Tech&ITPCRSS PaginaDeMedia

Shut Down sau Sleep – Ce optiune sa folosesti pe Windows?

O mare parte dintre voi, la fel ca si mine, folositi Windows ca sistem de operare. V-ati intrebat vreodata care este diferenta dintre Shut Down si Sleep? In acest articol va voi vorbi despre aceste doua optiuni.

Ce face optiunea de Shut Down?

In versiunile vechi de Windows, comanda de Shut Down facea fix ce spune numele. Inchidea programele si oprea PC-ul. Odata cu aparitia lui Windows 8, implicit si in 10, lucrurile s-au schimbat putin datorita functiei de Fast Startup. Aceasta este creata pentru a elimina procesul interminabil de pornire a PC-ului.

Windows 10 activeaza functia Fast Startup automat, atunci cand utilizatorul apasa pe Shut Down. Aceasta optiune permite sistemului de operare sa porneasca mai rapid, insa nu dezactiveaza toate procesele din sesiunea precedenta.

Prin intermediul comenzii acestei comenzi Windows 10 inchide programele si fisierele deschise dar nu opreste si kernelul Windows. Acesta este nucleul de baza al sistemului si legatura dintre software si hardware. Acest kernel este salvat pe disk si este accesat foarte rapid atunci cand pornesti PC-ul.

Singurul dezavantaj in a avea Fast Startup activat este ca butonul de Shut Down nu opreste absolut tot. Asta inseamna ca daca ceva merge prost sau un driver o ia razna, problema nu se va rezolva decat prin dezactivarea Fast Startup si oprirea PC-ului.

Ce face optiunea de Restart in acest caz?

Inainte de noile versiuni de Windows, optiunea de restart pur si simplu inchidea si repornea automat si instantaneu PC-ul. De data aceasta are mai de graba un rol de troubleshoot. Functia de Restart de acum inchide chiar toate procesele, inclusiv kernel-ul. Asta inseamna ca atunci cand o folosesti, pornesti pe curat fara a mai pastra active procese din sesiunea precedenta. Asadar, daca PC-ul iti afiseaza erori sau se comporta ciudat, ar trebui sa folosesti Restart, nu Shut Down.

„Care este diferenta dintre Restart si Reboot atunci?” Pai, este simplu. Functia de Restart afecteaza doar sistemul de operare si opreste toate procesele ce tin de acesta. In acest timp, functia de Reboot opreste si componentele si le reporneste, astfel reinitializarea va dura ceva mai mult.

Ar trebui sa-ti pui PC-ul in Sleep Mode?

Tinand cont de ce face de fapt functia de Shut Down, nu e mai simplu sa pui PC-ul in Sleep? Diferenta dintre Shut Down si Sleep este vizibila in mare parte doar pe factura de electricitate. Sleep, in comparatie cu shut down nu opreste toate procesele. Pe langa kernel, fisierele deschise si aplicatiile raman in background, astfel PC-ul consuma ceva mai mult curent.

Sleep ar trebui folosit cu moderatie. Daca lucrezi la un document si trebuie sa rezolvi ceva rapid sau sa iei pranzul, nu este nici o problema. Functia de Shut Down ar trebui insa folosita atunci cand PC-ul va stagna perioade mai lungi. Spre exemplu daca pleci la munte in week-end, ca tot este zapada afara si e vreme numai buna de dat cu ski-urile sau cu placa.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button