Gaming high-end de buget, cu un sistem AMD
Azi ne-a trecut prin cap sa vedem daca e de gasit un sistem care sa poata tine pasul in jocuri moderne, inclusiv in rezolutii precum 1440p sau 4K. Limita de buget: 5000 de lei.
Ce ne-a traznit? E simplu. Calitatea experientei in jocurile video moderne este la fel de mult supusa performantei precum este supusa gameplay-ului.
Daca au fost jocuri care ne-au placut atat de mult incat am suportat sa le jucam in conditii mizere, in cele mai mici rezolutii, pe cele mai mici setari si in framerate-uri care transmiteau mai mult senzatia de poze derulate, asta nu inseamna ca am trecut dincolo de asemenea considerente precum fidelitatea grafica sau performanta.
Am cautat un sistem care sa ne permita sa jucam titlul favorit in cea mai faina experienta pe care ne-am putut-o permite.
Am fost curiosi ce se poate face intr-un buget rezonabil pentru un sistem de gaming – nici prea ieftin astfel incat sa sacrificam din performanta, nici prea scump incat sa aruncam banii pe fereastra.
Ne-am orientat dupa piese care sa maximizeze valoarea in jocuri, nu neaparat care sa rupa benchmark-urile.
Sistemul care ne-a captat interesul a fost o configuratie oferita la vanzare de catre PC Garage, sub numele Gaming Rebels v4.
Procesorul ales este un AMD FX-8350, cu 8 nuclee ce ruleaza la 4GHz s pana la 4.2GHz in mod Turbo. Intre noi fie vorba, l-am urcat imediat ce-am pornit sistemul la 4.7GHz – privilegiul de a-ti alege componentele care sa-ti permita sa faci overclock fara batai de cap. Acesta se poate gasi nou incepand de la 720 RON.
Pentru placa de baza se foloseste o placa MSI, si a lor MSI 970 Gaming, o placa de baza ce s-a remarcat prin review-uri excelente. Pretul ei incepe de pe la 400 RON.
Carcasa este Enermax Ostrog ECA3253, o carcasa MiddleTower cu pozitionarea sursei in partea inferioara, 4 bay-uri optice, 5 bay-uri de hard-disk interne, 7 sloturi de expansiune si suport pentru placi video de pana la 41cm lungime. Pentru un pret de piata incepand de la 240 RON, ni se pare o oferta fara pretentii, dar foarte buna.
Placa video? Gigabyte Radeon R9 390 G1 Gaming, cu 8GB de memorie. Incepand din jurul sumei de 1480 RON, e cam cea mai ieftina versiune de R9 390 de pe piata, si nu avem nimic sa-i reprosam.
Pentru memorii, sistemul foloseste un Kit XyperX Savage DDR3 de 16GB ce ruleaza la 1866MHz. Se pot gasi din jurul sumei de 300 RON.
La capitolul stocare, cea mai economica si in acelasi timp eficienta varianta la ora actuala ni se pare tot un SSD de dimensiuni rezonabile cuplat cu un Hard-Disk. Sistemul este echipat cu un Samsung 850 Evo de 250GB pe care l-am cuplat cu un Western Digital Purple de 1TB, care ar adauga cam 680 RON impreuna la nota de plata.
O sursa Corsair de 750W modulara costa in jur de 550 RON si un cooler Zalman CNPS10X Performa+ de 150 RON completeaza recuzita.
Odata facut inventarul, ce stie sa faca sistemul?
L-am pus pe un monitor FullHD, am instalat Tomb Raider si GTA V, amd dat selectat cele mai inalte preseturi si ne-a fost clar ca putem sa mai crestem rezolutia, inregistrand in mod consistent peste 60 de cadre pe secunda. Alt monitor neavand atunci pe mana am activat setarea Virtual Super Resolution din panoul de control AMD si am trecut ambele jocuri in rezolutie 3200×1800, care, zicem noi, ilustreaza destul de bine gaming-ul high-res.
