PC

Seagate IronWolf 10TB si Seagate Skyhawk 10TB, plus 40TB in RAID 0!

Seagate IronWolf 10TB si Seagate Skyhawk 10TB sunt printre cele mai mari hard-diskuri din lume in acest moment, si, evident, au aterizat in teste la Zona IT. Poti sa spui vreodata ca ai stocare indeajuns? Din experienta va putem confirma ca raspunsul este NU! Cei peste 20TB de care dispunem sunt aproape plini, la fel si sloturile pentru HDD din calculatoare. Din fericire Seagate a investit masiv in dezvoltarea de unitati de stocare de tip HDD, si astfel a reusit sa aduca pe piata pro-summer HDD-uri cu o capacitate de 10TB, iar in lumea tech exista deja zvonuri cum ca in curand am putea avea chiar 20TB intr-o singura unitate. Hard-diskul a murit, traiasca hard-diskul!

Capacitatea HDD-urilor creste, la fel si dimensiunea fisierelor, iar acest trend pare sa nu aiba sfarsit. Pentru testare Seagate ne-a pus la dispozitie nu mai putin de 40TB, stocare care vine formata din doua HDD-uri din seria IronWolf de 10TB, gandite special pentru unitatile NAS si doua HDD-uri de 10TB din seria Skyhawk, dedicate sistemelor de supraveghere. Seriile IronWolf si Skyhawk mai sunt disponibile si in capacitati de 1TB, 2TB, 3TB, 4TB, 6TB si 8TB, asadar pentru toate buzunarele.

Vom incepe cu IronWolf, seria fiind gandita special pentru NAS-uri, si implicit optimizata pentru acest mediu. HDD-urile sunt capabile sa ruleze non-stop, in tip ce consuma mai putin curent dar isi pastreaza performantele pentru transferul de date. Desi este dedicat pentru NAS, noi l-am testat si intr-un sistem desktop, pentru a putea stoarce si ultimul strop de performanta din el. Seria IronWolf este optimizata si pentru configuratii RAID, dar mai integreaza si functii precum AgileArray care ajuta la reducerea vibratiilor cand in NAS se afla mai mult de un HDD. Seagate sustine ca HDD-ul suporta un workload de 180TB pe an, o cantitate decenta pentru un mediu small office, sau chiar medium office. Daca doriti sa il utilizati acasa intr-un NAS, cel mai probabil nu veti ajunge la aceasta capacitate de transfer anuala. Conexiunea este de tip SATA 3 si poate sustine o viteza de 210MB/s, viteza de rotatie este de 7200RPM iar memoria cache este de 256MB. Atat IronWolf cat si Skyhawk utilizeaza tehnologia Perpendicular Magnetic Recording si Helium.

Seagate Skyhawk este modelul dedicat sistemelor de supraveghere. Noul model suporta inregistrarea de date din 64 de camere video simultan. La fel ca modelul IronWolf, acesta are in interior Helium, 256MB cache si 7200RPM. HDD-ul suporta un workload de 180TB pe an sau 550TB daca discutam despre modelul Pro. Pe langa testarea intr-un NAS Qnap TS-431P, noi l-am testat si intr-un PC, pentru a putea vedea exact cat de performant este in „single-mode”, dar si in RAID 0.

Atat IronWolf cat si Skyhawk au reusit sa obtina viteze de 240MB/s pentru citire si scriere. Partea distractiva a fost ca, odata ce am inceput sa le punem in RAID 0, incepand cu doua IronWolf si un Skyhawk, desi sunt diferite, acestea au performante egale la citire si scriere, si astfel am reusit sa obtinem o viteza de scriere de maxim 670MB/s si o viteza de citire de maxim 750MB/s, viteze apropiate de cele ale unui SSD pe standard NVME, doar ca in cazul nostru aveam o capacitate de 30TB!!! Am conectat si cel de-al patrulea HDD in RAID 0 si astfel am obtinut o viteza de scriere maxima de 840MB/s si o viteza maxima de citire de 974MB/s. Asadar avem 40TB in RAID 0, capabil de vitezele unui SSD performant!!! Evident ca nu recomandam o configuratie de tip RAID 0, cu exceptia situatie in care aveti macar tot atatea unitati suplimentare de backup. Per total suntem absolut impresionati de reusita celor de la Seagate si asteptam cu nerabdare modelul de 16TB!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button