
Păstrând „tradiția”, Snapdragon 8 Gen 4 pare că va fi cel mai scump chipset pentru telefoane flagship de până acum, preluând titlul de la predecesorul Gen 3, care la rândul său a fost mai scump decât modelul Gen 2.
Luând o atitudine pasiv-agresivă, Qualcomm a comunicat jurnaliștilor participanți la conferința Snapdragon Summit de anul acesta că viitorul său procesor Snapdragon 8 Gen 4 ar putea înregistra o creștere a prețului față de actualul Snapdragon 8 Gen 3 folosit în telefoane Android de top. Între timp, ies la iveală și informații cum că aceasta ar putea fi o creștere substanțială de preț.
Potrivit celebrei surse de zvonuri, Digital Chat Station pe Weibo, prețul Snapdragon 8 Gen 4 (identificat cu numele de model SM8750) va ”crește cu siguranță semnificativ”. Autorul a adăugat și cu in formația cum că un producător smartphone de primă mână ia în considerare să anuleze cu totul dezvoltarea viitorului model flaghship de serie Pro, din cauza creșterii prețurilor. Nu au fost date cifre exacte pentru scumpirea prefigurată, dar simpla informație cum că aceasta este o creștere consistentă anunță vremuri tulburi pentru producătorii de telefoane Android de ultimă generație.
Și dacă ar fi să speculăm puțin asupra numelui producătorului ce ar putea să nu mai lanseze un telefon flaghship de serie Pro, Xiaomi intră o siguranță pe lista scurtă, compania renunțând încă de anul acesta să mai lanseze modelul Xiaomi 14 Pro pentru piețele occidentale, pe motiv că vânzările acestuia nu ar fi suficient de mari pentru a fi profitabil. Așa că de ce nu ar renunța cu totul la dezvoltarea lui Xiaomi 15 Pro. Mai în glumă, mai în serios, se pare că vom avea tot mai multe telefoane Ultra, atât cu numele dar mai ales cu prețul.
Qualcomm își cere „tributul” pentru Snapdragon 8 Gen 4, iar povara va reveni consumatorilor
Trebuie doar să ne uităm puțin în direcția Huawei pentru a înțelege cum chipsetul folosit reprezintă cea mai importantă piesă a oricărui smartphone, și oarecum justificat, una dintre componentele care presupune cele mai mari costuri. Dar pe lângă acestea mai concurează și alte componente absolut esențiale, cum ar fi ecranul și modulele camerei foto. Așa că unui producător smartphone îi este foarte greu să refuze componenta mai scumpă, dacă de folosirea acesteia depinde succesul sau eșecul produsului dezvoltat cu mari eforturi și cheltuială. Transferul creșterilor de costuri în direcția consumatorilor devine astfel ca și inevitabilă, ba chiar ușor de făcut dacă și alți jucători din piață fac asta în mod simultan. Iar pe asta pare că se bazează și Qualcomm, compania prinsă în competiție directă cu Apple ținând „captivi” clienții cipurilor sale folosind contracte negociate sub presiunea tăierii accesului în favoarea producătorului rival de telefoane, pe principiul, noi avem singurul chipset relevant pentru telefoane flagship cu Android. Iar aici intră în ecuație și furnizorii de semiconductoare, care alocă clienților cei mai influenți grosul capacității de producție disponibilă pentru cele mai avansate noduri de fabricație. Iar aceștia sunt Apple și.. Qualcomm, doritorii de chipseturi MediaTek high-end descoperind repede că furnizorul are aproape întreaga producție rezervată pentru câțiva producători smartphone foarte populari în regiunea Asiei, iar ceea ce rămâne se vinde tot la suprapreț.
Dar istoria ne arată că producătorii ar putea apela la reduceri de costuri care vizează alte aspecte ale produselor dezvoltate (ex. camere foto, calitatea construcției, ecran) forțând cât de mult pot obținerea unui preț mai competitiv, care să le asigure supraviețuirea într-o piață smartphone tot mai dificilă. De asemenea, am putea vedea mai multe mărci care adoptă cipuri last-gen precum Snapdragon 8s Gen 3, selectând cip-uri Gen 4 doar pentru modelele ”Ultra”.
Mai există și posibilitatea ca scumpirile prefigurate să se generalizeze oricum, antrenând un declin general al vânzărilor într-o piață smartphone deja obosită după ani de zile fără inovații majore la partea de hardware și design. Iar AI-ul nu este neapărat un „colac de salvare”, entuziasmul inițial după lansarea destul de reușită încercată de Samsung lăsând loc realizării că inovațiile aduse încă nu sunt chiar atât de majore încât să justifice achiziționarea cu orice preț a unui nou telefon-flagship.