MORE

Sony Hack Job-ul a fost doar inceputul unui nou tip de razboi

Sony Hack Job-ul de anul trecut este doar inceputul unui nou razboi. Unul digital, ce are loc online, dar un razboi cu consecinte indirecte foarte mari. Cum ati reactiona daca v-am spune ca aproape orice individ cu o pregatire in razboiul cibernetic ar fi capabil de un atac asa cum a fost in cazul Sony? Nu prea bine, nu? Ei bine nivelul de indemanare necesar pentru a lansa un asemenea atac cibernetic nu este chiar atat de ridicat, pe cat ne-au facut sa credem multi de-a lungul timpului.

In acest moment exista probabil cateva mii de oameni destul de indemanatici care sa poata ataca orice corporatie de pe glob” a declarat Jon Miller, un fost hacker si actual vicepresedinte al unei companii de securitate cibernetica. Ceea ce este si mai inspaimantator este faptul ca multi dintre acestia sunt simpli mercenari care isi vand serviciile celui care liciteaza mai mult pentru ele. Atacul la adresa Sony a devenit un punct central de discutie la toate summit-urile pentru siguranta cibernetica. Acest atac a facut companiile sa isi tripleze securitatea si sa impinga congresul american sa dea o serie de legi care sa combata acest gen de atacuri. Inainte ca hackerii sa „cotropeasca” intreg sistemul Sony, acestia au oferit publicului date vitale ale companiei, filme ce nu fusesera lansate inca, informatii cu privire la angajatii companiei, toate astea din cauza unui film, sau cel putin acesta era pretextul. Desigur, asta nu inseamna ca o agentie guvernamentala este… sigura. Nici pe departe! Să nu credeti ca securitatea Sony era asigurata de un octagenar cu o jumatate de mop, in vreme ce securitatea Pentagonului este reprezentata de o armata de Robocopi care reactioneaza la cea mai mica miscare.Sony Hack

Chiar si asa, faptul ca in acest moment elementul criminal se muta de pe strazi in mediul digital ridica semne de intrebare masive cu privire la modul in care companiile protejeaza datele utilizatorilor. Sony nu este nici prima si, cel mai probabil, nici ultima oara sub asediu, serviciile acestora fiind atacate din ce in ce mai des in ultimii ani. Totusi, daca atentia acestor elemente cibernetice criminale se indreapta catre alte tinte precum Wall Street sau FMI ne-am putea trezi intr-un viitor in care valoarea banilor sau a unor bunuri este la mila unui grup de hackeri priceputi. Pe de alta parte, o zicala spune „cui pe cui se scoate” asa ca inotdeauna va exista un cod de onoare intre hackeri, dar si mandrie, multi dintre acestia lasandu-si o semnatura pe „munca” lor 🙂 Pe langa asta, acea onoare de care aminteam mai devreme ii face si extremi de competitivi, motiv pentru care atacurile devin din ce in ce mai complexe. Cine stie? Poate in 10 ani singura moneda viabila va fi bitcoin-ul, pentru ca este singura moneda ce nu poate fi controlata de catre acestia. Sau nu.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button