PC&Consoles

Si-a mintit Pewdiepie abonatii? Raspuns simplu: NU

Cand vine vorba de Youtube nu ne mai mira nimc. Este o cloaca a mediocritatii si deciziilor proaste fara doar si poate, de mai bine de patru ani acest site avand din ce in ce mai multe probleme.

Nu este ceva nou! Toata lumea care a realizat continut video pentru Youtube s-a lovit si cel mai probabil se va lovi de aceste probleme. 

Fie ca discutam despre fair use, despre drepturi de autor sau norme morale de conduita.

Daca problema Fair Use nu pare sa fie rezolvabila prea curand, cel putin in Statele Unite FTC-ul a stabilit niste reguli in 2015 prin care obliga Youtuberii sa mentioneze daca un clip este sponsorizat sau nu. Asta in urma unui scandal gigantic in care nume mari asociate cu popularul site de streaming video au fost numite.

Pewdiepie in acest moment se afla in mijlocul unui adevarat asalt mediatic, multi pur si simplu sarind la gatul creatorului de continut pentru ca: „Si-a mintit abonatii”. Lucru care este partial adevarat.

Intre incidentul Middle-earth: Shadow of Mordor a pornit in 2014, atunci cand Warner Bros au decis ca este o idee buna sa plateasca o serie de youtuberi populari pentru a prezenta jocul abonatilor.

In documentatia furnizata creatorilor de continut, acestia aveau de urmarit o serie de clauze contractuale, precum sa fie: „pozitivi” si sa „nu portretizeze jocul intr-o lumina proasta”, lucruri de inteles daca discutam despre o sponsorizare. Nimeni nu isi doreste produsul facut praf de cel mai mare canal de Youtube din lume, indiferent cat de multa dreptate ar avea.

Multe dintre publicatii, au introdus in material cuvintele „Postive Game Reviews” sau mai simplu „Recenzii pozitive”, succesiune de cuvinte care pentru gameri in general inseamna un singur lucru: „Ne-a fost tradata increderea!”.  Partial…

In 2014, atunci cand Pewdiepie prezenta acest continut, legile nu erau atat de clare, mai ales in Statele Unite, Felix introducand in descrierea clipurilor faptul ca acestea sunt sponsorizate, dar, conform noilor reglementari ar fi trebuit sa faca asta si in materialul propriu-zis. Sa nu uitam ca Pewdz nu face nici recenzii, continutul realizat de acesta fiind o serie de urlaturi si scalabaieturi in fata camerei acompaniate de imagini din joc. Cu toate ca din cand in cand mai trateaza si subiecte mai serioase.

Intrebarea este acum urmatoarea: Legal, Pewdiepie este acoperit? In principiu DA.

FTC-ul nu a stabilit o serie de reguli de conduita pentru Youtube decat in 2015, la jumatatea anului, iar incidentul s-a intamplat in 2014. Cu alte cuvinte, Felix este total acoperit legal, conform legislatiei americane.

Mai mult, se pare ca era de datoria Warner Bros. sa indrume youtuberii sa relateze faptul ca respectivul continut era sponsorizat. Un lucru pe care nu l-au facut, ci doar au sugerat includerea acestui act de renunţare. Totusi, s-au gandit ca este o idee buna ca respectivul youtuber sa includa in descrierea clipului un numar destul de mare de link-uri in primele randuri ale descrieri, astfel chiar si daca ar fi mentionat in aceasta ca este vorbad e un continut sponsorizat, trebuia sa faci ceva munca de cercetare.

Cu toate ca pare un descreierat si un nebun, Felix este destul de departe de personajul pe care il afiseaza in fata camerei. In spatele youtuber-ului se afla o echipa impresionanta, una care contine si ceva avocati. Suntem aproape siguri ca inainte sa primeasca o sponsorizare exista cel putin cinci ochi care se uita la acele acte. Ne este foarte greu sa credem ca Pewdz si-ar fi dat acceptul pentru asa ceva. Mai ales daca luam in considerare piedestalul moral pe care sta in ultima vreme.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button