Tomb Raider l-am pus in preset-ul Ultimate si am rulat bench-ul jocului, care a inregistrat un minim de 33, un maxim de 54 si o medie de 43 de cadre pe secunda. Mai mult decat jucabil – si vorbim de setari Ultimate.
Am incercat sistemul si in Grand Theft Auto 5, la aceeasi rezolutie si cu detaliile in mod similar ridicate. Avand in vedere rezolutia ne-am abtinut sa mai activam si setari de anti-aliasing. Rezultatul a fost o experienta destul de consistenta in jurul a 40-50 de cadre pe secunda in benchmark-ul GTA.
Am dat si un test de 3D Mark Fire Strike, de curiozitate – oricum procesorul AMD este puternic defavorizat in acest benchmark, deci nu ne-am asteptat la cine stie ce rezultate. Scorul rezultat a fost de 8602, cu putin sub configuratia recomandata de Futuremark pentru gaming pe Oculus Rift (configuratie bazate un procesor Intel i5 si o placa nVidia GTX-970). Am rulat si testul Fire Strike Extreme, care creste rezolutia de la FullHD la 1440p si scorul rezultat a fost de 5105, care este putin peste aceeasi configuratie Intel + nVidia mentionata mai sus.
Ce avantaje are acest sistem? N-ar fi mai buna o combinatie Intel + nVidia?
Ei bine, aici parerile sunt impartite. Intai de toate, configuratia de mai sus ne-a costa circa 4900 RON, dar chiar si in exact aceasta configuratie, sistemul se poate construi un pic mai ieftin. Daca mai va jucati la cate-o componenta precum carcasa/sursa sau stocarea folosita, puteti cobora pretul sistemului pana in jurul a 4000-4200 RON. Un sistem Intel + nVidia echivalent, cu un CPU i5 si o placa video GTX-970? Credem noi ca ar trece lejer de 5000, poate 5500 RON.
Si ar mai fi avantajele pe viitor – mizam pe Vulkan si DirectX 12, mizam pe avantajele celor 8 nuclee de procesor in jocurile viitorului, si pe cei 8GB de ram ai placii video (fata de cei 3.5GB reali ai unei placi GTX-970). Dealtfel testul Fire Strike Extreme a demonstrat ca e destula o crestere de la 1080P la 1440P ca sistemul AMD sa intreaca o configuratie echivalenta Intel + nVidia. Credem noi ca in 4K, diferenta ar fi fost si mai mare.
Deja îl am, a8 6600k, gtx 750 ti, 12 gb ram ddr3 1600
eu sunt fan intel+amd, dar configuratia aleasa arata ok.
Cum performeaza coolerul? La cat sta proc-ul overclockat in full load?
Nu e foarte tacut, dar e racoros. La 4.7GHz ma inregistrat temperaturi in load de maxim 65C fara sa umblam la scazut voltajul, spre exemplu. Nu mai stiu la cat am lasat voltajul, dar am senzatia ca era destul de mare. In schimb nu am bagat prime sau alte teste de stres pe procesor.
Cum se descurca in rezolutii peste 1440p?
„Un sistem Intel + nVidia echivalent, cu un CPU i5 si o placa video GTX-970? Credem noi ca ar trece lejer de 5000, poate 5500 RON.” ……………….. bateti campii dragilor, un sistem cu i5 si GTX 970 se scoate in 3500 lei, in 5000 sau 5500 avem deja sisteme cu i5 si GTX 980Ti, care lasa in ceata tot ce ati prezentat mai sus in articol. Concluzia mea este ca sunteti niste diletanti, amatori de duminica, iar sistemul facut de voi mai sus este un model de a cheltui banii aiurea, cu rezultate pe performanta mai mici decat permite bugetul alocat.
Pentru sistemele cu procesor AMD, exista compatibilitate la rami cu DDR4?
Urmeaza sa intre pe piata placile de baza AM4 cu suport DDR4 cu procesoarele AMD Rayzen si AMD APU a 7 generatie.