GamingRSS PaginaDeMedia

Jocurile video și hardware-ul în România pe final de 2021 – Ce și cum ne jucăm?

Gaming-ul a devenit o entitate volatilă, iar mulți dintre noi am ajuns să ne stabilim drept adepți ai unei anumite platforme atunci când ne jucăm. Fie că preferăm dekstops, laptopuri sau console, există mai multe motive care ne-au dus pe una dintre aceste căi. Iar aici intervin sondaje precum cel despre care urmează să discutăm. Nu vă speriați, nu vă scoatem la tablă ca să vă arătăm cu degetul, ci vom arunca o privire peste rezultatele acestui sondaj, realizat pe final de 2021 de către All For You Consulting.

La o scurtă analiză a titlurilor lansate în ultimii doi ani, vedem o dezvoltare uriaşă în ceea ce privește detaliile din jocuri, gameplay, tehnologii de optimizare al input lag-ului, culori sau rendering, lucru ce a dus automat la apariţia unui suport hardware adecvat din ce în ce mai performant. Iar cum memoria DDR5 este încă proaspătă, putem trage niște concluzii interesante.

Întrebați dacă preferă un laptop sau un PC, 71.7% dintre participanți au răspuns că folosesc un PC, în timp ce doar 28,2% folosesc laptopul pentru gaming. Acest lucru evidențiază faptul că cei mai mulți dintre ei doresc să aibă pe termen lung o performanță consistentă și să schimbe ocazional componentele pentru a ține pasul cu evoluția tehnologiei.

Laptopurile și desktop-urile pe care pasionații de gaming români le folosesc au în medie o vechime destul de mică. 36.8% dețin o unitate de 1-2 ani, 35.8% dețin o unitate de 2-4 ani și doar 17.7% au un calculator mai vechi de 4-6 ani. Cea mai mică pondere o au cei ce au calculatoare mai vechi de 6 ani, adică doar 9.5%. 

Într-un procent ridicat de 61.6%, aceștia fac upgrade la componentele din sistem după câțiva ani, optând să țină pasul cu hardware-ul next-gen. Doar 30.9% dintre participanți au răspuns că schimbă o componentă atunci când se strică și doar 7.5% aleg să schimbe componentele la fiecare generație nou apărută. 

Aici, Kingston oferă o gamă largă de produse optimizate pentru gaming. Putem aminti noul brand Kingston FURY, sub umbrela căruia regăsim memorii DDR3, DDR4 şi DDR5, precum şi un nou SSD cu interfață PCIe 4.0 NVMe, denumit FURY Renegade, ce aduce viteze de până la 7300/7000MB/s atât la citire cât și la scriere și până la 1 000 000 de IOPS.

DDR5 jocuri video

Gaming-ul este parte din viața noastră. Pentru mulți dintre noi, jocurile video sunt un mod de a ne distra și relaxa, în timp ce pentru o pondere mică poate reprezenta o profesie sau o sursa de venit. Din cea de-a doua categorie fac parte, evident, jucătorii profesioniști și creatorii de conținut/streamerii dedicați gaming-ului. Indiferent de vârstă sau de profesie, gamerul român alege să petreacă zilnic cel puțin o oră butonând preferat. Întrebaţi cât timp se joacă zilnic, cei 810 participanți s-au împărțit astfel: 43.3%  petrec în medie între 1-2 ore, în timp ce 36.3% petrec 2-4 ore zilnic, iar 15.3% între 4-6 ore.  Deşi 87.7% practică această activitate pentru a se relaxa, există şi o pondere unde pasiunea, competitivitatea și plictiseala sunt alte motive. 

Orice pasiune are și un cost, iar 32.3% dintre gameri investesc anual între 300 și 500 lei pentru noi jocuri video. Într-un procent mai mic, de 30.2%, sunt cei care investesc o sumă mai modestă între 100 și 300 lei, 26.5% investesc peste 500 lei anual și doar 10.9% nu aleg să investească în jocuri noi. 

Când vine vorba de memorie, gamerul român optează pentru spații de stocare generoase. Capacitatea de stocare de 1TB este aleasă în proporție de 39.1%, iar cea de 2TB este folosită de 21.5% dintre jucători. Este interesant de observat faptul că 16.8% folosesc un spațiu de stocare de 3TB și doar 16.3% mai folosesc doar 500GB pentru stocare. Observăm clar că preferințele s-au schimbat și de la capacități de 128GB – 256GB folosite preponderent în urmă cu câțiva ani, s-a trecut la spații mari de stocare, lucru normal ținând cont că prețul memoriei a scăzut, iar SSD-urile au devenit mult mai accesibile chiar și în capacități mari. 

Pe partea de memorie RAM, 54.6% folosesc 16GB, 21.7% folosesc 8GB și 19.5% folosesc 32GB memorie RAM. De asemenea, memoria RAM folosită de cei mai mulți este DDR4 (79.5%) și doar câțiva, adică 20.5%, încă au rămas blocați la memoria DDR3.

Pentru aceştia, Kingston a lansat gama FURY, ce oferă kituri atât pentru standardul DDR3 cât şi pentru DDR4 sau DDR5. Nou lansate anul acesta, sub numele Kingston FURY Renegade, oferta companiei include modele care pot atinge frecvenţe de până la 5333MHz. Nu sunt uitate nici SODIMM-urile, Kingston FURY Impact fiind disponibile atât DDR3 cât și DDR4, cu viteze de până la 3200MHz. Kit-urile Kingston FURY Beast sunt disponibile atât în format DDR3, DDR4 şi DDR5. Kit-urile DDR4 oferă viteze de până la 3733 MHz, iar modelele Kingston FURY Beast DDR5, anunţate recent, oferă module de 16 GB sau kit-uri de 2 unități, la viteze de 4800MHz, 5200MHz, 55600Mhz și 6000MHz.

Totuși, dorința de a ține pasul cu tehnologia și de a avea tot timpul un sistem la zi nu lipsește. O pondere de 43.1% sunt dispuși să treacă pe noul standard de memorie DDR5, 43.8% vor mai aștepta o perioadă, iar 13.1% nu au în vedere acest upgrade. 

Jocurile de tip FPS sunt cele mai jucate, fiind urmate de titlurile RPG, Racing, Simulator, MMORPG și Sport. Într-un procent spectaculos de 74%, povestea este factorul cel mai important la un joc video, iar grafica (63.6%) și mecanica de joc (64.2%) sunt alte elemente importante pentru gamerul român. Complexitatea sau coloana sonoră dintr-un joc sunt cele mai puțin importante aspecte luate în calcul. 

Sondajul a fost realizat pe 810 persoane, 95.7% fiind de sex masculin, 87.4% provenind din mediul urban, iar 42.1% au o vârstă de peste 35 ani, 37.7% între 26-35 ani și 18.1% între 18-25 ani. 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button