TECH

Sony A7S-Mirrorless full frame cu filmare 4K si…campion absolut in low-light!

Sony A7S este al treilea model din seria A7, lansat de Sony. Primele doua modele au facut senzatie la aparitie si dupa, aceste aparate fiind full frame, dar intr-un corp compact. Primul din serie, A7 are un senzor de 24.3MPx, al-2lea model, care este A7R, are un senzor de 36.4MPx, iar ultimul din serie, A7S vine cu un senzor de…12.2MPx! Pentru fanii pixelilor multi, aceasta camera ar putea parea de domeniul trecutului, dar cei care un minim de cunostinte in fotografie sau videografie, stiu ca la o camera nu conteaza neaparat cati mega sau giga pixeli are aceasta, pentru ca pe langa numarul de pixeli, intervine si dimeniunea senzorului, dimensiunea propriu zisa a pixelilor, si procesorul aparatului, si acesta fiind doar cateva dintre criteriile de orientare.

Desi A7S lasa impresia ca platesti mai mult si primesti in schimb mai putin, trebuie sa stiti ca cei 12.2MPx va ofera o senzivitate crescuta in lumina foarte scazuta si…filmare 4K! Pentru ca A7S are dimensiunea pixelilor mai mare decat pe orice alta camera full frame digitala, acest lucru inseamna ca fiecare pixel poate capta mai multa lumina. Pe langa posibilitatea de a capta mai multa lumina, aceasta ofera si un zgomot de imagine mai mic. Dimensiunea senzorului este de 36mm x 24mm. Majoritatea aparatelor DSLR au un ISO maxim de 51200, dar A7S are o sensibilitate ISO care ajunge la…409600! Cel mai probabil veti intalni putine situatii in care sa folositi acea sensibilitate ISO, si sa fiti siguri ca poza va iesi cu noise. Dar acest ISO ridicat indica faptul ca la setari mai mici, pozele ar trebui sa fie mult mai clare decat pe restul aparatelor.

Un lucru adevarat, in testele efectuate de noi puteti vedea pozele incepand de la ISO 50 pana la ISO 409600, (evident nu am luat toate treptele la rand), dar se vede clar cum la ISO 256000, poza inca are detalii. Ceea ce vedeti mai jos este un crop 1:1 al pozei initiale. Pentru testare am folosit JPEG si RAW.

Sony-A7S-ISO-Test

Pentru a vedea si mai bine cum se descurca senzorul, am facut o poza subexpusa, la nivelul la care se vedeau obiectele cu ochiul liber, si am crescut din Camera RAW, expunerea, umbrele si luminozitatea, fara sa scot zgomotul de imagine. Poza a fost facuta folosind ISO 100.

Sony-A7S-Detail

Pe timp de zi pozele arata excelent, iar cei 12.2MPx isi fac treaba cum trebuie.

Sony-A7S-Day

La filmarea nocturna se vede adevarata puterea a aparatului. In locuri unde cu ochii vezi…negru, aparatul reuseste sa surprinda…tot!

Se observa calitatea Sony in constructia aparatului. Corpul acestuia este foarte rigid si lasa o impresie de produs cu adevarat premium cand este tinut in mana. Ecranul de pe spate se poate rabata in sus si in jos, imaginea redata de acesta este foarte clara, si, desi unii utilizatori prefera ecranele tactile, ecranul lui Sony A7S este unul obisnuit. Unghiurile de vizualizare sunt bune, chiar si cand este in bataia soarelui. Pe langa display, camera este echipata cu un vizor electronic, un lucru foarte util in multe situatii. Nici acesta nu se abate de la calitatea generala a lui A7s, culorile lui fiind excelente, iar rezolutia mare ofera detalii incredibile. Aparatul poate comuta automat intre ecran si viewfinder, dar aceasta optiune poate fi oprita din setari.

Pe corpul aparatului regasim toate comenziile necesare, chiar si cateva butoane programabile. Puteti seta rapid sensibilitatea ISO, viteza obturatorului, timpul de expunere, exposure compensation de la -3 la +3, puteti comuta intre Auto Focus si Manual Focus sau Auto Exposure Lock, chair si balansul de alb sau Self-Timer-ul au butoane separate.

Un lucru interesant este obturatorul, din setari puteti alege intre obturatorul electornic si cel mecanic, un lucru perfect daca vrei ca aparatul sa fie 100% „manual” cand faceti o poza.

In concluzie, este un aparat excelent, si dupa testare am ramas cu un sentiment placut: A7s este o bijuterie, si cine are un DSLR ar putea foarte usor sa…il schimbe cu acesta!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button