MORE

Securitatea IT a viitorului si dispozitivele inteligente

Intr-o editie anterioara am vorbit despre the internet of things si cum tehnologia ne poate schimba pe viitor viata. Dar atata tehnologie integrata in viata noastra de zi cu zi, ridica problema securitatii. Cel mai probabil pe viitor va fi nevoie de un nou model de securitate. Oare cum va arata acesta?

Un motiv pentru care the internet of things inca nu este un mediu sigur este faptul ca dispozitivele sunt conectate intre ele si comunica prin internet, exista multe ferestre in retea care pot deveni puncte slabe si vulnerabile. Alt motiv este ca multe dispozitive nu sunt inca suficient de smart. Pe langa laptopuri, tablete si smartphoneuri, multe deviceuri nu au inca posibilitatea de a transmite date criptate. Inca nu s-a stabilit exact modul in care toate device-urile noastre vor putea comunica perfect intre ele, cum vor se vor integra complet in mediul nostru de lucru si in viata noastra. Inca. Varianta pe care se merge momentan, este aceea ca trebuie sa acceptam ca sistemul este nesigur, si vom dezvolta software-uri si programe care ne vor proteja de eventualele atacuri de pe internet si din sistem. O varianta ar fi ca in loc sa oprim atacurile sa incercam sa ii oprim pe cei care le fac si acestia sa nu mai reuseasca sa profite financiar. Cei de la Shape Security au lansat un produs care incearca sa opreasca hackerii sa ne mai fure datele cardurilor.  Programul lor genereaza o pagina de HTML, CSS sau JAVA dinamica, care pastreaza interfata intacta. Astfel, hackerii nu mai pot scrie scripturi care sa umple automat formulare pe site-uri precum Amazon sau E-bay si nu mai pot cumpara cu cardurile noastre.

Securitatea se schimba o data cu tehnologia si desi inca nu exista o forma exacta a securitatii in viitorul apropiat, variante vor exista mereu. Ca tot vorbim de securitate, sa vorbim si despre cum ne securizam noi datele. Se pare ca nu prea ne pricepem si desi este deja 2014, oamenii nu dau mare atentie parolelor. 

Avem un top al celor mai proaste si neinspirate parole folosite in 2013. Parole precum 123456, parolamea, qwerty, abc123, 11111, teiubesc, sunt doar cateva exemple de parole neinspirate si foarte usor de spart. 2013 a fost anul in care retele precum Goole, Facebook, Twitter si LinkdIn au primit atacuri peste atacuri asupra conturilor utilizatorilor, de altfel atacuri de succes din cauza parolelor foarte slabe. Cei de la Splashdata ne recomanda “reteta” perfecta pentru o parola sigura, care sa ne tina datele safe, pe cat posibil. O parola buna trebuie sa aiba 8 sau mai multe caractere, sa fie un mix de litere, cifre si semne. Dar si parolele precum “dr4mat1c” pot fi vulnerabile pentru hackerii cu programe sofisticate, iar parole aleatorii precum “!@#$%gh” pot fi foarte greu de tinut minte. O varianta usoara de a crea parole sigure este sa folosim o fraza simpla, cu spatii intre cuvinte, ca de exemplu “1afara_ninge_sau_ploua?”.

Gasim multe sfaturi pe internet, ca de exemplu pe pagina celor de la Microsoft, si nu numai. Este important sa fim constienti de valoarea unei parole sigure si cat de mult ne poate ajuta. Cand vine vorba de securitatea datelor nu este de glumit si desi majoritatea datelor sunt criptate si greu de spart, avem si noi partea noastra de responsabilitate in acest sistem. Sa ne indepartam putin de zona securiatii si sa ne indreptam privirea catre noile zvonuri in tehnologie.

Se pare ca cei de la Samsung pregatesc pentru anul acesta la IFA un nou produs, Galaxy Glass. Numai dupa nume ne putem duce imediat cu gandul la o pereche de ochelari inteligenti. Coreeni doresc sa investeasca in dispozitivele purtabile, realizand ca aceste noi device-uri vor schimba felul in care comunicam. Sunt produse care vor genera profit imediat si sunt cautate din ce in ce mai mult, sustin acestia. Samsung deja au depus actele pentru un brevet pentru urmatorii 10 ani, ceea ce ii va salva de un proces cu Google, acestia din urma fiind cei care au lansat pentru prima oara ideea unor ochelari destepti.

Piata dispozitivelor purtabile a explodat in ultima vreme, dar majoritatea companiilor s-au concentrat pe ceasuri smart. Suntem destul de curiosi sa vedem ce noi dispozitive vor mai aparea, dar pana atunci ne multumim si cu atat. In alta oridine de idei, industria 3D-printingului a luat amploare. Anul viitor pe vremea asta, vom putea sa ne printam branturi pt pantofi.

Deja este posibil sa ne comandam branturi facute exact dupa piciorul nostru, dar industria printatului 3D poate simplifica procesul si poate scadea pretul acestora. Compania Sols deja lucreaza la acest proiect si a anuntat ca aceste branturi printate vor fi disponibile pentru publicul larg la inceputul anului viitor. Tot ce vor face clientii este sa foloseasca o aplicatie pe telefonul mobil, care le va scana piciorul cu ajutorul camereu foto. De acolo, Sols face toata treaba. Compania va folosi scan-ul pentru a printa o pereche de branturi la comanda. In prezent, acest proces necesita mai multi pasi, clientul fiind nevoit sa comande un kit de masurare a piciorului.

Inca un exemplu prin care ne este demonstrat ca tehnologia incepe sa se integreze din ce in ce mai mult in viata noastra si ca pe viitor, totul va fi la un buton distanta.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button