ȘtiriTech&IT

Snapdragon 8 Gen 4, procesorul Galaxy S25 Ultra, ar fi de patru ori mai scump decât A18 Pro, folosit de iPhone 16 Pro

Vestea prin care Samsung ar abandona Qualcomm/Snapdragon în favoarea Mediatek/Dimensity parte tot mai probabilă, producătorul sud-coreean având de plătit o fracțiune semnificativă din costul Galaxy S25 doar pentru procesorul Snapdragon 8 Gen 4, care deși reprezintă „inima” noului smartphone, cu greu ar justifica un cost de 190 – 240 dolari per unitate.

Pentru referință, predecesorul Snapdragon 8 Gen 3 a avut un preț oficial de 200 dolari, reprezentând până la 20% din costul unui smartphone complet.

Aparent, la sursa neplăcerilor se află noul proces de fabricație pe 3nm (N3E) anunțat de TSMC, costurile trimise mai departe partenerilor din industrie depășind orice așteptări, atât de mult încât pune sub semnul întrebării chiar sustenabilitatea folosirii de microprocesoare bazate pe tehnologii emergente. Pur și simplu, de la debutul primului chipset prețurile s-au dublat, de la 15000 la 30000 de dolari per wafer, iar asta fără a lua în considerare proporția de cip-uri defecte.

Problema e că la un cost de 240 USD, Snapdragon 8 Gen 4 ar fi cu 20% mai scump decât Snapdragon 8 Gen 3, devenind nerentabil chiar și pentru producători smartphone de primă mână, precum Samsung, să mai lanseze telefoane-flagship așteptând să obțină marje rezonabile de profit, mai târziu.

Aici intră în scenă MediaTek și Dimensity 9400, fabricat tot de TSMC folosit același proces de fabricație ultra-costisitor. Doar că cip-ul final are un preț de 155 dolari per unitate, devenind un rival formidabil pentru Snapdragon 8 Gen 4 și Exynos 2500, care se pare că sunt compromise nu de prețul impus de TSMC, ci de rata prea mare de eșec (cip-urilor funcționale vs defecte) ieșite pe linia de fabricație.

Punând și mai mult sare pe rană, estimările referitoare la chipset-urile A18 și A18 Pro ating un neverosimil 45 dolari per unitate, însemnând că chipsetul iPhone 16 Pro este deja de peste patru ori mai ieftin decât cel preconizat pentru Galaxy S25 Ultra, punând sub semnul întrebării întregul model de business al companiei sud-coreene.

Un motiv pentru discrepanța atât de mare mare a prețurilor între Apple și Qualcomm ar fi că cei din urmă nu produc cip-uri pentru propria gamă de telefoane. Trebuie să vândă Snapdragon 8 Gen 4 unui cumpărător, urmând alte negocieri purtate „la sânge”, la finalul cărora trebuie să rămână și ceva marjă de profit.

Apple, chiar dacă apelează la un fabricant de semiconductoare extern, folosește cipurile obținute pentru echiparea dispozitivelor produse în regie proprie, scoțând din ecuație un întreg nivel de parteneri din lanțul de producție.

Cât despre Qualcomm, cheltuielile companiei americane sunt amplificate de efortul extraordinar cu dezvoltarea propriilor nuclee CPU pentru Snapdragon 8 Gen 4, în loc să licențieze nuclee CPU Cortex de la ARM. Nu că ar fi ceva rău să ai puțină diversitate, dar costă.

Cel mai probabil, Snapdragon 8 Gen 4 va fi dezvăluit de Qualcomm în timpul Summit-ului Snapdragon, găzduit la Hawaii în perioada 21-23 octombrie.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button