Știri IT

Senatul american refuza cu vehementa sa inteleaga internetul

Intr-o lume in care securitatea informatiilor a trecut de mult de punctul la care devenea importanta, si la ora actuala este de o importanta vitala, senatul Statelor Unite demonstreaza ca atitudinea lor fata de Internetul modern este „Faceti cum zicem noi”.

Este vorba de accesarea paginii prin protocolul HTTPS (care recomandam sa fie felul in care accesati orice pagina pe internet), care asigura o oarecare securitate a transmisiei de date, criptand sesiunea de vizitare.

In mod normal, cand o conexiune HTTPS se formeaza cu un website care nu suporta protocolul, utilizatorul este fie avertizat ca acest site nu suporta protocolul, fie ca este suportat dar cu probleme.

Site-ul senatului american suporta HTTPS. Acest lucru este demonstrat de faptul ca atunci cand este accesat prin link-ul de mai sus conexiunea se realizeaza conform protocolului – lucru evident datorita incoanei verzi cu lacatul care prezinta certificatul de securitate, iar incarcarea site-ului este completata corect.

Nu este vorba ca cererea nu a putut fi completata, cum da de inteles mesajul, ci despre faptul ca site-ul este proiectat in mod intentionat astfel incat orice conexiune securizata sa afiseze acea pagina, iar daca se doreste vizionarea site-ului „normal”, acest lucru sa se poata face doar printr-o conexiune nesecurizata.

Este o decizie flagranta, penibila, dar total in acord cu atitudinea luata de alte agentii americane de a descuraja utilizarea criptarii si a altor mijloace electronice de securitate, si un avertisment pentru populatia americana dar si alte popoare afectate de politicile americane, ca in acel taram nu ti se permite sa te protejezi.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button