Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Seagate va lansa hard disk-uri cu interfață PCIe NVMe

Seagate nu vrea să lase hard disk-urile să moară, astfel în cadrul Open Compute Project Summit compania a prezentat primul hard disk cu interfață PCIe NVMe. Demonstrația ne-a arătat cum un astfel de mediu de stocare poate lucra în paralel cu SSD-urile și cum utilizarea unui singur protocol de comunicare pentru toate dispozitivele de stocare ar simplifică foarte mult centrele de date.

Hard-ul experimental folosește un controller creat special de Seagate, care suportă toate protocoalele majore: SAS, SATA și NVMe. Platforma demonstrativă a fost adăpostită de o carcasă 2U JBOD în care au fost conectate 12 HDD-uri de 3.5″ cu ajutorul unui conector PCIe special.

HDD Seagate NVMe PCIe

Seagate se pregătește pentru HDD-urile viitorului

Hard disk-urile moderne abia dacă pot folosi lățimea de bandă oferită de PCI-Express 2.0, ceea ce le face extrem de ineficiente în ziua de astăzi. Însă evoluția acestora va introduce tehnologia cu mai multe actuatoare, ceea ce ar putea suprasatura destul de rapid cei 6Gbps oferiți de SATA-III, ori cei 12Gbps pe care îi asigură o conexiune SAS. Industria trebuie să găsească soluții cu ajutorul cărora să țină pasul, iar asta este motivul pentru care NVMe 2.0 adaugă suport pentru HDD.

Adopția acestor medii de stocare va dura destul de mult. Seagate a anunțat că primele astfel de modele vor ajunge la clienți cheie începând cu 2022, urmând să fie comercializate în masă abia pe la jumătatea anului 2024. Și chiar dacă sunt construite în special pentru centrele de date, noile HDD-uri ar putea fi utile și pentru utilizatorii normali.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button