Știri ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Se pare ca Ryzen 5000 functioneaza si pe placi cu chipset 300

AMD a avut un plan foarte ambitios cand a decis sa lanseze nu mai putin de patru generatii de procesoare pe acelasi socket. Odata cu anuntul lui Ryzen 5000, lucrurile pareau sa se schimbe putin. Producatorul a anuntat ca noile modele nu vor functiona pe placi de baza mai vechi, astfel suportul chiar si pentru chipset-urile din seria 400 urma sa fie limitat. Se pare ca nu ar fi cazul, intrucat unele placi de baza X370 si chiar si A320 au putut rula procesoare din seria 5000.

Prima dovada care sustine afirmatiile de mai sus vin de de la un utilizator de pe forumul overclock.net. Acesta a reusit sa ruleze procesoare Ryzen 5000 pe o placa de baza Gigabyte X370 cu ajutorul unui BIOS beta si un update AGESA. Reusita este sustinuta de un alt utilizator al aceluiasi forum care a rulat un AMD Ryzen 9 5900X pe o placa de baza ASRock A320M modificata. Este putin probabil ca AMD sa introduca suport oficial pentru chipset-urile vechi, insa nu m-ar mira sa vedem producatori care sa ofere o modalitate de a rula noile procesoare pe placile capabile.

Pana acum, avem confirmarea din partea celor de la ASUS si MSI cu privire la suportul noilor procesoare Ryzen 5000 pe placi de baza cu chipset din seria 400. Si problema nu este ca AMD nu ar vrea sa ofere suport, ci faptul ca unele placi de baza nu au destul spatiu pentru un BIOS nou. Odata cu adaugarea unei intregi serii de procesoare, dimensiunea unui fisier de BIOS a crescut, astfel unele placi de baza mai vechi nu au spatiul necesar stocarii acestuia. AMD a cautat solutii si alaturi de producatorii mai sus amintiti a reusit sa creeze variante de BIOS care elimina suportul pentru procesoare mai vechi, adaugand-ul doar pe cel pentru Zen 3.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button