GamingPC&ConsolesTECH

Sony INZONE H3, H7 și H9: o serie de căști perfecte pentru PlayStation 5

Trebuie să recunosc că sunt un mare fan al căștilor de gaming. Sunt versatile, unele dintre ele se aud foarte bine în jocuri și destul de ok și când le dai să cânte câte ceva, multe vin cu tot felul de sisteme de surround și cu iluminare RGB, care este cireașa de pe capul oricărui gamer care se respectă.

Desigur, sunt și „puriștii”, care fără un Sennheiser HD600 sau cine știe ce altă pereche high-end de căști de muzică, conectate la un amplificator puternic nu se simt bine, dar pentru muritorii de rând care preferă o soluție integrată, care să performeze bine la mai multe capitole și să aibă și un microfon pe de-asupra, un set de căști de gaming rămân varianta cea mai bună.

Și aici intră și pretendenții pentru un loc pe capul tău de la Sony. Modelele INZONE H3, H7 și H9 sunt cele mai noi căști de la producătorul japonez, gândite pentru gamerii care se joacă atât pe un PC, cât și pe PS5. Bine, asta fiind zis, nu sunt neapărat o opțiune rea și dacă te joci doar pe PC sau pe PS5, dar e bine să știi că o să meargă la fel de bine oricare platformă ai alege.

Similarități între Sony INZONE H3, H7 și H9

Înainte să vorbim despre ce diferențiatori avem între cele trei modele, cred că cel mai bine ar fi să începem cu lucrurile care sunt asemănătoare pe aceste căști. Atât Sony INZONE H3 cât și H7 și H9 arată mai mult sau mai puțin la fel, și asta arată clar că Sony au vrut să facă din aceste căști companionul perfect pentru un PlayStation 5, ceea ce devine evident în momentul în care te uiți la ele. Folosesc aceeași schemă de culori alb-negru întâlnită pe consola anterior menționată și chiar pare că aceiași oameni care au desenat PS5 s-au ocupat și de căștile astea.

Cupele sunt rotunde, suficient de spațioase pentru mai toate tipurile de urechi și toate vin cu un microfon care stă așezat pe casca stângă. Trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut să văd doar căști ale căror microfoane se ascund într-un orificiu mic de la baza cupelor sau de oriunde altundeva, dar unii oameni preferă să aibă un braț de microfon mai solid, chiar dacă mai strică puțin din estetica de altfel foarte curată a acestor modele.

Din punct de vedere al confortului, cupele tuturor căștilor se rotesc suficient de mult în ambele direcții încât să le mulezi pe forma capului tău iar tilt-ul pe care îl oferă asigură un plus când vine vorba de confort în timpul sesiunilor lungi de joacă. Căștile se măresc sau se micșorează foarte ușor, iar oricine le poate ajusta în așa fel încât să le facă să se așeze bine pe cap.

Dacă am zis de un lucru bun pe partea de confort, trebuie să menționez și un lucru care mi-ar fi plăcut să-l văd la aceste căști. Headband-ul este unul clasic, iar în zona superioară găsim partea care își stă pe cap, un burete foarte moale și de bună calitate. Aici nu am nimic rău de zis, deoarece toate trei căștile au fost destul de comode, dar mai bun este, după părerea mea, un sistem cu un headband care se ajustează singur, așa cum găsim pe modelele Steelseries sau unele de la Logitech. E o soluție mult mai elegantă și mai comodă decât ce avem pe modelele Sony INZONE H3, H7 și H9, chiar dacă nici acestea trei nu sunt nici pe departe incomode.

Sony INZONE H3: Construcție, sunet și experiența în utilizare

Și acum, să analizăm individual fiecare pereche de căști, și nu există un alt loc mai bun de a începe decât cu perechea cea mai ieftină, adică Sony INZONE H3. Ca și aspect, această pereche împărtășește multe din elementele de design cu frații mai mari, H7 și H9, despre care o sa discut pe larg în secțiunile următoare.

O diferență notabilă față de versiunile mai scumpe este modul de conectare, care este prin cablu la perechea H3. Cablul este cam subțirel și nu pare ca ar rezista prea mult în fața roților scaunului meu de birou, dar nici nu e cazul, deoarece cablul scurt nu va ajunge niciodată pe jos. Lungimea firului este ceva ce mi-a pus mai multe semne de întrebare: pe de-o parte, este suficient de lung cât să devină ceva enervant când folosești căștile conectate direct la controller-ul PlayStation 5, dar suficient de scurt cât să nu poți să îl bagi în jack-ul de căști de pe spatele carcasei calculatorului, dacă îți ții unitatea pe jos. Depinde mult de amplasarea sursei, I guess.

Sony INZONE

Din punct de vedere al construcției, plasticul din care sunt făcute cupele perechii H3 este de bună calitate și se simte ok la atingere. Căștile nu bat și nu troncăne atunci când le învârți și le ajustezi, iar îmbinările sunt solide. Buretele cupelor este generos, iar materialul aduce a stofă, ceea ce înseamnă că nu se uzează așa repede cum o fac bureții înveliți în piele ecologică și mai permit urechilor să respire puțin când tu te agiți pe scaun după ce ai murit în League of Legends.

