Business

Primele situații financiare prezentate de Hidroelectrica ca și companie cotată sunt excelente pentru investitori: venituri în creștere cu 45% și profit net mai mare cu 46%

Hidroelectrica (H2O) a prezentat ieri situațiile financiare aferente trimestrului al doilea al anului, înregistrând rezultate operaționale și financiare în creștere datorate în principal unui sezon mai ploios decât cel de anul trecut. Producția de energie electrică netă a fost în creștere cu 54% în primele trei luni ale anului în timp ce cantitatea de energie electrică vândută a fost mai mare cu 57%.

În ceea ce privește indicatorii financiari, veniturile Hidroelectrica au crescut cu 52% la 3,704 miliarde de lei iar profitul net cu 60% la 2,22 miliarde de lei, ceea ce a dus la obținerea unei marje de profit net de 60%. Și la nivelul primului semestru, rezultatele obținute sunt mult peste perioada similară a anului trecut, veniturile fiind mai mari cu 42% respectiv profitul cu 57%. Investițiile au crescut și ele cu 70% în S1 2023, totalizând 87 de milioane de lei.

Numărul de clienți pe segmentul de furnizare a fost în creștere semnificativă în primul semestru: numărul de clienții casnici s-a triplat aproape de la 188.124 la finele lui Q2 2022 la 513.545 la finele lui Q2 2023, în timp ce numărul clienților non-casnici a fost mai mare cu 53%. Datorită acestei creșteri fulminante, Hidroelectrica a devenit principalul furnizor de energie electrică către clienții finali pe piața concurențială, înregistrând o cotă de piață de 16,11% la finalul lunii aprilie, conform ultimei raportări ANRE.

În urma acestor rezultate, cotația a crescut astăzi cu 1,08% la 112,3 lei per acțiune pe fondul unui volum de 25.000 de acțiuni la ora redactării acestui articol. Sincer, m-aș fi așteptat să fie mai susținută creșterea după aceste rezultate excelente. M-am înșelat în articolul precedent referitor la producția aferentă dar vedem ce se va întâmpla până la finalul anului deoarece lunile iulie și jumătatea lui august de până acum au fost mai puține precipitații.

De la listare, cotația a avut un efect de yo-yo și dacă nu reușește zilele acestea să depășească maximul înregistrat în prima zi de tranzacționare pe fondul acestor rezultate excelente, probabil că va continua să fluctueze în jurul valorii de 110 lei per acțiune. În mod cert, Hidroelectrica este o acțiune de dividend și nu de speculat.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button