TECH

Sony lansează camera RX100 V, cu cel mai rapid sistem de autofocus din lume

Sony a lansat camera RX100 V (modelul DSC-RX100M5), noul vârf de gamă al popularei serii de camere foto compacte Cyber-shot RX100.

Noua cameră oferă un nou nivel de performanță și viteză, datorită sistemului de focalizare automată cu care este prevăzută. Camera este echipată cu un sistem rapid de focalizare automată hibridăi, care poate focaliza automat în doar 0,05 secundei, și cu cel mai mare număr de puncte de focalizare automată pe senzori din lume, cu 315 puncte care acoperă aproximativ 65% din cadru. Camera poate fotografia continuu la viteze de până la 24 de cadre pe secundăii – cea mai mare viteză din lume pentru o cameră compactăi – la rezoluție de 20.1 megapixeli (megapixeli efectivi aproximativi) cu urmărire AF/AE pentru până la 150 de declanșări continueiii.

RX100 V este dotată cu noul senzor Exmor RS™ CMOS de tip 1.0 cu cip DRAM, un obiectiv ZEISS® Vario-Sonnar T* F1.8 de 24-70 mmiv– cu deschidere a diafragmei mare de 2.8 și un sistem de procesare a imaginii îmbunătățit cu un nou cip pentru partea frontală LSI care maximizează viteza de procesare, extinde memoria buffer și optimizează calitatea imaginii, în special la setările ISO mari. Camera dispune de funcție de înregistrare 4K și citește complet pixelii, fără să combine mai mulți pixeli într-unul singurv și de funcție de înregistrare cu încetinitorul de până la 1000 de cadre pe secundăvi cu timp extins de înregistrare.

rx100v_evf_flash-large

Focalizare rapidă, fotografiere rapidă

În premieră pentru camerele din seria RX100 de la Sony, modelul RX100 V dispune de un sistem rapid de focalizare automată hibridă care combină focalizarea automată cu detecția fazei cu focalizarea automată cu detecția contrastului și permite fixarea focalizării în doar 0,05 secunde.ii Această funcționalitate este completată de cele 315 puncte dedicate de focalizare automată care acoperă 65% din capacitatea senzorului, asigurându-se astfel că utilizatorii vor putea fotografia subiecții aflați în mișcare rapidă, cu mare precizie, chiar dacă aceștia se mișcă imprevizibil.

De asemenea, viteza de procesare a fost mult îmbunătățită grație părții frontale LSI compatibilă cu procesorul de imagine BIONZ X™. Aceste două componente, împreună cu puternicul sistem de focalizare automată permit camerei să fotografieze continuu, la viteze de până la 24 de cadre de secundăiii, la rezoluția maximă de 20.1 megapixeli (megapixeli efectivi aproximativi) de până la 150 de imaginiiv cu urmărire AF/AE tracking. Fotografierea silențioasă este disponibilă și în modul ultra-rapid.vii

Alte îmbunătățiri ale performanței AF includ un mod AF-A, care permite camerei să schimbe automat între modurile AF continuu și singular. Utilizatorii care doresc ca zonele AF continue și cele de detecție automată a fazei să fie afișate pe ecran în timp real în timpul încadrării, pot selecta manual această opțiune.

RX100 V este prevăzut cu un obturator de mare viteză anti-distorsiuni (viteză maximă de 1/32000 secunde) care minimizează efectul de rulare apărut atunci când sunt fotografiați subiecți aflați în mișcare rapidă. Obturatorul extrem de rapid permite camerei să captureze imagini precise, clare cu o deschidere a diafragmei și nivel de sensibilitate de până la EV19.vii

Fotografierea cu diafragma mare le permite fotografilor și videografilor să captureze imagini frumoase, cu focalizare asupra subiecților și fundaluri neclare, chiar și în condiții dificile de iluminare.