Cupele sunt o idee mai mici față de cele pe care le găsim pe frații mai mari H7 și H9, dar nu cu mult, și au fost suficient de încăpătoare pentru urechile mele de dimensiuni normale. Cu toate astea, dacă te știi cu un set de ascultătoare care le fac competiție urechilor lui Dumbo, cred că ar trebui să te uiți la altceva. Și înainte să vorbim de sunet, las și un tabel cu specificații pentru curioși:

Tip căști Over-ear
Conexiune Pe fir
Impedanță 35 ohm (1kHz)
Răspuns în frecvență 10-20.000 Hz
Sensibilitate 92 dB/mW
Difuzor Neodim, 40 mm
Microfon Unidirecțional, frecvență 100-8.000 Hz
Greutate 300g

Pe parte de sunet nu am lucruri extraordinar de bune de spus. Adică nu se aud rău, dar nici extraordinar, și îmi inspiră un aer de call-centre când vine vorba de calitatea audio. Sub-bass nu prea există iar înaltele sunt o idee prea puternice și deranjează puțin. În gaming, Sony INZONE H3 s-au comportat ceva mai bine, și am putut să îmi dau seama din ce parte vine inamicul cu un glonț cu numele meu pe el. Microfonul este și el decent, și brațul ușor flexibil te ajută să-l poziționezi în așa fel încât să te auzi cel mai bine iar volumul se ajustează cu ajutorul unei rotițe pe casca stângă.

În final, sunt o pereche de căști cinstite, care se aud decent și sunt comfortabile. Firul care e ba prea scurt, ba prea lung, în funcție de ce vrei să-l folosești este de departe cel mai mare minus al acestor căști, dar dacă poți să treci asta cu vederea sau nu te vei lovi vreodată de problema asta, îți vor plăcea. La momentul scrierii acestui articol, prețul recomandat de producător este de 500 de lei, dar le-am găsit la 300 de lei pe net, iar la banii ăștia sunt o variantă ok dacă ești în căutare de așa ceva. Dacă însă vrei și o variantă fără fir, citește liniștit mai departe.

Sony INZONE H7: Construcție, sunet și experiența în utilizare

Acum trecem la lucruri mai serioase. Consider că cele mai bune căști de gaming (nu vorbim de audiofili aici :D) sunt cele care îți permit să te ridici de pe scaun și să te duci la baie fără să le dai jos de pe cap. Libertatea pe care un set de căști wireless ți-l oferă este de-a dreptul game-changing și, de când am descoperit asta, toate perechile de căști care au stat sprijinite de PC-ul meu de gaming au fost wireless.

Și asta ne aduce la Sony INZONE H7, varianta de mijloc a producătorului japonez. Vedem același plastic de bună calitate ca pe varianta H3, ceea ce nu e deloc un lucru rău. Sunt poate o idee mai rigide decât H3 și ceva mai grele, grație bateriei și aparaturii extra pentru a permite căștilor să funcționeze atât cu dongle-ul USB Wi-Fi inclus în pachet, cât și prin Bluetooth.

Sony INZONE

Așa cum spuneam și când am discutat despre modelul mai ieftin, cupele Sony INZONE H7 sunt puțin mai mari, ceea ce mi-au dat un feeling de aerisit când le purtam pe cap. Lobul urechii mele nu a atins deloc marginile tari din plastic din interior și, per total, au fost foarte confortabile. Materialul cu care sunt acoperiți bureții este același ca la H3, adică acea stofă care se simte bine la atingere și permite urechilor să respire puțin. Las și specificații pentru cei curioși:

Tip căști Over-ear
Conexiune Wireless 2.4 GHz/Bluetooth
Impedanță
Răspuns în frecvență 5-20.000 Hz
Sensibilitate
Difuzor Neodim, 40 mm
Microfon Bidirecțional, Frecvență 100-8.000 Hz
Greutate 325g
Autonomie 40 ore

Sony INZONE H7 se aud bine, mult mai bine ca H3, mai ales când le dai să cânte niște muzică. Bass-ul este bine conturat, mediile sunt suficient de clare iar înaltele nu deranjează deloc. În jocuri, împușcăturile s-au auzit bine și au fost punchy, am putut să disting cu succes de unde vin pașii. Microfonul suspectez că este același ca cel de pe H3, ceea ce înseamnă că se aude clar și este ușor de poziționat. Desigur, nu recomand să-l folosești dacă vrei să te apuci de streaming sau să ții cine știe ce prezentări, dar pentru online gaming este mai mult decât suficient.

Controlul volumului se face cu ajutorul unei rotițe pe casca stângă, acolo unde găsim și portul USB-C pentru încărcare iar pe casca dreaptă avem un buton pentru conectarea prin Bluetooth, un buton de power și butonul pentru echilibrarea sunetului din joc și din chat, volume pe care le poți ajusta separat. Autonomia este de 40 de ore, iar 10 minute la încărcat îți asigură o oră de joacă.

