MORE

Servere pentru minat Bitcoin furate într-un jaf ca-n filme

În urma unei acțiuni criminale, s-au furat aproximativ 600 de servere de la centrele de date islandeze folosite pentru a mina criptomonede. Pe parcursul weekendului, Associated Press a raportat furtul, despre care poliția spune că este una dintre cele mai mari serii de furturi pe care Islanda le-a experimentat vreodată.

Computerele pentru minat sunt calculatoare puternice orientate spre sarcina minatului de cryptomonede, cum ar fi Bitcoin. În timp ce PC-urile standard destinate consumatorilor nu sunt suficient de puternice pentru minat fără adăugarea de plăci video decente, tipul de echipament pe care îl găsiți – de obicei – încuiat și în siguranță în centrele de date este capabil să exploateze cu mult mai mult succes și pe o scară mai mare.

Echipamentul furat este estimat la o valoare de aproape 2 milioane de dolari. În timp ce 11 persoane au fost arestate în legătură cu furturile – inclusiv un gardian – echipamentul nu a fost recuperat. S-a sperat că, păstrând secretul timp de câteva luni, organele de drept ar putea să urmărească hoții și hardware-ul furat.

Potrivit site-ului Visir, pierderea serverelor reprezintă doar una financiară, deoarece nu existau date stocate pe sisteme. În cazul în care computerele pentru minat vor fi mai degrabă utilizate decât vândute, ele ar putea genera venituri mult mai mari în cryptomonede decât ce s-ar obține din vinderea lor. Cu toate acestea, consumul de putere necesar pentru a opera serverele pentru minat ar putea fi, de asemenea, o modalitate a polițiștilor de a depista componentele furate.

Comisarul de securitate islandez Olafur Helgi Kjartansson a declarat că jafurile care au avut loc în decembrie și ianuarie la diferite centre de date, au fost la o „scară nemaivăzută până acum”, iar dovezile indică spre „crima organizată de nivel înalt”.

Două persoane arestate au rămas în custodia poliției.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button