MORE

Sisteme de operare alternative la Android si iOS!

Daca intr-un articol de saptamana trecuta am discutat despre cei mai importanti jucatori de pe piata de sisteme de operare mobile, a sosit timpul si pentru concurenta. Acele OS-uri care vin din urma si doresc si ele sa prinda o felie din tort, iar Windows Mobile sau Blackberry OS sunt doar doua dintre acestea.

Probabil cel mai cunoscut sistem de operare mobil in acest moment, dupa iOS si Android, este Windows Phone.  Sa incepem cu acesta, tocmai pentru ca ocupa locul 3 in piata, si sa spunem despre el ca este destul de matur incat sa ofere o experienta stabila, usor de inteles adica extrem de intuitiv. Interfata sa bazata pe Metro, folosit si in Windows 8, poate fi priceputa de la prima vedere. Problemele majore cu platforma Windows este ca aceasta functioneaza doar pe procesoare ARM, avand nevoie de ceva resurse pentru a rula corespunzator, motiv pentru care si terminalele sunt uneori ceva mai scumpe. Un mic dezavantaj ar fi faptul ca nu sunt chiar atat de multe aplicatii disponibile pe magazinul virtual, in decembrie 2013, acestea abia depasind 200.000 de titluri. Totusi, beneficiezi de un telefon sigur, usor de folosit, cu o durata a bateriei decenta si un sistem de operare pentru cei care nu doresc sa se complice prea mult, care vad telefonul ca pe un mijloc de comunicare de orice fel ar fi ea, si nu ca pe un dispozitiv pe care sa-l modifici continuu. La avantaje majore mai bifam faptul ca se updateaza destul de frecvent si poate rula aplicatii Direct X.

Blackberry 10, sistemul de operare care vine cu mai toate telefoanele Blackberry este si astazi considerat unul dintre cele mai sigure sisteme de operare de pe piata. Dovada ca pana si Guvernul American a cumparat in jur de 80 de mii de tablete si telefoane ale acestui producator din aceast motiv.

Pana si presedintele Barak Obama foloseste un telefon Blackberry, realizat special pentru el, pentru ca orice conversatie sa fie cat se poate de sigura si mai ales privata. Totusi, este un sistem de operare destul de greoi, bazat pe gesturi si multitasking. Sistemul poate sa ruleze si opt aplicatii simultan, acestea fiind incadrate in “Frame-uri” fiecare frame avand alocata cate o aplicatie. Dureaza cateva zile pana sa te obisnuiesti cu el, dar in unele aspecte este mai stabil decat iOS sau Android-ul, mai ales la capitolul multitasking, multe publicatii de specialitate vazand in Blackberry 10 un sistem de operare fluid si elegant. Numarul de aplicatii nu este prea impresionant, magazinul Blackbery 10 avand 234.500 aplicatii la data de 23 aprilie 2014. BBOS ramane inca cel mai sigur sistem de pe piata, informatia ta fiind protejata mult mai bine fata de concurenta, cu amendamentul ca daca o componenta din sistemul de operare are o problema, tot sistemul “pica”, fiind necesara o resoftare.

Acestea doua sunt cam cele mai cunoscute si mai folosite dupa Android si iOS, dar nu sunt singurele. Pe langa ele mai exista de exemplu Firefox OS, Ubuntu Touch OS si Sailfish OS.

Probabil de primele trei ati mai auzit, dar de Sailfish OS nu. Asa ca vom incepe cu acesta. Este un sistem de operare care are la baza proiectul MeeGo, al celor de la Nokia. Sistemul de operare seamana foarte mult cu Android-ul, singura diferenta fiind ca in loc sa faci swipe-uri de la stanga la dreapta faci de sus in jos. Este inca in stadiul beta, dar terminale cu acest sistem au aparut deja pe piata. Inceputul este promitator, dezvoltatorii folosind la maxim baza Linux pe care sistemul o are pentru a adauga si un grad ridicat de siguranta a datelor. Terminalele nu arata deloc rau si au un hardware sanatos intr-o carcasa mica, ceea ce nu dauneaza de loc la imagine. Ultimele doua prezente din acest material, Firefox OS si Ubuntu Touch OS sunt eternele sisteme de operare in Beta. Daca Firefox OS poate parea extrem de familiar, ba mai mult usor de instalat pe aproape orice terminal, dat fiind ca nu cere prea multe resurse pentru a rula, Ubuntu Touch OS, este un challenger cu personalitate. Bazat pe Linux, Ubuntu este unul dintre cele mai usor de folosit sisteme de operare mobile, toata interfata fiind bazata pe folosirea degetului mare pentru a interactiona cu telefonul. Ambele sunt inca in dezvoltare, dar este posibil sa inceapa sa acapareze proente din piata, si poate sa inceapa sa fie adoptate de unele companii: in primul rand sunt gratuite, usor de editat si programat, si nu in ultimul rand sunt sisteme de operare care pot rula pe aproape orice dispozitiv ce vine pre-instalat cu Android.

 

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Nu consider ca telefoanele Windows sunt atât de scumpe si sincer hardwarerul din acestea nu este atât de grozav (mă refer la procesor si ram) cele mai ieftine telefoane fiind Nokia lumia 520 care costa in jur de 600lei Nokia lumia 625 care costa 1100lei ambele fiind telefoane destul de decente dotate cu ultimele tehnologii si ma refer la net 4G si Bluetooth 4.0 (daca nu mă insel in privinta Bluetooth-ului) vin dotate cu o camera de 5Mp si pot filma la,1080px cu 30fps in ceea ce priveste sistemul de operare este destul de intuitiv in pare parte dar totodată si destul de greoi cei care folosesc Windows phone 8.0 accesând mult mai greu functiile telefonuli precum (wifi-ul sau Bluetooth-ul). In ceea cevpriveste aplicatiile exista destul de multe restricții unele fiind legate de tara altele de capacitatea memoriei,ram si,aici mă refer in special la jocuri unde lipsesc setările grafice. Pe final vreau sa spun ca mă declar foarte multumit de Windows phone si,desi are hibele lui care nici in 8.1 acestea nu au fost remediate toate este un sistem prietenos si intuitiv. In ceea ce priveste androidul deoarece primul meu contact cu un telefon android a fost acum 4 ani nu ma pot declara profund multumit de acestea deoarece personal consider ca conauma foarte multe resurse. Dar daca nu te uiti atât de mult la bani si iti permiti un telefon de peste 1500de lei androidul este o,alegere potrivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button