Per total, trebuie să recunosc că mi-a plăcut timpul pe care l-am petrecut cu Sony INZONE H7. Calitatea sunetului este bună, iar căștile sunt comfortabile, iar prețul este pe măsură. La momentul scrierii acestui material, Sony recomandă un preț de 1.150 RON, dar le-am găsit și la 800 de lei, ceea ce este mai mult decât dublu față de H3. Dar pentru asta primești conectivitate wireless și un sunet substanțial mai bun.

Sony INZONE H9: Construcție, sunet și experiența în utilizare

Dacă funcțiile pe care ți le-am prezentat mai sus nu sunt suficiente pentru tine sau te joci într-un mediu mai zgomotos, producătorul japonez are soluția pentru tine. Sony INZONE H9 sunt vârful de gamă al acestei serii, și vin cu anularea zgomotului de fundal activ, o funcție pe care nu o găsim pe multe modele de gaming.

Ca design, Sony INZONE H9 arată aproape identic cu celelalte modele, excepție făcând câte un cerc iluminat pe fiecare cupă, fix în locul unde se unesc. Plasticul este același, deși de data asta avem un material diferit care acoperă bureții moi, și anume o piele ecologică. Înțeleg că în lumea căștilor, acest material e considerat mai premium decât stofa clasică, dar prefer ca urechile mele să stea mai reci după 5 ore de God of War. Cu toate astea, cupele nu s-au încălzit prea tare în sesiunile de joacă.

Anularea activă a zgomotului de fundal este bună, iar căștile vin și cu un mod de ambianță, gândit pentru a îți permite să auzi sunetele din mediul înconjurător atunci când ai nevoie de asta. Schimbarea se face cu ajutorul unui buton marcat NC/AMB iar sunetul ambiental este relativ curat și nu sună robotizat. Și acum, hai și cu un tabel pentru tocilari:

Tip căști Over-ear
Conexiune Wireless 2.4 GHz/Bluetooth
Impedanță
Răspuns în frecvență 5-20.000 Hz
Sensibilitate
Difuzor Neodim, 40 mm
Microfon Bidirecțional, Frecvență 100-8.000 Hz
Greutate 330g
Autonomie 32 ore fără noise canceling

La capitolul sunet stăm foarte bine. Bass-ul este pronunțat, mediile sunt corecte și înaltele sunt și ele foarte bine detaliate. Deși nu sunt niște căști gândite pentru audiție muzicală, fac o treabă surprinzător de bună, iar cu izolarea zgomotului de fond le poți lua liniștit după tine în metrou, tren sau în avion. Și în gaming s-au descurcat foarte bine, iar sunetele au fost clare și imersive.

Pe casca din stânga regăsim rotița de volum, butonul NC/AMB explicat mai sus și portul USB-C de încărcare. Pe casca dreaptă avem un buton pentru Bluetooth, butonul pentru echilibrarea sunetului din joc și din chat și un buton de power. Autonomia este de 32 de ore, ceva mai mică față de autonomia de pe Sony INZONE H7, dar H9 are și active noise canceling, iar 10 minute la încărcat îți asigură o oră de gameplay.

În final, se vede că aceste Sony INZONE H9 sunt vârful de gamă al seriei. S-au comportat cel mai bine dintre toate când vine vorba de audio, izolarea fonică este bună și sunt și confortabile. Dar luând în considerare și prețul recomandat de producător (1.500 de lei de la momentul scrierii acestui articol), exista variante care se aud mai bine, sunt mai comode și sunt și ceva mai ieftine în unele cazuri.

Concluzie

Trebuie să recunosc că, în mare parte, îmi place ce a făcut Sony cu aceste căști. Sigur, H3 nu se aud extraordinar iar firul este cam scurt pentru gusturile mele, dar costă relativ puțin și sunt comode. Sony INZONE H7 mi se par cele mai echilibrate, iar raportul de funcții, sunet, confort și preț este cel mai bun, din punctul meu de vedere.

Sunt însă ceva mai rezervat când vine vorba de Sony INZONE H9. Deși s-au auzit mai bine decât toate celelalte și sunt singurele care au Active Noise Canceling (ANC), nu consider că își justifică neapărat prețul de două ori și ceva mai mare față de varianta H7. Dacă ANC contează atât de mult pentru tine, la banii ăștia găsești alternative mai bune.

Acestea fiind zise, uite gândurile mele finale:

  • dacă ai un buget restrâns și îți plac cum arată, Sony INZONE H3 sunt o alegere destul de bună
  • dacă ești în căutare de o pereche de căști balansată, wireless, care să ofere niște funcții utile și să nici nu coste o avere, Sony INZONE H7 este pentru tine
  • nu știu cui aș putea să recomand Sony INZONE H9 față de H7. Căștile se aud bine, deși nu de două ori mai bine față de H7, iar ANC-ul este decent și își face treaba bine într-un birou mai zgomotos.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button