Sfarsitul unei ere. Ultimul player VHS va fi produs saptamana viitoare.
In era in care avem Netflix la dispozitie, iar internetul ne permite oricum acces la fiecare film facut vreodata in doar cateva secunde, pare atat de indepartata notiunea ca la un moment zece oameni se strangeau intr-o camera cu paturi la geamuri ca sa vada un film facut de partea gresita a cortinei de fier.
Dar asta era o parte din cultura locala, una care avea la centrul sau aparatul video. Un dispozitiv inventat cu 40 de ani in urma, a carui utilitate s-a cam incheiat cu 20 de ani in urma cand CD-ul a devenit mai accesibil. Cu toate acestea, player-ul video a tot fost produs pe parcursul acestor decenii, lucru care nu va mai fi valabil de saptamana viitoare.
Compania Funai Electric, din Japonia, a dezvaluit ca la sfarsitul lunii iulie va inceta sa mai produca aparate video. Prin coincidenta, Funai Electric este ultima companie din lume care inca mai produce dispozitive capabile sa redea casete VHS. Si in cazul in care va trece prin cap ca poate mai sunt si alte companii mai mici, care le asambleaza intr-un sopron pe undeva, si zilele acestora sunt numarate.
Motivul pentru care Funai Electric renunta la VHS nu este ca nu s-ar mai vinde deloc, in mod bizar numai anul trecut au fost vandute peste 750 de mii de unitati. Player-ul video pur si simplu nu prea mai poate fi produs, deoarece componentele necesare nu mai sunt fabricate.
Cerere pentru aparate inca mai exista, in special de la colectionari care prefera sa admire in continuare filmele preferate pe casete, in loc sa se foloseasca de variante digitale cu o calitate mai buna a imaginii. Conform acestora, filmele facute pentru VHS arata mai bine pe VHS, deoarece defectele formatului ascund defectele filmului. Alternativ, ar putea sa arunce niste gem de caise pe televizor, iar rezultatul ar fi cam acelasi.
Pe cat de multa nostalgie ar fi aparut spontan pentru VHS acum ca se apropie de sfarsit, trebuie sa acceptam un fapt destul de simplu, este un standard invechit, prafuit si in mare parte inutil. Orice roman care se respecta si-a trecut de mult casetele de la nunta pe DVD sau le are stocate pe un cloud.
Casetele video si player-ul ancestral au avut rolul rol in dezvoltarea culturii locale, dar nu prea vad multe motive de nostalgie. Este o metoda de redare audio-video surclasata in fiecare mod cu putinta pana si de un banal telefon mobil. Nu exista nici un aspect al unui video care sa nu poate fi emulat folosind tehnologia moderna, pana si calitatea slaba a imaginii sau zgomotele acelea pe care le facea caseta.
Pe langa asta, chiar daca nu va mai fi produs nici un player video nou, nu e de parca vor disparea prea curand. Nu se mai produc nici console Playstation 2 de vreo trei ani, dar inca le mai gasiti acum in comert. Ca sa nu mai spun ca, dupa obiceiul tipic romanesc, garantat un sfert din tara inca are unul in pod pe undeva, prafuit, dar probabil inca functional dupa ceva atentie si piese luate de la alte playere video prafuite.
Poate ca este sfarsitul unei ere, dar este una pentru cea mai mare parte din glob s-a terminat deja de foarte mult timp.