick pentru a atrage un segment de nostalgici cu inclinatii de minitehnicus, sau este un selling point pentru cei mai paranoici dintre noi ce nu au incredere in nicio inregistrare in afara celor realizate cu propria mana? Time will tell!
Concluzie? Sony PS-HX500 este din punctul nostru de vedere in primul rand un pick-up care ne-a placut maxim si abia apoi un gadget cu capabilitati de conversie digitala.
Sony completeaza line-up-ul de nume mari care au sarit in acest tren, al reevaluarii vinilului, cu un pick-up bun si elegant, un deliciu pentru fanii acestui suport. Adus in actualitate, cel putin la nivel de intentie, prin intermediul acestui etaj de conversie analog-digital si al conexiunii USB, Sony PS-HX500 va fi disponibil in curand la raft, cel mai probabil din acest Aprilie, cu un pret in jurul sumei de 600 de dolari.
PS: Ciudat… cica sa nu crezi in telepatie. Exact cand ma pregateam sa pun punct acestui articol, un bun prieten, Cristian Paunescu, impreuna cu care am si testat Sony PS-HX500, mare pasionat si audiofil, imi scrie acest mail, pe care am sa-l citez integral:
„Banuiesc ca e tarziu acum, ca ai scris deja articolul, dar ar fi un motiv pentru care ai vrea sa transformi tu vinilul in digital. Majoritatea masterizarilor sunt mult mai misto pe vinil decat cele de pe cd, si daca vrei confortul digitalului si o masterizare mai buna decat cea de pe cd sau flac, poti sa te gandesti sa digitalizezi vinilul. Cam asta ar fi singurul motiv.„
Da. Ar putea fi.
Specificatii Sony PS-HX500
Tip: manual, transmisie pe curea
Formate Playback: 33 rpm, 45 rpm
Iesiri Audio: Phono analog, Line analog, USB 2.0
Convertor Analog-Digital: 16- sau 24-bit/44.1-, 48-, 96- sau 192-kHz WAV; 2.8 sau 5.6 MHz DSD
Dimensiuni (cm): 43 x 10.7 x 36.5
Greutate (Kg): 5.3