TECH

Skype în sfârșit adaugă conversații private criptate

Încă de la început, Skype a ieșit în evidență prin algoritmul său secretiv proprietar. De asemenea, a avut o relație complicată cu criptarea: criptarea este utilizată de protocolul Skype, dar serviciul nu a fost niciodată clar în privința modului în care a fost implementată această criptare sau exact ce caracteristici de confidențialitate și securitate oferă.

Toate acestea s-au schimbat de curând într-un mod semnificativ. Cea mai nouă versiune de preview a aplicației acceptă acum protocolul Signal: protocolul criptat end-to-end folosit deja de WhatsApp, Facebook Messenger, Google Allo și, bineînțeles, Signal. Skype Private Conversations va suporta textul, apelurile audio și transferurile de fișiere, cu criptare end-to-end pe care Microsoft, Signal, și, foarte probabil, agențiile de aplicare a legii nu pot să le asculte.

În prezent, conversațiile private sunt disponibile numai pentru programul Insider din Skype. Bineînțeles, versiunea Universal Windows Platform din Microsoft Store a aplicației – versiunea preferată de Windows 10 – nu este încă acceptată. În schimb, versiunea de desktop a aplicației, împreună cu clienții de iOS, Android, Linux și macOS, toate au build-uri Insider compatibile. Conversațiile personale nu sunt implicite și nu par să suporte încă apeluri video. Această ultimă limitare nu ar trebui să fie insurmontabilă (aplicația proprie Signal oferă apeluri video sigure). Sperăm să vedem și această schimbare odată ce aplicația va fi actualizată la o variantă stabilă și pusă la dispoziția publicului larg.

Aplicația a fost foarte des criticată pentru că nu a oferit acest tip de securitate în trecut. Skype are în continuare caracteristici valoroase, cum ar fi interoperabilitatea cu rețelele tradiționale de telefonie și instrumente suplimentare pentru radiodifuzorii de televiziune și radio. Dar întârzierea adoptării acestui tip de tehnologie a lăsat Skype în spatele competiției. Adoptarea securității end-to-end este foarte binevenită, iar decizia de a face acest lucru utilizând protocolul Signal, decât încă un protocol proprietar Skype, marchează o schimbare față de produsul tradițional cu care am fost obișnuiți până în prezent.

Deși Skype rămâne utilizat de foarte multă lume, aplicațiile gândite din start pentru telefoanele inteligente, cum ar fi WhatsApp și Facebook Messenger, l-au depășit rapid. A deveni sigur și demn de încredere este o funcție necesară, dar dacă este sau nu suficientă pentru a readuce Skype pe culmile popularității rămâne încă de văzut.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button