O altă noutate pe care o aduce RX100 V este posibilitatea de selectare a ratei inițiale de mărire atunci când este activat modul Focus Magnifier și de selectare între “punctul de focalizare” and “centrul de afișaj” pentru locația Focus Magnifier.

rx100v_tilt_high-large

Filme profesionale

RX100 V este dotat cu o varietate de capabilități video care vor satisface cele mai stricte cerințe ale pasionaților video. Senzorul planului focal de focalizare automată cu detecția fazei asigură o performanță foarte bună de urmărire și focalizare, chiar și pentru filmarea 4K. Viteza și urmărirea AF pot fi ajustate prin intermediul meniului, oferindu-le utilizatorilor flexibilitate, conform preferințelor de focalizare.

În modul 4Kvi, RX100 V citește complet pixelii, fără să combine mai mulți pixeli într-unul singur pentru a capta cele mai fine detalii ale conținutului 4K, cu interferențe minime. Aceste rezultate sunt obținute prin utilizarea unui codec XAVC S, putând înregistra filme 4K la 100 Mbps și Full HD la 50 Mbpsviii.

Alte caracteristici includ Picture Profile, S-Log2 /S-Gamut, modul 100p HD Full HD etc.

De asemenea, utilizatorii pot selecta manual un cadru de film. Imagini de aproximativ 8 MP și 2 MP pot fi extrase din modurile 4K și respectiv Full HD.

Camera RX100 V poate filma în regim slow-motion la o rată cu 40x mai micăix decât rata standard și cu o durată de două ori mai mare decât modelul RX100 IV.

Utilizatorii pot alege între 1000, 500 și 250 de cadre pe secundă și dintre formatele de 50p și 25p pentru a optimiza înregistrarea și a o potrivi cu viteza de mișcare a subiectului, cu opțiunea de a utiliza butonul de înregistrare ca buton de declanșare și terminare a înregistrării, odată ce butonul a fost apăsat.

rx_series_a-large

Design de buzunar

RX100 V are un ”design de buzunar”, familiar familiei RX100 și este echipat cu un vizor XGA OLED Tru-Finder™, cu 2.35 milioane de puncte, asigurând o imagine foarte apropiată de cea reală. Afișajul EVF este retractabil și dotat cu strat protector T* de la ZEISS®.

Camera este compatibilă Wi-Fi® și NFC™, dar și cu aplicațiile PlayMemories Camera Applications. Mai multe informații sunt disponibile aici: www.sony.net/pmca.

O carcasă nouă rezistentă la apă (model MPK-URX100A) va fi disponibilă ca accesoriu separat pentru RX100 V și celelalte camere din gama RX100. Carcasa poate fi utilizată până la o adâncime de 40m.

Prețuri și disponibilitate

Camera compactă Sony Cyber-shot RX100 V (modelul DSC-RX100M5) va fi disponibilă în Europa în noiembrie la prețul de aproximativ 1.200 de euro. Carcasa MPK-URX100A rezistentă la apă va fi disponibilă la prețul de 360 de euro.


i Standard CIPA standard, măsurători interne, la f=8.8mm (telephoto larg), EV4.7, Program Auto, mod Focus: AF-A, zona AF: Larg

ii Cu modul de fotografiere continuă ”Hi.

iii Cu modul de fotografiere continuă ”Hi” și calitatea imaginii „Fine”.

iv Echivalent 35mm

v Înregistrare continuă disponibilă pentru aprox. 5 minute. Durata se poate schimba în funcție de condițiile de filmare.

vi Fotografierea silențioasă poate fi activată via „Shutter type: Electronic” și “Audio signals: Off”.

vii Folosind un filtru integrat ND.

viii Înregistrarea de filme în format XAVC S necesită un card de memorie SDXC/SDHC (clasa 10 sau superioară). Înregistrarea la 100 Mb/s necesită un card de memorie SDXC/SDHC (UHS-I/ U3).

ix Sunetul nu poate fi înregistrat. Necesită un card de memorie SDXC/SDHC (clasa 10 sau superioară). 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button