TECH

Site-urile de pariuri Counter Strike GO intr-o cadere libera

Moralitatea acestor site-uri de pariuri a fost contestata in nenumarate randuri.

Argumentul suprem, de cele mai multe ori fiind: „Sunt copii de 12-15 ani care pierd banii parintilor pe aceste site-uri”, fiind secondat de un urlet acuzator la adresa unor nume mari din industria Youtube-ului. 

Ca discutam despre Tmartn sau de Syndicate, PhantomLord sau orice individ implicat in acest scandal, rezultatul va ramane acelasi: „Valve s-a saturat sa mai tina de mana site-urile de pariuri si de problemele asociate acestora.” Mai mult, Valve sunt la randul lor implicati in procese in urma acestor site-uri de pariuri CS GO,  un grup de mamici actionand in judecata compania, copii acestora cheltuind sume impresionante de bani pe platforma celor de la Valve, Steam, ca apoi sa poata sa „le joace” pe un astfel de site.

Acum, intrebarea normala ar cam fi: „Ce mama dracu cauta un copil de 13 ani pe Steam si cu acces la cardul de credit al familiei?”, dar astea sunt deja trivialitati americane, unde este mai simplu sa acuzi o companie ca ti-a furat banii in loc sa te uiti la tine in ograda si sa iti dai sema ca esti un parinte neglijent.

Oricum, probabil ca acest argument se va ridica la fileu in timpul procesului, asta este clar. La fel de clar cum este declaratia celor de la Valve catre site-urile de pariuri CS GO. Aproape doua duzini in total au fost instiintate, legal, ca daca mai folosesc API-ul Steam pentru a sustine activitiatile site-ului, acesta va rezulta intr-o banare permanenta de pe platforma acestora.

Cu alte cuvinte, pana cand site-urile nu gasesc alta metoda pentru a tranzactiona si tranzita skin-urile de CS GO de pe un cont pe altul, fara ajutorul API-ului Steam, acestea sunt esenta… moarte!

„Suntem constienti ca operati unul din site-urile de pariuri listate mai jos. Folositi conturi Steam pentru aceasta afacere. Modul in care folositi Steam este supus criteriilor din termenii de utilizare ai Steam (SSA). Sub SSA, Steam si serviciile Steam sunt licentiate pentru persoane, pentru utilizari strict non-comerciale. Utilizarea voastra comerciala a conturilor de Steam este nelicentiata si in violare a SSA. Ar trebuie sa incetati imediat folosirea conturilor de Steam pentru scopuri comerciale. Daca nu faceti asta in 10 zile, Valve va lua masuri pentru a remedia problema, care includ, dar nu sunt limitate la, inchiderea conturilor voastre.” A declarat Valve in mod oficial.Counter Strike

Pentru moment, activitiatile site-urilor de acest gen se pare ca sunt zadarnicite. Spunem pentru moment, pentru ca discutam despre o afacere de zeci de milioane de dolari anual, iar aceste site-uri nu credem noi ca sunt gata sa depuna armele si sa spuna ca s-au saturat de facut bani.

Cel mai probabil o sa se gaseasca o metoda alternativa, cu toate astea se pare ca status quo-ul general este anti-gambling-cs-go. Aproape toata lumea are ceva impotriva site-urile de pariuri CS GO, incepand cu Steam si terminand cu Twitch, care si ei au interzis streaming-ul de pariuri CS GO, spunand ca: „Orice utilizator incalca SA-ul (Steam Subscriber Agreement) altei companii, incalca automat si SA-ul Twitch automat”, fara sa se gandeasca ca acest gen de cenzura poate deschide poarta altor monstri si altor probleme viitoare, folosindu-se de astfel de metode multi putand sa puna pumnul in gura atat site-ului, cat si streamerilor.

Pana la urma sunt bune aceste site-uri? In principiu da! Un da raspicat si cat se poate de sincer, avand in vedere ca ele sunt in mare parte responsabile pentru popularitatea jocului. Dovada si faptul ca numarul de vizionari CS GO pe Twitch a scazut cu 12% in ultimele zile.

Fie ca doresc sau nu, Valve s-au cam impuscat pe termen scurt in picior. Aceste site-uri erau o sursa de venit, indirect, dar pana la urma banii de pe acel skin, mai devreme sau mai tarziu, tot la ei in cont ajungeau. Pe de alta parte, aceasta abordare morala este usor de explicat, preferand sa nu fie atacati de presa de specialitate, usor sensibila in ultima vreme si pusa pe scandal, dar si de utilizatori.

Totusi, in fond si la urma urmei, parerea voastra este cea mai importanta. Moral sau nu, care este opinia ta despre acest subiect. Intrebam pentru ca moral, Valve au tot dreptul din lume. Pe de ala parte, nu ar trebuii userii sa fie cei care iau aceasta decizie? Daca doresc sau nu sa isi joace skin-urile castigate? Pana la urma, cine detine la finalul zilei un bun digital? Platforma pe care l-ai farmat? Sau cel care l-a farmat? 

Articole asemanatoare

Back to top button