Gaming

Sonda spatiala care a ajuns la Pluto foloseste un procesor de Playstation 1!

La data lansarii, procesorul de pe originalul Playstation era un miracol al tehnologiei, fiind considerat la momentul respectiv unul dintre cel mai puternice, mai fiabile si mai stabile de pe planeta. Probabil din acest motiv, sonda spatiala care a ajuns pe Pluto foloseste… un procesor de Playstation 1!

CPU-ul de pe consola celor de la Sony, prima lor productie de altfel, a fost folosit de NASA in „cea mai avansata tehnologic sonda spatiala Horizons”, sonda care tocmai ne-a trimis primele imagini de rezolutie superioara ale planetei Pluto. Procesorul numit MIPS R3000 a fost adoptat de catre agentia spatiala pentru a „declansa propulsoarele, monitoriza senzorii si transmite date”. Sonda Horizons a calatorit 3.6 miliarde de mile prin spatiu. NASA a preferat stabilitatea in defavoarea puterii de procesare, iar chip-ul de pe Playstation 1 oferea exact asta: un procesor de incredere, folosit in milioane de console, dovedindu-si astfel fiabilitatea.

Cu toate astea, transmisia de date este destul de slaba, rata de upload pe care Horizons o are fiind comparabila cu viteza cu un modem de 56k, uneori aceasta viteza fiind chiar mai scazuta. In practica, cercetatorii, de acum pana intr-un an, vor tot primi informatii de la sonda; asa cum a spus unul dintre ei, este… o zi de nastere in fiecare zi a anului!

Sonda a ajuns mai aproape de Pluto ca niciodata, iar cercetatorii sunt fascinati de cele gasite si de faptul ca planeta este activa din punct de vedere geologic. Un lucru care i-a surprins teribil. Pe de alta parte, putem spune ca acum avem o parte din fiecare fan Playstation 1 in spatiu, copilaria noastra fiind asadar… aproape de Pluto!

Articole asemanatoare

Back to top button