ReviewsHiFi-TV

Sonos Roam SL este lăutarul de serviciu de pe biroul meu (review)

Ascult muzică toată ziua, încă de la prima ora a dimineții, până seara când mă bag la somn cu cine știe ce refren în cap. Din cauza asta, cam peste tot unde îmi petrec mult timp, am cel puțin o boxă sau o pereche de căști, iar astăzi o să vă povestesc câte ceva despre partenerul meu de la birou, cu care îi înnebunesc pe băieți și cu ajutorul căruia-mi delectez urechile cu punkereala mea: Sonos Roam SL. O boxă portabilă minimalistă care oferă mult mai multă putere decât lasă impresia la prima vedere. Și-n plus, este albă, deci se pupă cu biroul și platforma de test.

După cum probabil v-ați dat seama, boxa despre care am să vă vorbesc astăzi este o variantă puțin diferită a altei boxe lansate cu un an în urmă, Sonos Roam. Cele două împart foarte multe similarități, iar pe partea de construcție și design sunt aproape identice. Singura diferență pe care o veți putea sesiza este lipsa unui buton pentru controlul microfonului. În schimb, formatul rămâne la fel de compact la 17cm înălțime și cu o greutate de 430 de grame.

Alt lucru care rămâne la fel este certificarea IP67 care te asigură că Sonos Roam SL poate fi scufundată până la trei metri adâncime, pentru o perioadă de până la jumătate de oră. Adică n-ai de ce să-ți faci griji dacă începe să plouă și ești cu boxa undeva pe afară. Bateria integrată ține tot vreo 10 ore ca și în cazul variantei standard și încărcarea se face identic: fie prin intermediul cablului USB Type-C, fie cu ajutorul încărcătorului Qi wireless.

Specificații și funcții extra

Dacă fizic nu sunt cine știe ce diferențe, odată ce ajungem la specificații și funcții extra lucrurile se schimbă puțin. Dar haideți să aruncăm o privire la chestiile care au rămas la fel. Pe partea de specificații audio beneficiem de același sistem format din două amplificatoare digitale Class-H, un tweeter și un woofer pentru medii și bass. Aici nu era nevoie de nicio schimbare sau îmbunătățire, iar producătorul a ales să nu schimbe ceva ce merge bine.

Conectivitatea a rămas și ea neatinsă, deci poți conecta dispozitive prin Wi-Fi sau Bluetooth la boxă. Poți s-o controlezi în continuare prin Apple AirPlay 2, iar pentru sunet stereo, poți să legi încă o bucată la cea deja existentă și vor funcționa în tandem. Experiența software este aceeași, deci nu vei duce lipsa egalizatorului din aplicație sau a altor funcții precum posturile de radio.

Diferențele apar atunci când realizăm că Sonos Roam SL nu are microfon. Era legat în mod direct de câteva funcții extra, astfel odată cu lipsa lui nici astea din urmă nu-și fac apariția. Cea mai importantă chestie care lipsește de aici este Auto Trueplay. Tehnologia de calibrare folosește microfonul de pe boxă pentru a măsură sunetele din camera, astfel setează egalizatorul conform amprentei audio din încăperea în care te afli.

Altă chestie care lipsește este abilitatea de a controla boxa cu vocea. Fără microfon, Alexa și Google Assistant nu pot să-ți audă chemarea, deci adio asistent inteligent. Iar ultima chestie absentă de pe modelul SL este funcția de Sound Swap. Dar ăsteia din urmă nu știu câți îi vor duce lipsa, mai ales că trebuie să ai mai multe produse de la Sonos ca să meargă oricum. Pe scurt, dacă ai o boxa Sonos Roam normală pe care asculți maneaua preferată în drum spre casă, odată ce-ai intrat pe ușă o să înceapă băieții să-i dea tare pe sistemul cu mai multe boxe din casă. E ca la lilieci; boxele astea smart se recunosc între ele și își pasează sarcinile.

Sonos Roam SL

Cât de bine sună Sonos Roam SL?

Sunt destul de fițos cu modul în care îmi ascult muzica preferată. Acasă am un setup cu două monitoare de studio, trecute printr-un DAC, iar de acolo băgate în PC. Egalizatorul făcut atent, testat cu un playlist de câteva ore… nebunii d-astea. Așa că pot spune că am câtuși de puțină expertiză ca să pot să-mi dau cu părerea despre calitatea sunetului generat de Sonos Roam SL.

Și părerea mea de expert sună cam așa: se-aude bine boss! Ca să fiu mai detaliat, imediat ce o scoți din cutie se aude decent, dar egalizatorul a avut nevoie de câteva mici ajustări. Însă după vreo 10 minute de jucat cu el, am găsit un echilibru potrivit gusturilor mele. Aici contează destul de mult și muzica ascultată, iar o privire rapidă la pagina mea de pe last.fm vă arată cam pe unde mi se situează preferințele.

Chiar și cu acest minim de ajustări, Sonos Roam SL a reușit să livreze bine peste tot. De la sunetele înalte din solo-urile lui Frusciante de pe ultimul album Red Hot Chili Peppers, până la urletele de pe primele două albume de la Bring Me the Horizon. M-am dat și pe ceva muzică afro-americană, cu reprezentanți precum Tupac și Biggie. Bass-ul a lovit frumos, a fost discret și mi-a plăcut că nu avea gâjâiala specifică altor boxe portabile care forțează prea tare frecvențele joase.

Tot la experiența de utilizare trebuie să vorbesc însă și despre baterie și modul în care interacționezi cu boxa. Dacă sunt acasă, totul este roz și frumos. Sonos Roam SL se conectează automat la rețeaua Wi-Fi din apartament și pot s-o leg imediat la AirPlay. Atunci când nu sunt acasă, folosesc conexiunea Bluetooth, doar că asta este puțin limitată. N-ai acces la aplicație decât pentru două-trei chestii, deci pentru o experiență completă recomand conexiunea Wi-Fi.

Iar pentru cei care reușesc să descarce complet bateria boxei, aceasta are un soi de sistem de protecție care nu te lasă s-o pornești până nu și-a tras ceva suc din priză, un 10-15% acolo. De multe ori m-am trezit că boxa nu pornea, chiar dacă aveam încărcătorul conectat. Dar după vreo 10-20 de minute, becul portocaliu s-a stins și a revenit la viață, deci e bine de știut că trebuie s-o ții din scurt cu încărcatul dacă nu vrei pauze de la ascultat muzică.

Sonos Roam SL

Este surdă, dar cu siguranță nu este mută!

Sonos Roam SL nu poate fi considerată sub nicio formă o boxă portabilă de buget. La 800 de lei este scumpă, dar își face treaba foarte bine și pentru cei care au deja un eco-sistem de produse Sonos, este o ofertă extrem de interesantă. Ca și opțiuni de culoare, la fel ca și sora mai mare, ai de ales dintre Shadow Black și Lunar White.

Dacă merită sau nu este destul de greu de judecat. În cazul în care nu te interesează atât de mult calitatea audio sau nu observi oricum diferențele subtile dintre sunete, poți să-ți salvezi banii și să alegi un model ceva mai ieftin. Dacă te situezi la polul opus și ești pasionat de muzică și auzi ușor diferențele dintre o boxă mediocră și una bună, sunt sigur că produsele Sonos te vor cuceri. Personal am să folosesc Roam SL-ul asta până crapă și tare mi-e frică că o să încep să-mi cumpăr și alte boxe ale producătorului pentru un sistem audio inteligent acasă. Doamne-ajută!

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button