Tech&IT

Snapdragon 8 Gen 2 a fost zărit și ar putea oferi suport pentru AV1

Va mai dura puțin până când Qualcomm va începe să consolideze producția de procesoare Snapdragon 8 Gen 1 Plus, doar că mici indicii cu privire la următoarea generație încep să fie dezgropate. Vorbim, deci, despre Snapdragon 8 Gen 2, de altfel primul SoC al producătorului care s-ar putea să ofere suport peentru codec-ul AV1.

În mare, acest codec reprezintă o îmbunătățire semnificativă atunci când vine vorba de calitatea redării conținutului video cam la aceeași dimensiune a fișierului. Iar dacă umbli nițel la setările calității video, AV1 va reduce și mărimea fișierului pentru a conserva spațiu prețios de pe mediul de stocare. De asemenea, s-a constatat că AV1 este cu 30% mai eficient decât codec-ul  H.265, deci integrarea acestuia în noile Snapdragon 8 Gen 2 va asigura totodată și o calitate mai bună a streaming-ului de pe smartphone-uri.

Snapdragon 8 Gen 2 își va ajunge rivalii din urmă

Integrarea codec-ului aduce destule beneficii. De exemplu, YouTube și Netflix oferă deja suport pentru AV1, astfel încât flagship-urile vor contribui la o experiență de video streaming superioară. Este o veste surprinzătoare din partea producătorului, întrucât Qualcomm a cam întârziat la această petrecere la care nume ca Samsung și MediaTek au ajuns printre primii. AV1 există încă de pe Dimensity 9000 (care cică îneacă în praf Snapdragon 8 Gen 1) iar Samsung se ocupase de această optimizare odată cu lansarea lui Exynos 2100.

Rămâne de văzut dacă dezvoltatorul va colabora cu TSMC, Samsung sau cu ambii pentru a da în cele din urmă startul producției în masă și dacă noile procesoare (cu numele de cod SM8550) vor avea la bază arhitectura de 4nm sau o soluție mai nouă. Există două posibilități privind orarul producătorului. Fie chip-urile Snapdragon 8 Gen 2 vor fi anunțate conform tradiției, adică spre sfârșitul acestui an, fie vor fi produse și livrate în mai sau iunie, conform celor spuse de Mobile Chip Masters pe Weibo. Și chiar dacă nu există alte informații, sunt sigur că leak-urile nu vor întârzia să apară în decursul lunilor următoare.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button